fbpx

NASA gasi jednog od svojih najvjernijih satelita

Svemirski teleskop Spitzer

Uz toliko puno komada visokotehnološkog hardvera koji im je na raspolaganju, lako je zaboraviti da neki od NASA-ovih najimpresivnijih strojeva brzo ostare. Svemirski teleskop Spitzer jedan je od takvih strojeva, a nakon više od 16 godina u svemiru, pouzdana svemirska letjelica napokon je povučena.

NASA je u četvrtak objavila da je Spitzer službeno prebačen u “safe mode” način rada, zaustavljajući zapravo sva znanstvena promatranja. To je bio posljednji korak prema “umirovljenju” svemirske letjelice, a Spitzerov voditelj projekta Joseph Hunt dao je konačnu izjavu da je misija završena.

Prvotno je planirana misija Spitzera trajala oko 2,5 godine s mogućnošću produljenja na pet godina. Nakon što je postalo jasno da je Spitzer još uvijek u mogućnosti pružati zadivljujuće prizore udaljenih objekata u svemiru, NASA je odlučila proširiti misiju. U stvari, jedini razlog zbog kojeg se Spitzer-ov projekt sada privodi kraju je taj što je odletio toliko daleko od Zemlje da je teško održavati napajanje svemirske letjelice.

Spitzer ne kruži oko Zemlje, već Sunca. Putuje stazom sličnoj Zemlji, ali ne kreće se tako brzo, što znači da ga Zemlja stalno nadmašuje. Ovo nije bio problem dugi niz godina, jer je Spitzer mogao napraviti svoja opažanja i potom okrenuti antenu prema Zemlji kako bi poslao podatke.

Međutim, ovih je dana svemirska letjelica toliko udaljena od Zemlje da ima vrlo malo vremena za prijenos podataka prije nego što se mora vrtjeti unatrag i skupljati energiju od sunčeve svjetlosti preko svojih solarnih ploča. S obzirom na to da se njegova učinkovitost približila nuli, NASA je odlučila da je konačno došlo vrijeme da pusti Spittera da odmara u kozmičkom miru.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
3 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

U stvari, jedini razlog zbog kojeg se Spitzer-ov projekt sada privodi kraju je taj što je odletio toliko daleko od Zemlje da je teško održavati napajanje svemirske letjelice.

Ovaj satelit, ako je ikada negdje i odletio, napaja se preko solarnih panela, nije spojen kabelom na Zemlju. Prava vijest je : izgubili smo kontakt s objektom, doviđenja. Ali moramo vam to reći u safe modu.

Abe 04
Gost
Abe 04
1 godina prije

“.. jedan od svojih..”

Abe 04
Gost
Abe 04
1 godina prije
Reply to  Abe 04

“..najpouzdanijih..”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik