Zavjera o ubistvu Kennedyja leži u srcu CIA?

Kennedy CIA
0
0

Malo nakon podneva 22. novembra 1963. godine, predsjednik SAD John F. Kennedy je ubijen dok se vozio duž Dealey Plaze u centru Dallasa, savezna američka država Texas. Prošlo je 53 godine od njegovog ubistva.

Od tog sudbonosnog novembarskog dana, množile su se teorije zavjere o njegovom ubistvu. Međutim, kada pogledamo u provjerljive činjenice, vidjećemo da nema potrebe za teorijama jer je zavjera činjenica.

2015. godine je CIA skinula oznaku tajnosti sa izvještaja koji dokazuje umiješanost bivšeg direktora te obavještajne agencije Johna McConea u prikrivanje informacija u vezi sa predsjednikovim ubistvom, što de facto predstavlja zavjeru.

McCone, koji je umro 1991. godine, bio je u srcu „benignog zataškavanja“ u agenciji, a koje je za cilj imalo da komisiju za istragu ubistva Kennedyja fokusira na „ono što je Agencija mislila da je najbolja istina u to vrijeme – a to je da je Lee Harvey Oswald, iz još neutvrđenih motiva, djelovao sam u ubistvu Johna Kennedyja“. Najvažnija informacija koju je McCone prikrio od komisije koja je sprovela istragu 1964. godine bilo je postojanje dugogodišnjih urota u CIA o smaknuću kubanskog lidera Fidela Castra, od kojih su neke povezivale ovu službu i sa mafijom. Bez ove informacije, komisija nikada nije mogla ni postaviti pitanje da li je Oswald imao saučesnike na Kubi koji su željeli ubiti Kennedyja u znak osvete za urote protiv Castra.

Iako je izvještaj CIA-e opisan kao „benignan“ da bi se umanjio njegov značaj, u pitanju je ništa manje nego zataškavanje koje je obustavilo dalju istragu Oswalda i njegovih mogućih veza sa Kubom.

McConeova zavjera je spriječila dalju istragu tako što je pružala „pasivnu, reaktivnu i selektivnu“ asistenciju Warrenovoj komisiji. U stvari, izvještaj pokazuje da je McCone pokušao i bio uspješan u navođenju istrage u smjeru kojim bi ju lako kontrolisao.

Odluka McConea i drugih vodećih službenika CIA da ne otkrivaju informacije o CIA-inim operacijama protiv Castra „možda su više od bilo čega drugog potkopali kredibilitet komisije“, stoji u ovom izvještaju. „U tom smislu – i isključivo u tom smislu – McCone bi mogao biti posmatran kao jedan od zavjerenika u zataškavanju ubistva predsjednika Kennedyja.“

atentantjohn mcconekennedylee harvey oswaldzavjera
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI