Samo za ljubitelje naučne fantastike

Svemir - Galaksija

Čovjek radoznalo biće. Sve što vidimo, čujemo ili na drugi način osećamo želimo da objasnimo. I uglavnom uspevamo ali tu nije kraj našim željama. Želimo da objasnimo i ono što nam stalno izmiče, što nazivamo paranormalnim.

Svet koji vidimo prilično dobro poznajemo, od zrnca peska do najdalje zvezde. Poznajemo i odnose koji vladaju u prirodi. U poslednje vreme se javljaju krajnje intrigantna otkrića za koje imamo nebrojena objašnjenja – i ni jedno nije sigurno. Nije ni čudo jer se radi o tamnoj materiji i energiji, pojavi koja to nije – ne vidi se. Niti možemo da je vidimo, ni da izmerimo ni da registrujemo reakciju sa onim što već poznajemo. Dugo vremena su astronomi smatrali da svemir usporava svoje širenje, da će doći momenat kada će se to širenje zaustaviti i započeti proces sažimanja što bi se završilo skupljanjem celog svemira u jednu tačku (singularitet) nakom čega bi ona eksplodirala – i idemo iz početka. Samo jedan od ciklusa kojih u prirodi ima bezbroj.

Ali relativno skoro se zahvaljujući nekim pojavama u astronomiji (eksplozije određenog tipa supernove – da ne razvodnjavam sa detaljima) došlo do zaključka da svemir ne da ne usporava i da neće stati u širenju već da ubrzava širenje. Zahvaljujući pojavi koja se stručno naziva “microlensing” a koja se zasniva ne savijanju svetlosti kada prolazi pored masivnog objekta, u određenim slučajevima (kada se steknu povoljni uslovi, odnosno pravo rastojanje među svemirskim objektima) astronomi su u stanju da iskoriste savijanje svetlosti izazvanog gravitacijom masivne galaksije i vide objekte iza nje na mnogo većim daljinama nego što su pomoću njihovih teleskopa u stanju da vide. To praktično znači da se galaksije ponašaju kao gravitaciona sočiva što omogućava astronomima da vide gotovo do samih granica svemira (ili tačnije u prošlost na nekoliko stotina miliona godina posle Velikog Praska).

Raketa u svemiru

FOTO: Ilustracija, raketa u svemiru

Teoretičari su ubrzo ponudili matematički model koji dokazuje širenje svemira. Novi model je predvideo postojanje znatno više mase (oko 5x) i energije (više od 10x) u svemiru nego što smo do sada smatrali da postoji. Moja prva misao je bila da je masa koja nedostaje koncentrisana u velikom broju crnih rupa. Ni njih ne vidimo mada možemo indirektno da primetimo njihovo delovanje. Ogroman je „prazan prostor“ svemira i tu može mnogo šta da se sakrije. Dodatni argument koji sam razmatrao još pre „pronalaska“ tamne materije je velika koncentracija materije u ranom, tada malom svemiru što je logično dovodilo do formiranja ogromnih zvezda koje bi eksplozijom formirale crne rupe koje bi se spajale… Sunce spada u grupu srednjih zvezda po masi i zbog toga svoje nuklearno gorivo troši milijardama godina – najveće zvezde potroše svo gorivo u par miliona godina i na kraju obavezno postaje crna rupa. Sve to bi moglo dovesti do skrivanja neshvatljivo velike mase u crnim rupama.

Otkriće ovog fenomena je pokazalo astronomima u kom pravcu da gledaju. Iako tamna masa ne reaguje sa vidljivom (da reaguje do sada bi primetili) zapaženo je da postoji određeni gravitacioni uticaj koji se samo tamnom masom može objasniti. Dakle tamna masa ipak postaje vidljivija, preko gravitacionog dejstva ćemo moći dalje da istražujemo.

CERN - Europska organizacija za nuklearna istraživanja

FOTO: CERN – Europska organizacija za nuklearna istraživanja

Ovde postaje zanimljivo. Javljaju se mnoge hipoteze: od toga da su čestice tamne materije super-lake i da ima ih mnogo do toga da su super-teške i da su koncentrisane oko vidljive materije.

Sad malo o poznatoj materiji. Odavno znamo da se sva materija sastoji iz atoma, da se atomi sastoje iz jezgra sa protonima i neutronima i elektrona u elektronskom omotaču. Ovo su osnovne čestice ili elementarne. Ali i one se sastoje iz manjih, iz kvarkova (proton i neutron) i leptona (elektron). Jasno nam je kolika energija je potrebna za manipulaciju nukleona u jezgru atoma (fisija i fuzija) – teško je i zamisliti energiju potrebnu za razdvajanje kvarkova koji čine elementarnu česticu. To je deo nauke za koju još uvek nemamo prave alate. Po nešto uspevamo da otkrijemo u najvećim akceleratorima (recimo CERN) ali smo još uvek na početku iako za njihovo postojanje znamo još pre WWII.

Eksperimentišući sa akceleratorima naučnici su uspeli da stvore na stotine različitih subatomskih čestica od kojih je velika većina bila vrlo nestabilna i izuzetno brzo su se raspadale. To ih je navelo na misao da su ove čestice građene iz manjih što se pokazalo tačnim. Zna se da se elementarne čestice sastoje od po tri kvarka i zna se da su različite „vrste“ kvarkova različite po masi, naelektrisanju i „boji“ (neću zalaziti dublje jer je teško i za objašnjevanje i za razumevanje). Bitno je da se kombinacijom različitih kvarkova dobijaju različite elementarne čestice različitih osobina.

Da li mi poznajemo sve vrste kvarkova?

FOTO: Međunarodna svemirska stanica

Da li možda ti kvarkovi koje ne poznajemo grade čestice sa osobinama koje ne možemo ni da zamislimo?

Da ilustrujem primerom koji je nauci poznat: znate li da SVAKE SEKUNDE kroz naše telo prolazi STOTINE MILIJARDI neutrina. To su čestice neverovatno male mase i još neverovatnije male interaktivnosti sa običnom masom. Najveći broj neutrina koji dolazi do nas je poreklom sa Sunca ali je potpuno svejedno da li smo na dnevnoj ili noćnoj strani – neutrini prolaze kroz Zemlju kao da je nema. I ne samo kroz Zemlju već kroz gotovo sva nebeska tela tako da do nas neutrini stižu sa svih strana (a putuju brzinom bliskoj brzini svetlosti). Da li smo mi svesni takve sile zračenja koja prolazi kroz nas? Ko zna čega još nismo svesni.

Sada da se vratimo na tamnu materiju: da li je možda moguće da je tamna materija sačinjena od nama nepoznatih kvarkova sa takvim osobinama da nema nikakve interakcije sa sa „našom“ (osim gravitacije koju čiju prirodu ionako slabo poznajemo) – uostalom i u istraživanju „naših“ kvarkova tek što smo zagrebali površinu?

Ako bi ovo bilo moguće onda bi teoretski bilo moguće da još jedan svemir bude prisutan u našem – paralelan svemir ali u istom vremenu i istom prostoru bez postojanja dodatnih dimenzija. Jednostavno ga ne bi primećivali.

Ako može jedan zašto ne bi moglo i više?

raketa, satelit, lansiranje

FOTO: Raketa Sojuz

Da još malo „začinimo“: a zašto ne bi mogla u prostoru i vremenu koje zauzima naša Zemlja da postoji i Zemlja od tamne materije? I Sunce na mestu našeg i duplikati svih ostalih nebeskih tela celog svemira?

A šta ako osim gravitacije i misao može da bude veza između tih svetova tako da su paranormalne pojave posledica povezivanja tih svetova?

A mi još uvek razmatramo da li je Zemlja ravna.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
B.A.N.
Gost
B.A.N.

Prvi gutljaj iz čaše prirodnih znanosti te učini ateistom, al’ na dnu čaše, Bog Te očekuje!
Werner Heisenberg
(Nobelovac za otkriće kvantne fizike)
Heisenberg je sve rekao.
Problem je sto velika većina ljudi ostanu na jednom gutljaju, nisu dovoljno žedni za više, nisu nikad bili žedni ni tog jednog gutljaja.

Balad
Gost
Balad

Što se boga tiče, on pada na bezbroj stvari, za razliku od znanstvenih – objašnjenih i još neobjašnjenih – fakata. Samo da spomenem dvije:

– tisućama godina, tijekom kojih je riješeno bezbroj znanstvenih problema, ni najmanje naznake postojanja boga, osim vjere naivaca u njegovo postojanje. Sad, vjera protiv znanosti – pa nek’ vrli licemjeri koji se kunu u boga istovremeno trošeći znanstven produkte odluče!

– mnogima je problem “postanak” svemira (koji se u osnovi vrlo jednostavno rješava pretpostavkom o vječnosti materije i njenim preobrazbama iz jednog oblika u drugi) ali im nimalo nije problematičan “postanak” boga!

Sad, svemir, materija i energija kao ne mogu biti vječni, a bog kao može!

Čini se da upravo tebi slični “nisu žedni” jer sve rješavaju naivnim pričicama o bogu, za razliku od znanosti koju ljudska žeđ upravo tisućljećima pokreće! 🙂 🙂 🙂

Piretis
Gost
Piretis

@Balad- Sad si nas ubijedio. Eto kad pouzdano znamo da smo “naivci” i “licemjeri”, da smo u opasnoj zabludi i tapkamo u mraku (za razliku od znanosti gdje je sve kristalno jasno) nećemo više spominjati Boga. Pa će procvjetati tisuću cvjetova i svi ćemo zahvaljujući znanosti biti sretni i zadovoljni, moralni i puni razumijevanja za druge.
Dobro došli u “Vrli novi svijet”.

zlatan
Gost
zlatan

PIRETIS, mogu li jednostavno pitanje? O vrlom novom svijetu. U ime koga ili u ime čega je pobijeno više ljudi, u ime boga ili bogova, ili u ime vraga ili vragova, sotone ili kako se već ne kaže?

Piretis
Gost
Piretis

@zlatan- Meni nije jasno zašto ti uvijek skačeš na zadnje noge kad netko spomene Boga? Što je problem? Ovaj je svijet dovoljno velik za sve. Za teiste i ateiste. Možemo mirno živjeti jedni kraj drugih (evo ja obećavam da nikoga neću pokrštavati) i ne moramo si zagorčavati život.
Najposlije, pogledaj zašto sam reagirao na @Balad-ov komentar. Reagirao sam na “naivci i licemjeri”.

zlatan
Gost
zlatan

PIRETIS, neka svatko vjeruje u šta hoće, i neka ne vjeruje. Jasno da ću vjernike uvijek pitati za dokaze. A zašto ti to smeta? Ne smeta ti kada vjernici govore i vrijeđaju one koji ne vjeruju. To je prečesto.
Dalje, opet ili – ili. Mislim napisao si za teiste i ateiste. Ja gledam šire. Imamo i teiste, monoteiste, politeiste, panteiste, ateiste, agnostike….ima više nas nego samo crno-bijelo: teisti-ateisti.

shumadinac
Gost
shumadinac

@Balad
Ja nisam religiozan. Koncept Boga koji nam nudi religija je u velikoj meri neuverljiv. Pa ipak, možda je odgovor u svevremenoj izjavi: “Što više znam to sam svesniji kako malo znam”.
Ja sam ovde dotakao temu koja je teško zamisliva i najvećim ljubiteljima naučne fantastike a koja bi, da je nekim slučajem tačna, mogla da nas “stigne” već za par decenija. Razvoj nauke nije linearan već se na značajnim otkrićima prave ogromni skokovi.

U takvoj situaciji sadašnji koncept Boga bi zvučao kao priča o Deda Mrazu a kakav bi bio novi stav – to ne mogu ni da pretpostavim.

Tarzan
Gost
Tarzan

shumadinac.. koncept ‘Djeda Mraza’. Svijet se ponasa kao da ga ima jer ima odgojnu, komercijalnu i zabavnu komponentu u sebi. Medjutim znamo da Djeda Mraza nema i da je djeci to tesko prvi puta prihvatiti. Na istom principu sljaka i koncept boga samo sto odrasli to ne zele prihvatiti. U buducem Sci-Fi clanku mozda bi bilo dobro spomenuti ‘drugi i treci’ kromosom koji su iz nekih razloga spojeni u jedan i zato ljudi imaju (46) manje kromosoma od majmuna (48)?

zlatan
Gost
zlatan

SHUMADINAC, ja nisam religiozan ni najmanje. Potpuno sam nezainteresiran za vjerska uvjeravanja bilo koje vrste. Od same vjere, preko ideologija do politike.
Izjava što više znam, znam da ne znam, je istinita. Ali istinski vjernici slijepo vjeruju u ono šta vjeruju. Nikakvo znanje, a znači i neznanje kod njih ne znači ništa.
Drugim riječima, za njih šta više znam, znam da manje znam, kod njih ne znači baš ništa. Oni znaju da ima boga, pa ti vidi. Dokazi gospodo, dokazi.

shumadinac
Gost
shumadinac

zlatan, obično stavljam korupciju kao osnovni problem a stereotipe odmah iza nje. Ipak, isključivost je Bog problema, ona je van konkurencije i pri tome mislim na sve isključivosti pa i religijsku.

U svemu tome je najinteresantnije da ne može biti isključeno da Bog postoji. Takođe postoji mogućnost da oni koji žele da veruju u Njega nisu u stanju da ga spoznaju na pravi način jer ih u tome sprečava isključivost – teološka doktrina. “Božanska ironija”?

zlatan
Gost
zlatan

SHUMADINAC, korupcija nema veze sa nikavim vjerovanjima, to je sasvim druga stvar. Je li tako?

Piretis
Gost
Piretis

@shumadinac- Prilično uskogrudno poimanje spoznaje (u ovom slučaju Boga) za nekog ko dolazi iz pravoslavnog okruženja. Postoji velika razlika između spoznaje (gnosis) i religije (religio). Teško je ljudima propisati kako će vjerovati. Netko će prihvatit doslovno sve, i neće se zamarati ili sumnjati, drugi će propitivati, mijenjati uvjerenja i sumnjati. Ime još ljudi koji Boga zamišljaju kao sijedog predimenzioniranog starca, na zlatnom prijestolju, sa žezlom u ruci i opasnog pogleda. Nema ničeg lošeg u tom naivnom poimanju, i najmanje bi to trebao biti povod za omalovažavanje. Svatko, od nas, je slobodan kreirati svoja uvjerenja sve do granice tuđih uvjerenja.
P.S. “Teološka doktrina” sigurno nije ono što ti pojednostavljeno predstavljaš.

shumadinac
Gost
shumadinac

Piretis, ti već godinama pratiš moje komentare i lako možeš da odgovoriš na ovo pitanje: da li ja uvek pozivam na toleranciju, ljubav prema drugima, umerenost u svemu, vernost, porodicu kao osnovnu vrednost, poštenje… sve ono na čemu insistira Crkva? A ono na šta pozivam toga se i prdržavam za razliku od mnogih kojima su “usta puna Boga” a misli crnje od đavola. I kao neko prokletstvo, kad je neko napadan sa religijom beži od njega jer nećeš dobro proći (molim te da ovo ne shvataš lično – možda sam samo baksuz ali to je moje iskustvo. Sa druge strane imam poznanika, pravoslavnog sveštenika, koji je pravi primer kakav sveštenik treba da bude i pri tom krajnje uzdržan – ostavlja ljudima izbor).

Bezbroj puta sam naglašao važnost načela koje je Crkva uspostavila. Ali za mene sama forma, obredi i mnoga druga pravila ne znače ništa. Šta mi znači da prisustvujem liturgiji zajedno sa onima za koje znam da su loši ljudi – nije moje da sudim ali se ne osećam prijatno kao ni u mnogim drugim situacijama gde osećam samo pretvaranje. Radikalizam koji je toliko često vezan uz religiju mi stvarno ne prija. Ako si pošten nećeš reci da Crkva (koja god) gleda blagonaklono na “slobodno tumačenje” a posebno na propitivanje. Siguran sam da znaš koliko je komplikovano menjati ta pravila.

Piretis
Gost
Piretis

@shumadinac- Ovo što si sad napisao ispala je mala ispovjed. Neće sigurno škoditi, vele problem postaje manji kad ga iskomuniciramo. No, sve što si rekao je isto ono što i ja mislim. Prvenstveno tolerancija. Živimo u vremenu (i hvala Bogu na tome) kad svatko može izabrati hoće li u što vjerovati.
A da ima napornih vjernika, ima. Stave si u zadatak da te obrate i ne puštaju. Upravo takvima imamo zahvaliti lošu reputaciju. Međutim u svakom segmentu ljudskog djelovanja uvijek će se naći netko tko će pokvariti stvar, često sa najboljom namjerom.
Pitanje doktrine i obveze da je se slijedi je pitanje savjesti i koliko tko ozbiljno shvata istu. Onaj koji se odluči biti religiozan u crkvi svakako će morati prihvatiti doktrinu. Netko tko izabere biti “slobodni strijelac” nema tu obvezu ali će morati sam, često bez ičije pomoći, prokrčiti svoj put. Po pitanju duhovnosti ne postoji lakši način.

shumadinac
Gost
shumadinac

Drago mi je da je tako Piretis. Ali onda to nije religioznost već duhovnost i tu Bog može da postoji a i ne mora. Većina kolega koji oštro reaguju na religiju su ogorčeni na radikalizam i zloupotrebu Crkve dok verujem da ogromna većina ne odbacuje Boga kao koncept ali odbacuju (odbacujemo) način na koji nam se nameće.
Ironično, Bog bi mnogo lakše “opstajao” bez Crkve.

Piretis
Gost
Piretis

@shumadinac- Eto ti dobrog početka jedne teme. Ako se odlučiš pisati o tome sigurno neću ostati suzdržan. A možeš biti siguran da će biti troznamenkasti broj komentara. I to dobrih.
Umpah Pah će se pobrinuti za duhovite.

svenne
Gost
svenne

zlatan … Ako si potpuno nezainteresiran za vjerska uvjeravanja od vjere, preko ideologije do politike – kao što si napisao, kako onda uspevaš saznati toliko detalja “slepog verovanja i (ne)znanja” istinskih vernika?
Koji bi u ime Svevišnjeg (u sebi) tebi prineli dovoljno dobre i neoborive dokaze Njegove egzistencije? Da Boga nema, onda o (i sa kad nam je teško) Njemu ne bi razgovarali.

B.A.N.
Gost
B.A.N.

Zanimljivo je da vjera od nas traži da vjerujemo u svjetlo tj. boga. Nauka (pod navodnicima) od nas traži da zaboravimo sve što smo učili u fizici i nuklearnoj fizici i da VJERUJEMO u tamu (tamnu materiju i tamnu energiju).
Bilo bi dobro da pokušate izračunati koliko bi energije bilo potrebno svemiru za ubrzanje mase milijardi galaksija za samo jednu sekundu. A danas mu je (kao) brzina širenja 97% brzine svjetlosti, pri tome imajte na umu da brzinu svjetlosti postižu čestice koje nemaju mase.
PS. Odakle Vi znate čega sam ja žedan i gdje sam ja rekao da je moguće uništiti materiju ili energiju.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@B.A.N.Tko je ovlastio vjeru ili nauku da od nas TRAZI?

B.A.N.
Gost
B.A.N.

Naravno da nitko od nas ne traži, to bi trebalo biti pod navodnicima.

zlatan
Gost
zlatan

BALAD, i ja ih uvijek pitam da mi objasne postanak. Nemaju pojma, lupetaju. Mislim na one koji slijepo vjeruju u bilo što, šta ne propitkuju. Znanost se ne bavi vjerovanjima, bavi se istraživanjem. Vjera u bilo što, ne traži znanje i razum,, ali kome pričati o tome…….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@B.A.N.:Nije rekao da mu zena pere case?

Mikojan
Gost
Mikojan

Predpostavimo da Bog stvarno postoji ali Bog nije ni muško ni žensko, Bog je ONO !!
I što ćemo sad ?

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Onda je i On za Istanbulsku konvenciju.

Mikojan
Gost
Mikojan

Pa nije ON, nego ONO

zlatan
Gost
zlatan

MIKOJANE, ako nije ON ili nije ONA, nego ONO, a šta sa jezicima koji nemaju tri roda kao što ih imaju naši slavenski jezici? Ima jezika koji uopće nemaju rodove. Kako njima objasniti?

zlatan
Gost
zlatan

MIKOJANE Anastase, Armenac je bio po narodnosti ako nisi znao, a znaš li da npr.kineska kultura, misao i civilizacija uopće nema pojam boga u judaističkom, abramističkom smislu? Zato i termini prevođenja naših zapadnjačkih pojmova bog, na kineske jezike, ili njihov pojam TAI (nebo) na naše jezike je jednostavno NEPREVODIV.
Negdje sam pročitao da je lako Evropljaninu biti ateist, a Kinezu teško, jer kineska kultura uopće nema pojam boga.

eeeh
Gost
eeeh

a joko ono mu je zena.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@eeeh:Pobjegla je iz Japana jer su je tamo zvali Kurje Joko Ono.

zlatan
Gost
zlatan

BAN, a kako je bog nastao? Ili bogovi? Ovisi je li netko monoteist, politesit.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@zlatan:Bogovi?Pa ko to more platit?

zlatan
Gost
zlatan

UMPAH PAH, čitam koliko ovdje ima pobornika slavenstva. Ali ako je tako, ti likovi bi morali znati da su Slaveni, a to znači i mi sa slavenskog juga, prije kršćanstva pripadali staroj slavenskoj vjeri. Koja je bila mnogobožačka.
Eh, da. Imaju Slovenci planinu Triglav, ili na granici Hrvatske i Bosne odnosno Dalmacije i tog dijela Bosne, planinu Troglav. Triglav ili Troglav, tko on bijaše? Hm, samo jedan od staroslavenskih bogova…
Ili na Poljičkoj planini, ( zapravo je malo veće brdo) ima vrh koji se zove Perun. Zračne linije samo oko 10, 11 km od centra Splita. Tko bijaše Perun? Jedan od slavenskih bogova, zadužen za meteorologiju, munje, gromove i slične iluminacije.
Po kojoj božici se zove glavni grad Grčke (Atena), po kome se zove gl.grad Italije (Rim, Roma)? Hm, središte Rimokatoličke crkve, a ime grada pogansko, hahahaaaaa

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@zlatan:Vijecna slava ili vijecna stigra.Sa jednim bogom je jednostavnije,ne triba nam autobus?

zlatan
Gost
zlatan

UMPAH PAHHHH, jedan bog je kao i jedna partija – TOTALITARIZAM. Mnogoboštvo je kao i demokracija – puno partija i puno bogova, božica, polubogova itd, itd. Iako i kršćanstvo ima te neke svece, hahaaaaa.
Ma sve u redu, ja sam za demokraciju, znači više cijenim mnogoboštvo nego jednobožački totalitarizam.
Sve je to luk i voda, šuplje priče, dajte nešto pametnije.

B.A.N.
Gost
B.A.N.

@ zlatan – Gospodine, slažem se u vezi svega što ste napisali o gospodinu Anti, kojega sam imao čast upoznati još davno u Tehničkom muzeju.
Što odgovoriti na ovo djetinjasto pitanje? Kako objasniti ljubav prema ženi ili ženama, nekome tko tu ljubav nikada nije osjetio i za njom ne osjeća potrebu?
Ne može nitko sa vašim q posexati ženu da bi vi nešto osjetili, to morate sami.

Zagor
Gost
Zagor

Bravo Shumi,
Samo ti piši i dalje. Članak je odličan, jedino se akademicima tipa nbava kua neće sviđati.
Posebno mi je zanimljiv posljednji dio. Još uvijek se sjećam časopisa Galaksija i tamošnjih kratkih priča. Mnoge od njih više nisu SF.

shumadinac
Gost
shumadinac

Hvala Zagore. Izgleda da je Galaksija napravila mnogo veći posao nego što se misli. Šteta je samo što današnje generacije slabo zanima takva tematika uprkos obilju materijala na internetu.

P.S. tražeći neke podatke naišao sam na fenomelan diplomski rad o elementarnim česticama – napisan kao za Galaksiju. Pa koga interesuje i ima vremena: http://www.df.uns.ac.rs/files/200/dragica_mitrovic_-_diplomski_rad_(d-494).pdf

zlatan
Gost
zlatan

SHUMADINAC, na Hrvatskom radiju drugi program, svakog utorka ide emisija o Svemiru. Zove se Andromeda. Svakog utorka od 20 do 22 sata. Jasno znanstvena, tu pričaju ljudi koji su učenjaci, a ne neki teoretičari zavjere. Emisija ide već punu 21 godinu. Slušam je skoro od samog početka…….Utemeljiteljica emisije i autorica Tanja Devčić nažalost umrla je lani, ali gospodin Ante Radonić astronom, iako je u penziji i dalje je neumeorno na toj emisiji. I popularizira znanje. Odličan govornik, jasan, jezgrovit, edukativan, pun znanja. Ja bih ga nagradio za životno djelo.
U toj emisiji sudjelovali su brojni znastvenici, čak i svjetski. Bili su im gosti i ruski i američki kozmonauti / astronauti.
Emisija je slušana diljem ex-yu, a može se naći na internetu. Ja ću večeras opet biti prikovan uz radio, od 20 do 22 sata.

shumadinac
Gost
shumadinac

Hvala na informaciji. Preporučujem svima da posvete malo vremena ovim temama – nauka može da bude interesantnija od krimi-romana. Pogledajte rad za koji sam ostavio link i videćete sa kakvom lakoćom može da se objasni (i shvati) vrlo komplikovana fizika.

zlatan
Gost
zlatan

SHUMADINAC, ako se vratiš ovo pogledati, imam informaciju. Večeras u srijedu, 28.3., iznad naših krajeva biti će vidljiva Međunarodna svemirska stanica. Proći će iznad sjevernog horizonta, oko 20,30 sati.
Kod mene u Dalmaciji sada je sunčano, valjda se do večeri neće naoblačiti. Jasno, bude li vedro odoh ja vani pogledati prolaz.
Ona sada kruži na visini do 400 km iznad Zemlje, težina joj je oko 450 tona ili možda i veća. Kada prolazi, izgleda kao svijetla točka na nebu koja plovi. Jako je svijetla, a ako prođe cijelim horizontom, to je vidljivo oko dvije minute.
Znam da ravnozemljaši i fanatici ako to vide misle da su to lampe i teorije zavjere. No, to misli i mačka koja živi ispred moje zgrade.
Molim te da je ne pobrkaš sa nekim avionom,avion ima svjetla koja migaju, i jasno se vidi da je puno niže-:)) !!!! Osim ravnozemljašima

Brainstorm
Gost
Brainstorm

kazu za tamnu materiju i tamnu energiju da su teoretski koncepti. ne da postoje nego da predstavljaju uzrok. vidimo djelovanje a uzrok pripisujemo tim konceptima.
meni djeluje nelogicno da tamna materija i tamna energija postoje negdje tamo a ne i ovdje. gdje je to ovdje kod nas?
ja sam se pitao moze li se svepostojece objasniti frekvencijom. frekvencija koja ide od minus beskonacnosti do plus beskonacnosti. onda se prelama, valovi jedni preko drugih pa stvaraju tocke presjeka. te tocke su nova kvaliteta, objekti. odnos jednih prema drugima stvara ono sto zovemo dimenzijama.
zar stvarno postoje 3 dimenzije prostora ili je prostor kako ga vidimo antropocentricni koncept. sve sto vazi je udaljenost od centra, ne duzina, sirina, visina. cini se da je prostor jednodimenzionalan sa udaljenoscu kao jedinom dimenzijom.
imam osjecaj da nam se puno znanja skriva. postoje dobre naznake da je postojala civilizacija prije najmanje 12 000 godina. ucenja po vedskim spisima daju nam ideju kako su stari razmisljali.
google: gobekli tepe i erosion of sphinx. dokaz starijih civilizacija nego sto se sluzbeno predstavlja. graditelji velike piramide su znali brzinu svjetlosti. dokaz – na zahtjev.
kazu nam da je mjerna jedinica metar odredjena 1795., francuska itd. zasto toliko skrivanje? metar je bio poznat starim egipcanima, odnosno onima prije njih. da istaknem i ne davim – dokaz opet na zahtjev.
misli su frekvencija i kao takve postoje ravnopravno kao i sve ostalo.
zajednicko svemu navedenom je ideja da se misljenjem moze doci do spoznaje o svemu postojecem. prakticki, misli se dovodi u uskladjenost sa frekvencijama svemira.

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja

da smo iole svjesni svijeta oko nas ne bismo u rekordno kratkom vremenu uništili planet

zlatan
Gost
zlatan

JURIŠIĆKA, netočno razmišljanje. Ljudi su kroz dugo razdoblje evolucije ipak do danas spoznali da su opasnost za svijet oko sebe i za sebe same. Pa zato i radimo na tome da popravimo štetu i nas same. Vjerujem u ljudsko znanje.
Ali ako smo svjedoci da su neki i ovdje na Logično uvjereni u ravnu ploču, i dobili pluseve za to, o kakvoj svijesti u mnogih možemo govoriti?
Životinje sasvim sigurno ne znaju o tome baš ništa.

Baba
Gost
Baba

Bravo Šumadinac, ne daj se pokolebati površnim komentarima. Po meni jedna jaaako zanimljiva tema koju i sam već godinama pratim.

shumadinac
Gost
shumadinac

Ima i iznenađenje, samo malo strpljenja 😉

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@shumadinac:Da mi prvo rijesimo garazu,a onda cemo o Bogovima i Svemirima?
Moja?Tvoja?Mojsije?Tvojsije?

shumadinac
Gost
shumadinac

Kad razmišljam o garaži u “atomskom smislu” prva mi je misao – sklonište.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@shumadinac:Pa pisali smo posto su atomske bombe,nisu one tek,tako,za bacanje?
Smiri se,a ako pogines,netrebas vise da mi se javljas.

Jafar
Gost
Jafar

Shumadinac kako s zaboravio spomenuti tamnu energiju (ti svo vrijeme zboriš o tamnoj masi). A tamna energija čini čak 68 % totalne energije svemira a tamna masa tek 26%, a jadna vidljiva masa minornih 4%.
Zanimljivo je da je čak Tesla predvidio ovu tamnu energiju, on ju je zvao energija vakuma. (Opširnije vidjeti u Paraleni svjetovi od Michio Kaku-a).

shumadinac
Gost
shumadinac

Za tamnu materiju postoje neke ideje, postoji jedna poznata komponenta – gravitacija na osnovu koje se krenulo dalje. Iako je tamna masa možda glavna tema astrofizike tamnu energiju čak i oni retko spominju.

nbava kua
Gost
nbava kua

@jafar,mala ispravka.Tamna energija cini 67.976543567776543225689096543245778900864216743776544%,tamna masa cini 26.7427963257543267998754225789075568953256775% a vidljiva masa iznosi 4.467765325679875446666333398765432%.To je izracunao Brian Cox,Neil Tyson i Shumadinac.

eeeh
Gost
eeeh

ispravak vidljiva mas ne iznosi 26.7427963257543267998754225789075568953256775% nego 26.7427963257543267998754225789075568953256773%

Sam protiv svih
Gost
Sam protiv svih

Zahvaljujem autoru na zanimljivim informacijama, teorijama koje za cilj imaju da upotpune toliku prazninu u nasoj spoznaji ali ne znaci da je to sve gore napisano i spomenuto ni blizu istini? Teorija bez mogućnosti da se potkrijepi dokazima, izmjeri je samo pusta priča, plus kad se nategne matematika i doda da zakoni fizike ne vrijede kada se opisuju prinicipi rada crne materije sta reci drugo nego da prelaze granice teoretičara zavjere. Netko mora opravdat budžet od 50 000 000 dnevno, da dnevno.
Nego i moja teorija stoji kao i ta gore:
Svod na nebu je ništa drugo nego holografska matrica, hologram koji za tako sićušna i prosta bića služi kao neiscrpan izvor lazi za globalnu obmanu nacija i naroda. Taj porobljeni narod se drži u zabludi i u kontroliranom ratu i patnji da se ne zapita čemu i zašto toliko lazi, jer ako rob započne da propituje dogme, gospodari svijeta će izgubiti moć. Obrazovali su milione sljedbenika i odradili dobar posao jer taj isti brani njihove laži golim životom ni sam ne znajući da je dio tog istog sustava.
Zamislite kolika treba biti vjera da se povjeruje gore napisanom, današnja znanost sve više liči na sektu? Po čemu smo mi to toliko karakteristični da smo sve drevne civilizacije i znanje pomnožili sa nulom i započeli od početka i naše vrijedi, a drugi su bili “glupi”?
Izmanipulirani smo od , renomiranih fizičara, teoretičara koji nisu u službi naroda niti dobrog, izmislisli su da smo mi samo nusprodukt slučajnosti , evolucije i sve što ima veze sa Bogom je za seljake i neuke. Koliko li treba vjere da se povjeruje u teorije zapadne znanosti.

zlatan
Gost
zlatan

SAM PROTIV SVIH, u teoriju zapadne znansotiu? Hm, spadaju li tu Rusi? Njihovi astronomi, fizičari? Kažu li oni išta drugo negi tebi omrznuti zapadnjaci? Majko mila……….šta ću pročitati.

Sam protiv svih
Gost
Sam protiv svih

Najveće dostignuće zapadne znanosti je uspješna kampanja dezinformacija i propagande .Pojedinac (Vi zlatni dječače) nije ni svjestan da je dio urote, a njezin osnovni cilj je promjena svijesti ljudi (psiholoska), promjena ideološke matrice te na kraju oblikovanje identiteta koji je potpuno spreman da brani, na svim razinama, elite koje su organizirale sve oblike propagande koje ne služe čovjeku, nego gospodarima.

zlatan
Gost
zlatan

Ne znam koji lijek……

eeeh
Gost
eeeh

bravo. odlicno napisano

Brahman
Gost
Brahman

Hvala na članku Šumi, i molim te, nastavi pisati. Zanimljivo sa ovim malo “drugim” temama, i dođeš kao osvježenje. Osobno sam mnoge odgovore našao u Hindu filozofiji, kvantnoj mehanici i neoplatonizmu, preporučujem, pa nam možda kažeš još šta, barem se nadam. Pozdrav. Hvala.

shumadinac
Gost
shumadinac

Zahvaljujem svim kolegama na podršci. Osvežavajućih tema će, nažalost, biti sve manje jer je nagla poplava onih “kritične važnosti” koje nam neće ostaviti vremena za bilo šta drugo.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@shumadinac:Da li je svemir veci ili nije?

Sinisa
Gost
Sinisa

Svemir u svakom trenutku sve vise napreduje.

shumadinac
Gost
shumadinac

Javiću ti kad stignem do kraja.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@shumadinac:Najlijepsi je rodni kraj!

zlatan
Gost
zlatan

BRAHMAN, znaš li da je američki fizičar Openheimer, otac prve atomske bombe, stalno čitao Bhagavad-gitu? Posebno nakon prve eksplozije, kada je rekao: oslobodili smo demona.
Jasno, nije bio religiozan, ali je u Bhagavad-giti našao poetsko tumačenje ljudskih strahova. Valjda je tako.

Brahman
Gost
Brahman

Da. Vjerojatno. Nisam znao. Buddha je rekao da čovjekov najveći neprijatelj nije mržnja, nego strah. Nakon dosta toga pročitanog s istoka, trenutno bistrim Krishnamurtija i mogu reći da je vrh, konačnica, ili što bi se reklo, plafon. Jer ti strahovi se većinom, ako ne isključivo začinju i odvijaju u takozvanom mentalnom nasilju u pojedinčevoj u glavi, tako da i nije veliko čudo zašto je svijet ovakav kakav jeste.

Piretis
Gost
Piretis

@Brahman- Dobar izbor. Sa Jiddu-om ne možeš pogriješiti (iako uvijek će ostati pitanje što misli kad kaže “to”).
Kad završiš s tim, moj ti je ljubazni savjet, obrati pažnju na Bela Hamvas-a. On dođe nešto kao europski brat blizanac Jiddu-a.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Brahman:Bravo,jer zivimo u vremenima virtualnog,medijskog straha,a dovoljno je samo prekinuti ovisnost i iskljuciti medije i dobivamo uravnotezenost.

zlatan
Gost
zlatan

BRAHMAN Krishnamurti je bio veliki borac protiv religiuja, je li tako? Nigdje nije tvrdioda postoji bog ili brojni bogovi hinduizma. Pa ako si čitao Buddhu, onda sasvim sigurno znaš, da Prosvijetljeni, nije nikada govorio o bogu ili bogovima. Nije govorio ni Jain Mahavira.

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Ako ništa drugo niko ne može osporiti da je naslov dobro pogođen.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Odlicno,ALI..?Molio bih autora da ovaj kvaliteni tekst ponovo napise, jer sam procitano vec zaboravio?

shumadinac
Gost
shumadinac

Umpah, ti si izgleda vidovit – dobićeš ga ali nemoj posle da se predomisliš 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@shumadinac:Nisam vidovit,od rodjenja nosim(tvoje) naocare!

nbava kua
Gost
nbava kua

Jedan od glupljih clanaka na Logicnom.Sve neke teorije koje nam se nude kao sveta istina.Shumadinac,ostavi se pisanja clanaka i ostani na komentarima.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@nbava kua:Nemilosrdan komentar,svete istine nema,a postavljanje pitanja i teorija je jedini nacin da pokusamo da dodjemo do zadovoljavajucih “odgovora”.
Shumadinac,Sreco,pisi ti meni dalje!Samo “uganuti” clanak nije dobar!

nbava kua
Gost
nbava kua

@UmpahPah,pa pogledaj samo sto on pise!!!!!I kako pise hahaha.U proslom clanku je napisao “…..znamo da zvijezda mora biti najmanje velicine Nepruna da bi se mogla stvoriti fuzija….”hahahaha.Da,on je u svojoj garazi napravio ogroman reaktor velicine Neptuna i radi toga on to zna.lool.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@nbava kua:Grijesis 100%,garaza je moja!

Zvrk
Gost
Zvrk

Čini mi se da samo ti si taj koji je uvjeren da je to nekakva svemirska istina.

svenne
Gost
svenne

nbava kua – U tvoje oštroumne procene objavljenih glupih članaka i teorija svete istine koje nam Logično (shumadinac) nudi, ubrajaš/uključuješ i mene.
Zbog toga bih voleo pokušati razumeti barem jednu tvoju logičnu teoriju neke u tebi (i za tebe) svete istine.

Sinisa
Gost
Sinisa

A da se vi manete Boga i radite svoj posao za kojo ste uceni? Ako svoje znanje svodite na negiranje Boga dzabe ste u skolu isli i tracite svoke Bogom dano vrijeme i znanje.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Sinisa:Napisao si:Ta manite Boga?
Pozdrav:Veliki Manitu!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik