fbpx

Podmorski robot ide na testiranje na antarktičkom ledu dok se NASA priprema za potragu za izvanzemaljskim životom

Simulirana površina Europe - Jupiter

Znanstvenici se nadaju da će jednog dana podmornica biti poslana na Jupiterov mjesec Europe, koji navodno ima više vode od svih Zemljinih oceana zajedno i smatra se jednim od najvažnijih ciljeva u potrazi za izvanzemaljskim životom.

NASA se priprema za testiranje prototipa svog robota nazvanog Buoyant Rover za istraživanje pod ledom (BRUIE) na morskom ledu na Antarktici, uz nadu da će rover biti poslan na druge planete, gdje će skupljati uzorke i slikati u potrazi za vanzemaljskim životom. Rover, koji izgleda kao težina ruku s dva kotača sa svake strane, koristi plutajuću sposobnost za manevriranje duž donje strane leda.

Za razliku od EurEx-a, drugog robota od kojeg se također očekuje da će tražiti izvanzemaljski život, BRUIE nije u stanju proučiti dubine izvanzemaljskih mora i usredotočit će se na ispitivanje područja na kojem se voda susreće s ledom, jer znanstvenici kažu da tamo postoji potencijal pronalaska znakova života.

“Otkrili smo da život često živi na sučeljima, i morskog dna, i sučelju ledene vode na vrhu. Većina podmornica izazovno istražuje ovo područje, jer bi ih oceanske struje mogle dovesti do razbijanja ili će izgubiti previše snage u nastojanju održavanja pozicije”, rekao je Andy Klesh, vodeći inženjer tvrtke BRUIE, u izjavi.

BRUIE-va sposobnost plutanja omogućuje prevladavanje gore spomenutih izazova, omogućavajući mu da bude otporan na vodene struje i ostane usidren protiv leda.

Uspostavljanje rada rovera na Saturnovom mjesecu Enceladusu i Jupiterovom mjesecu Europa, za koje znanstvenici pretpostavljaju da imaju veliku količinu vode i stoga može imati znakove života, bit će izuzetno složen zadatak.

BRUIE mora kopati kroz debele slojeve ledene kore – koje mjere nekoliko kilometara – a njegova će elektronika možda raditi neispravno na Europi zbog neposredne blizine Jupitera i štetnog zračenja.

Znanstvenici su već testirali aparat na Arktiku i Aljasci i pripremaju se za testiranje u vodama Antarktika. “Isprobat ćemo izdržljivost rovera, posebno koliko dugo mogu trajati baterije u ekstremnim terenskim uvjetima i kako se snalazi na raznim terenima”, rekao je Andy Klesh u izjavi.

Znanstvenici kažu da je BRUIE osmišljen tako da se uključuje i isključuje dok prikuplja podatke, što mu omogućava da ostane pod ledom bez ponovnog punjenja. Rover je opremljen s nekoliko instrumenata koji mjere temperaturu vode, slanost i razinu kisika. Istraživači priznaju da prepoznavanje potencijalnih znakova života može biti poprilično teško, jer se mogu razlikovati od onih na Zemlji.

“Mi zaista samo znamo kako otkriti život sličan onome na Zemlji”, izjavio je Dan Berisford, inženjer strojarstva na projektu, u NASA-inoj izjavi. “Dakle, moguće je da će vrlo različite mikrobe biti teško prepoznati”.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
shumadinac
Member
11 mjeseci prije

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
1
0
()
x