Proizvodnja ruske superteške rakete nosača u narednoj deceniji

Energija raketa polis
0

Ruski raketni svemirski centar planira da započne pripreme za proizvodnju super teške rakete nosača najkasnije 2020. godine, rekao je portparol kompanije ruskoj medijskoj agenciji TASS-u u petak.

“Jednom kada se završi faza dizajniranja detalja, uslediće proces izrade nacrta projektne dokumentacije i priprema za pokretanje proizvodnje. Pripreme za proizvodnju počeće najkasnije 2020. godine”, rekao je izvor.

Ukupni obim finansiranja projekta biće poznat kasnije, nakon što druge kompanije koje učestvuju u projektu dostave dokumentaciju o tehničkoj i ekonomskoj izvodljivosti, dodao je on.

Šef Roscosmosa, Dmitrij Rogozin, je ranije rekao da će ruska super-teška raketa biti četiri puta jeftinija od sličnih američkih raketa, ali nije spomenuo ni jednu raketu po imenu. Trenutno se u SAD-ukoriste rakete Falcon Heavy proizvedene od strane SpaceX.

Krajem marta 2018. godine Roscosmos je poslao nalog korporaciji Energia za razvoj konceptualnog dizajna super teške rakete nosača. Ugovor je vredan 1,6 milijardi rubalja (25 miliona dolara), prema cijeni navedenoj na državnoj web stranici za javne nabavke. Ugovor bi trebao biti zaključen do 31. oktobra 2019. godine.

Šef Roscosmosa, Dmitrij Rogozin, je ranije rekao da će nova super-teška raketa nosača Jenisei biti montirana po principu tehnološkog građevinskog kompleta u kojem bi svaki dio lansera trebao predstavljati nezavisni letni element. Prema planovima dizajnera, raketa je predviđena da u prvoj fazi isporuči više od 70 tona tereta u nisku zemljinu orbitu (LEO).

Prema ruskom saveznom programu, prvo lansiranje super-teške rakete Jenisej trebalo bi da se obavi 2028. Rusija će sagraditi lansirnu bazu za super tešku raketu nosača na kosmodromu Vostočni na ruskom Dalekom istoku.

Rusija namerava da koristi novu raketu za misije na Mesec, uključujući sletanje ruskih kosmonauta na površinu zemljinog satelita. Prema procenama Roscosmosa, Jenisej će moći da isporuči teret od 27 tona u Mesečevu orbitu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Comments
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI