Američka raketa s ruskim motorom pokreće prvi svemirski brod “Dream Chaser”

Dream Chaser

Američka raketa Atlas V, čiju prvu fazu pogoni ruski motor RD-180 bi trebala lansirati prvi teretni Dream Chaser na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) u rujnu 2021. godine.

“Lansiranje prvog svemirskog broda Dream Chaser planirano je za rujan 2021. godine”, rekao je izvor.

Dream Chaser, iz Sierra Nevada korporacije, bit će lansiran sa Spaceporta Cape Canaveral.

Prošlog prosinca, Dream Chaser je završio ključnu prekretnicu za ugovor o NASA-inim komercijalnim opskrbnim uslugama, čime je oslobodio put za punu proizvodnju svemirske letjelice.

Kako bi smanjio oslanjanje Washingtona na ruske motore, američki Kongres pokušao je strogo ograničiti buduće kupnje RD-180, koji je razvio i proizveo NPO Energomash, veliki ruski proizvođač raketnih motora. Ograničenje kupnje ruskih motora bilo je dio ekonomskih sankcija protiv Moskve, i donešen je zakon zbog kojeg je SAD trebao izraditi pogonski sustav sljedeće generacije domaće proizvodnje do 2019. godine. Međutim, 2015. godine zabrana je otkazana, a sljedeće godine, američki Senat odlučio je nastaviti kupnju ruskih raketnih motora RD-180 za lansiranje u svemir.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Ma o čemu vi pričate? Kakve ruske rakete? Pa Rusi su zaostali. Nemaju nikakvu svemirsku tehnologiju. Umjesto aviona lete im još uvijek dvokrilci iz prvog svjetskog rata. Automobile imaju na paru. (sarkazam).

Бранко
Gost
Бранко

Руски мотори одавно покрећу сва лансирања које врше американци већ годинама уназад. Једноставно, Руси су по изради ракетних мотора далеко испред САД-а.

samo tako
Gost
samo tako

Ni kolači u Kijevu im nisu pomogli

Zen
Gost
Zen

Cemu suradnja ako se toliko mrze i ne vole? Zasto se Rusi ne mogu odrec tih par stotina miliona, zasto uzimaju lovu i daju Amerikancima svoju tehnologiju ako je tu neka mrznja. Zasto Putin nw smije nista Bibiju i Zidovima iako ih ovi ubijaju redovito. Ma ne ne suradjuju, ne ne to je teorija zavjere. Nista vise e vjerujem nikom

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

nesto se svi raspisali o svemiru u posljednje vrijeme…jel to mozda zato sto na you tube sve vise videa u kojima je problem naci zakrivljenje planete?

Hmmm da
Gost
Hmmm da

Nešto malo komentara 😅

POVEZANE VIJESTI

Izbornik