Misija Mars: Da li je Indija napravila ogromnu grešku?

MOM - Mars Orbiter Mission
10 komentara

Indijski orbiter oko Marsa neće biti u mogućnosti da prikuplja podatke o atmosferskom metanu zbog senzorske mane, smatraju naučnici iz NASA-e.

Michael Mumma, vodeći NASA-in naučnik na polju infracrvenih teleskopa koji su otkrili prisustvo atmosferskog metana na Marsu 2003., nedavno je izjavio da instrumenti na orbiteru Indijske organizacije za svemirska istraživanja (IRSO) nisu adekvatni za mjerenje metana.

„Inženjeri znaju kako da naprave dobar instrument. To nije problem. Problem je što nisu imali naučni vodič potreban da im kaže šta tačno da urade“, kazao je Mumma, dodajući da, iako je ova vijest „stvarno nesrećna“, senzor ipak može biti koristan u zadacima poput mjerenja reflektovanih sunčevih zraka na crvenoj planeti.

Spektrometar može zabilježiti nivo atmosferskog metana, ali ne može pouzdano izolovati ugljovodonik tokom procesa otkrivanja. Uređaj također kupi signale prisustva drugih gasova, što narušava integritet podataka o metanu.

Mumma je opisao problem veoma prostom analogijom. Zamislite četiri prsta ljudske šake, opružena četiri prsta. Metanske linije prolaze između prstiju, a senzor ih detektuje. Senzor onda detektuje razmak između prstiju. S ove dvije brojke, IRSO je vjerovala da može pretpostaviti koje su pouzdane brojke prisustva metana.

„Problem je takođe u tome što imamo i spektralne linije, poput ugljen-dioksida koje variraju u zavisnosti od temperature u smislu svog intenziteta, a onda ta dva broja ne bi mogla predstavljati samo metan. Ukupni efekat svega toga je da ne postoji način za izračunavanje signala metana na osnovu ova dva signala“, kazao je Mumma.

Glasnogovornik IRSO-a Deviprasad Karnik je izbjegao pitanje o ovom problemu s očitanjima. Indijska misija orbitiranja oko Marsa je započela prije dvije godine, ali podaci o metanu još uvijek nisu objavljeni.

deviprasad karnikmarsmichal mummamom
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vlado Banja Luka
6 godine prije

Čitav svemirski program je jedna obična farsa koja služi da bi se iz budžeta SAD-a ali i drugih država izvukle ogromne sume novca, ali i da bi se stanovništvo svijeta držalo u zabludi i pokornosti… NASA lažovi! Ne postoji nikakva misija na Mars, na Jupiter i slično. Kakav metan na Marsu, kakvi bakrači… A tek tzv let na Mjesec u aluminijumskoj kanti davne 1969. godine. Laž, farsa i čudo za religiju Novog svjetskog poretka! Čitajte, istražite sami.

Vlado Banja Luka
6 godine prije

(nastavak)- pogledajte samo fotografiju koja prati i ovaj, tobože ozbiljan i naučni tekst. Obična animacija! Ne postoji nikakva fotka iz svemira koja danas ustvari nije obična animacija, ilustracija ili “umjetnička ekspresija” NASA “naučnika”. Danas čak i ne postoji fotografija Zemlje iz svemira! Ovo su navodne fotografije (umjetničke impresije) Zemlje na NASA-inom sajtu, od 1967. do 2015.-te. Koja od ovih fotografija ustvari predstavlja Zemlju, sve su različite!
https://www.metabunk.org/debunked-blue-marble-photos-show-a-changing-earth.t6616/

Vlado Banja Luka
6 godine prije

Australijanac Jack White otkriva nevjerovatne anomalije i nelogicnosti na tzv Apollo fotografijama: http://www.aulis.com/jackstudies_index1.html

NASA lažovi: http://www.nasamoonhoax.com/

Astronauti su većinom bili masoni i lažovi, sa zvanične stranice: http://www.phoenixmasonry.org/masonicmuseum/americas_astronauts_fdcs.htm

Vlado Banja Luka
6 godine prije

http://www.aulis.com/jackstudies_index1.html

http://www.phoenixmasonry.org/masonicmuseum/americas_astronauts_fdcs.htm

You tube-We never been on the moon, Funny things happened to the way on the moon.

Eee
6 godine prije

Guglaj ravna zemlja ili flat earth

realni
6 godine prije

Tako je Vlado, što oni od nas prave budale. Mi imamo zdrave oči i znamo da je zemlja ravna ploča.

Brainstorm
6 godine prije

pa sto je tu nemoguce sa letom u svemir? tehnologija nije toliko nemoguca. bili su i drugi, ne samo amerikanci. ti si, vlado, odlucio vjerovati mutnoj manjini spram kvalificirane vecine. dokazi koje nudis su nista u usporedbi sa pravim poznavanjem znanosti i tehnologije. knjigu u ruke pa se javi kroz jedno 10 godina.

in good faith
6 godine prije

@Vlado- pa imaš 24 satni live stream iz orbite, a ti pričaš da nije nitko nigdje mrdnuo sa arke :)… daj se saberi ili u ljekarnu pod hitno. 😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI