Samo za ljubitelje naučne fantastike

Svemir - Galaksija
81 komentar

Čovjek radoznalo biće. Sve što vidimo, čujemo ili na drugi način osećamo želimo da objasnimo. I uglavnom uspevamo ali tu nije kraj našim željama. Želimo da objasnimo i ono što nam stalno izmiče, što nazivamo paranormalnim.

Svet koji vidimo prilično dobro poznajemo, od zrnca peska do najdalje zvezde. Poznajemo i odnose koji vladaju u prirodi. U poslednje vreme se javljaju krajnje intrigantna otkrića za koje imamo nebrojena objašnjenja – i ni jedno nije sigurno. Nije ni čudo jer se radi o tamnoj materiji i energiji, pojavi koja to nije – ne vidi se. Niti možemo da je vidimo, ni da izmerimo ni da registrujemo reakciju sa onim što već poznajemo. Dugo vremena su astronomi smatrali da svemir usporava svoje širenje, da će doći momenat kada će se to širenje zaustaviti i započeti proces sažimanja što bi se završilo skupljanjem celog svemira u jednu tačku (singularitet) nakom čega bi ona eksplodirala – i idemo iz početka. Samo jedan od ciklusa kojih u prirodi ima bezbroj.

Ali relativno skoro se zahvaljujući nekim pojavama u astronomiji (eksplozije određenog tipa supernove – da ne razvodnjavam sa detaljima) došlo do zaključka da svemir ne da ne usporava i da neće stati u širenju već da ubrzava širenje. Zahvaljujući pojavi koja se stručno naziva “microlensing” a koja se zasniva ne savijanju svetlosti kada prolazi pored masivnog objekta, u određenim slučajevima (kada se steknu povoljni uslovi, odnosno pravo rastojanje među svemirskim objektima) astronomi su u stanju da iskoriste savijanje svetlosti izazvanog gravitacijom masivne galaksije i vide objekte iza nje na mnogo većim daljinama nego što su pomoću njihovih teleskopa u stanju da vide. To praktično znači da se galaksije ponašaju kao gravitaciona sočiva što omogućava astronomima da vide gotovo do samih granica svemira (ili tačnije u prošlost na nekoliko stotina miliona godina posle Velikog Praska).

Raketa u svemiru
FOTO: Ilustracija, raketa u svemiru

Teoretičari su ubrzo ponudili matematički model koji dokazuje širenje svemira. Novi model je predvideo postojanje znatno više mase (oko 5x) i energije (više od 10x) u svemiru nego što smo do sada smatrali da postoji. Moja prva misao je bila da je masa koja nedostaje koncentrisana u velikom broju crnih rupa. Ni njih ne vidimo mada možemo indirektno da primetimo njihovo delovanje. Ogroman je „prazan prostor“ svemira i tu može mnogo šta da se sakrije. Dodatni argument koji sam razmatrao još pre „pronalaska“ tamne materije je velika koncentracija materije u ranom, tada malom svemiru što je logično dovodilo do formiranja ogromnih zvezda koje bi eksplozijom formirale crne rupe koje bi se spajale… Sunce spada u grupu srednjih zvezda po masi i zbog toga svoje nuklearno gorivo troši milijardama godina – najveće zvezde potroše svo gorivo u par miliona godina i na kraju obavezno postaje crna rupa. Sve to bi moglo dovesti do skrivanja neshvatljivo velike mase u crnim rupama.

Otkriće ovog fenomena je pokazalo astronomima u kom pravcu da gledaju. Iako tamna masa ne reaguje sa vidljivom (da reaguje do sada bi primetili) zapaženo je da postoji određeni gravitacioni uticaj koji se samo tamnom masom može objasniti. Dakle tamna masa ipak postaje vidljivija, preko gravitacionog dejstva ćemo moći dalje da istražujemo.

CERN - Europska organizacija za nuklearna istraživanja
FOTO: CERN – Europska organizacija za nuklearna istraživanja

Ovde postaje zanimljivo. Javljaju se mnoge hipoteze: od toga da su čestice tamne materije super-lake i da ima ih mnogo do toga da su super-teške i da su koncentrisane oko vidljive materije.

Sad malo o poznatoj materiji. Odavno znamo da se sva materija sastoji iz atoma, da se atomi sastoje iz jezgra sa protonima i neutronima i elektrona u elektronskom omotaču. Ovo su osnovne čestice ili elementarne. Ali i one se sastoje iz manjih, iz kvarkova (proton i neutron) i leptona (elektron). Jasno nam je kolika energija je potrebna za manipulaciju nukleona u jezgru atoma (fisija i fuzija) – teško je i zamisliti energiju potrebnu za razdvajanje kvarkova koji čine elementarnu česticu. To je deo nauke za koju još uvek nemamo prave alate. Po nešto uspevamo da otkrijemo u najvećim akceleratorima (recimo CERN) ali smo još uvek na početku iako za njihovo postojanje znamo još pre WWII.

Eksperimentišući sa akceleratorima naučnici su uspeli da stvore na stotine različitih subatomskih čestica od kojih je velika većina bila vrlo nestabilna i izuzetno brzo su se raspadale. To ih je navelo na misao da su ove čestice građene iz manjih što se pokazalo tačnim. Zna se da se elementarne čestice sastoje od po tri kvarka i zna se da su različite „vrste“ kvarkova različite po masi, naelektrisanju i „boji“ (neću zalaziti dublje jer je teško i za objašnjevanje i za razumevanje). Bitno je da se kombinacijom različitih kvarkova dobijaju različite elementarne čestice različitih osobina.

Da li mi poznajemo sve vrste kvarkova?

FOTO: Međunarodna svemirska stanica

Da li možda ti kvarkovi koje ne poznajemo grade čestice sa osobinama koje ne možemo ni da zamislimo?

Da ilustrujem primerom koji je nauci poznat: znate li da SVAKE SEKUNDE kroz naše telo prolazi STOTINE MILIJARDI neutrina. To su čestice neverovatno male mase i još neverovatnije male interaktivnosti sa običnom masom. Najveći broj neutrina koji dolazi do nas je poreklom sa Sunca ali je potpuno svejedno da li smo na dnevnoj ili noćnoj strani – neutrini prolaze kroz Zemlju kao da je nema. I ne samo kroz Zemlju već kroz gotovo sva nebeska tela tako da do nas neutrini stižu sa svih strana (a putuju brzinom bliskoj brzini svetlosti). Da li smo mi svesni takve sile zračenja koja prolazi kroz nas? Ko zna čega još nismo svesni.

Sada da se vratimo na tamnu materiju: da li je možda moguće da je tamna materija sačinjena od nama nepoznatih kvarkova sa takvim osobinama da nema nikakve interakcije sa sa „našom“ (osim gravitacije koju čiju prirodu ionako slabo poznajemo) – uostalom i u istraživanju „naših“ kvarkova tek što smo zagrebali površinu?

Ako bi ovo bilo moguće onda bi teoretski bilo moguće da još jedan svemir bude prisutan u našem – paralelan svemir ali u istom vremenu i istom prostoru bez postojanja dodatnih dimenzija. Jednostavno ga ne bi primećivali.

Ako može jedan zašto ne bi moglo i više?

raketa, satelit, lansiranje
FOTO: Raketa Sojuz

Da još malo „začinimo“: a zašto ne bi mogla u prostoru i vremenu koje zauzima naša Zemlja da postoji i Zemlja od tamne materije? I Sunce na mestu našeg i duplikati svih ostalih nebeskih tela celog svemira?

A šta ako osim gravitacije i misao može da bude veza između tih svetova tako da su paranormalne pojave posledica povezivanja tih svetova?

A mi još uvek razmatramo da li je Zemlja ravna.

fizikakosmoskvarkravna ZemljaSojuzSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
B.A.N.
6 godine prije

Prvi gutljaj iz čaše prirodnih znanosti te učini ateistom, al’ na dnu čaše, Bog Te očekuje!
Werner Heisenberg
(Nobelovac za otkriće kvantne fizike)
Heisenberg je sve rekao.
Problem je sto velika većina ljudi ostanu na jednom gutljaju, nisu dovoljno žedni za više, nisu nikad bili žedni ni tog jednog gutljaja.

Jurišić maja
6 godine prije

da smo iole svjesni svijeta oko nas ne bismo u rekordno kratkom vremenu uništili planet

Mölltaler
6 godine prije

Ako ništa drugo niko ne može osporiti da je naslov dobro pogođen.

nbava kua
6 godine prije

Jedan od glupljih clanaka na Logicnom.Sve neke teorije koje nam se nude kao sveta istina.Shumadinac,ostavi se pisanja clanaka i ostani na komentarima.

Zagor
6 godine prije

Bravo Shumi,
Samo ti piši i dalje. Članak je odličan, jedino se akademicima tipa nbava kua neće sviđati.
Posebno mi je zanimljiv posljednji dio. Još uvijek se sjećam časopisa Galaksija i tamošnjih kratkih priča. Mnoge od njih više nisu SF.

Baba
6 godine prije

Bravo Šumadinac, ne daj se pokolebati površnim komentarima. Po meni jedna jaaako zanimljiva tema koju i sam već godinama pratim.

Jafar
6 godine prije

Shumadinac kako s zaboravio spomenuti tamnu energiju (ti svo vrijeme zboriš o tamnoj masi). A tamna energija čini čak 68 % totalne energije svemira a tamna masa tek 26%, a jadna vidljiva masa minornih 4%.
Zanimljivo je da je čak Tesla predvidio ovu tamnu energiju, on ju je zvao energija vakuma. (Opširnije vidjeti u Paraleni svjetovi od Michio Kaku-a).

Sam protiv svih
6 godine prije

Zahvaljujem autoru na zanimljivim informacijama, teorijama koje za cilj imaju da upotpune toliku prazninu u nasoj spoznaji ali ne znaci da je to sve gore napisano i spomenuto ni blizu istini? Teorija bez mogućnosti da se potkrijepi dokazima, izmjeri je samo pusta priča, plus kad se nategne matematika i doda da zakoni fizike ne vrijede kada se opisuju prinicipi rada crne materije sta reci drugo nego da prelaze granice teoretičara zavjere. Netko mora opravdat budžet od 50 000 000 dnevno, da dnevno. Nego i moja teorija stoji kao i ta gore: Svod na nebu je ništa drugo nego holografska matrica, hologram koji za tako sićušna i prosta bića služi kao neiscrpan izvor lazi za globalnu obmanu nacija i naroda. Taj porobljeni narod se drži u zabludi i u kontroliranom ratu i patnji da se ne zapita čemu i zašto toliko lazi, jer ako rob započne da propituje dogme, gospodari svijeta… Čitaj više »

Brainstorm
6 godine prije

kazu za tamnu materiju i tamnu energiju da su teoretski koncepti. ne da postoje nego da predstavljaju uzrok. vidimo djelovanje a uzrok pripisujemo tim konceptima. meni djeluje nelogicno da tamna materija i tamna energija postoje negdje tamo a ne i ovdje. gdje je to ovdje kod nas? ja sam se pitao moze li se svepostojece objasniti frekvencijom. frekvencija koja ide od minus beskonacnosti do plus beskonacnosti. onda se prelama, valovi jedni preko drugih pa stvaraju tocke presjeka. te tocke su nova kvaliteta, objekti. odnos jednih prema drugima stvara ono sto zovemo dimenzijama. zar stvarno postoje 3 dimenzije prostora ili je prostor kako ga vidimo antropocentricni koncept. sve sto vazi je udaljenost od centra, ne duzina, sirina, visina. cini se da je prostor jednodimenzionalan sa udaljenoscu kao jedinom dimenzijom. imam osjecaj da nam se puno znanja skriva. postoje dobre naznake da je postojala civilizacija prije najmanje 12 000 godina. ucenja po… Čitaj više »

Sinisa
6 godine prije

A da se vi manete Boga i radite svoj posao za kojo ste uceni? Ako svoje znanje svodite na negiranje Boga dzabe ste u skolu isli i tracite svoke Bogom dano vrijeme i znanje.

Brahman
6 godine prije

Hvala na članku Šumi, i molim te, nastavi pisati. Zanimljivo sa ovim malo “drugim” temama, i dođeš kao osvježenje. Osobno sam mnoge odgovore našao u Hindu filozofiji, kvantnoj mehanici i neoplatonizmu, preporučujem, pa nam možda kažeš još šta, barem se nadam. Pozdrav. Hvala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI