fbpx

Rusija lansirala humanoidnog robota u svemir

Robot Skibot 850 Fjodor

Ruska raketa nosač Sojuz-2.1a poletela je sa kosmodroma Bajkonur u okviru probnog leta kako bi se proverila kompatibilnost unapređenog bustera i rakete, koji ovaj put na Međunarodnu svemirsku stanicu nosi samo humanoidnog robota po imenu Fjodor.

„Let će se obaviti u bespilotnom režimu. Biće ovo probni let za raketu nosača Soiuz-2.1a, koja je ranije korišćena za dostavljanje teretnih letelica i satelita u orbitu, “saopštila je ruska svemirska korporacija Roscosmos.

Robot Skibot F-850, poznat i kao Fjodor, zauzeo je mesto kapetana na probnom letu Sojuza 2.1a do Međunarodne svemirske stanice. Svemirska letelica bi trebala da se spoji sa Međunarodnom svemirskom stanicom u subotu.

Fjodor će pozdraviti posadu stacioniranu u orbitu sa posebno pripremljenom porukom, dok će istovremeno prenositi na Zemlju telemetrijske podatke i parametre vezane za sigurnost leta.

Tokom svoje 17-dnevne svemirske misije, Skibot F-850 će izvršiti „oko pet ili šest naučnih zadataka“, rekao je Jevgenij Dudorov, izvršni direktor Android Technologi, firme koja je proizvela robota, naglašavajući da su „konkretni naučni zadaci povereni Fjodoru za sada tajna. ”

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Mislim da ova antropocentrična manija mora prestati i da je krajnje vrijeme da se u Svemir počnu slati roboti koji sliče životinjama. Pa predlažem široj znanstvenoj zajednici da počne s ovcom kako bi na kraju završili s konjolikim robotima. Budući da ovaj čovjekoliki robot odlazi na misiju pozdravljanja ljudi koji su htjeli-ne htjeli zatočeni na svemirskoj stanici, predlažem da se i te ljude zamijeni robotima. Kad samo pomislim čega se sve trebaju odricati, stresem se.
Eto, kad im konačno netko dođe u posjet, umjesto da proljudikaju malo, da ga pitaju Što ima novoga na Zemlji, u njih će blejati hrpa čovjekolikog materijala i prenositi nekakvu poruku. A oni tamo nemaju interneta, nemaju fejsa, ni žuje.
Nadam se da čovjekoliki robot napraviti i koji selfie sa Zemljom kao pozadinom, čisto da dotučemo one glupe ravnozemljaše.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Soa
?? Pa imaš filmova i videa i 360′ slika koliko hoćeš…npr Sputniknews
Btw možda robot ima još koje namjene? Možda je robotica…ona japanska? Ime ‘Fjodor’ je samo ‘maskirovka’?

iwuerfiuabwrzbfvawzbfvucAWDECAwdceaw
Gost
iwuerfiuabwrzbfvawzbfvucAWDECAwdceaw
1 godina prije

A zekskratengusari poslali rusima 20 milijuna kukaca zaraženih bogzna čime a ovi se još zahvaljuju i vračaju nazad umjesto da im pošalju čestitku koja leti………..

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Bilo im je jeftinije da pošalju “robotolikog čovjeka” 😁

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Već vidim naslove u zapadnim medijima : “Rusi poslali robota u svemir, on se tamo razmnožio i sad će da nas napadne.” 😄

Marusija
Gost
Marusija
1 godina prije

Na 0:03 videa je vidljiv indikator bezteznosti, Marusja. To nije nista vise nego vunena lutka. Tradicija ruskih astronauta je, da nose sa sobom Marusju ali, kako treba svaki gram tovora prijaviti, tu lutku zbog birukracije prijave pod “indikator bezteznosti”.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x