fbpx

Menjanje orbite zbog SpaceX-ovih satelita

Zemlja satelit Aeolus

Po prvi put ikada, Evropska svemirska agencija (ESA) bila je primorana da poveća visinu jednog od svojih satelita kako bi sprečila sudar sa gomilom malih satelita kojima upravlja SpaceX, saopštila je ESA.

U nizu tvitova agencija je objasnila kako je izračunala da je njen satelit Aeolus u opasnosti da se sudari sa grupom satelitaStarlink-a koju koristi SpaceX. ESA je zatim odlučila da sprovede hitni manevar kako bi se izbegla nesreća. Upalivši svoje potisnike, Aeolus je povećao visinu, preletivši preko satelita SpaceX-a.

Manevar je bio uspešan, jer je satelit ESA, posle promene orbite satelit je nastavio normalno da šalje naučne podatke nazad na Zemlju.

ESA je potvrdila da se veoma retko ovode manevri kako bi se izbeglo sudaranje aktivnih satelita i da se takvi manevri obično izvode kako bi se sprečilo da se sudare sa „mrtvim“ satelitima ili svemirskim smećem.

Agencija je napomenula da je ručno menjanje orbite svojih satelita dugotrajno neodrživo i da će uskoro postati “nemoguće”, jer se u oprbiti nalazi sve više i više umetnih objekata. ESA je saopštila da razvija veštačku inteligenciju radi automatizacije ovog komplikovanog procesa.

Međutim, nisu svi bili impresionirani pričom agencije o izbegnutom sudaru. Matt Desch, generalni direktor Iridium-a, kompanije koja upravlja „sazvežđem“ visokotehnoloških satelita, nagovestio je da Evropska svemirska agencija ne voli ništa.

„Hmmm mičemo svoje satelite u proseku jednom nedeljno i ne objavljujemo saopštenje da bismo rekli koga smo manevrisali…“ napisao je Matt na twitteru.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
regvoerogvneorgvtergveirviertve
Gost
regvoerogvneorgvtergveirviertve
1 godina prije

Moraju se maknuti jer stvoru treba totalna kontrola sa mikrosatelitima koji će batije terma zemljanima………

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Dok su oni pomislili mjenjati rutu, sateliti su se trebali nekoliko puta sudariti, s obzirom na brzinu kojom se krecu, no eto oni su imali vremena za promjenu putanje….Hahaaha

POVEZANE VIJESTI

Izbornik