Iračani neće ”prolijevati suze” zbog agresora na Irak 2003. godine

Colin Powell
12 komentara

Iračani tvrde kako neće oplakivati smrt bivšeg američkog državnog tajnika koji je nadzirao katastrofalnu invaziju na njihovu zemlju.

Smrt bivšeg američkog državnog tajnika Colina Powella izazvala je, kao što je to uobičajeno sa smrću velike političke figure, raspravu o njegovom naslijeđu i o tome što je njegovo vrijeme na funkciji značilo svijetu.

Za milijune Iračana, Powell će ostati zapamćen kao čovjek koji je pred Ujedinjenim narodima iznosio lažne obavještajne podatke o postojanju i prijetnji oružja za masovno uništenje bivšeg vladara Sadama Huseina.

Powellove tvrdnje da je Saddam imao veze s Al-Qaedom i da krije oružje za masovno uništavanje pomogle su da se poveća zamah za invaziju na Irak 2003. godine i posljedice godina kaosa i krvoprolića koji su nastavili harati zemljom do danas.

Kamal Jabir, političar iz Građansko-demokratskog saveza i bivši borac za slobodu protiv Sadama 80-ih i 90-ih, znao je za mnoge koji su stradali iz Saddamove administracije i zbog njega je proveo velik dio svog života u borbi i progonstvu.

Međutim, on i dalje smatra da je rat u Iraku bio katastrofa.

“Od 2003. godine Iračani su pretrpjeli veću štetu jer su američke vlasti, Republikanci i Demokrati, inzistirale na podržavanju najkorumpiranijih, najnečasnijih i najmanje odanih dužnosnika i islamskih ekstremista kako bi došli na vlast i uništili Irak i sudjelovali u pokolju Iračana”, rekao je za Middle East Eye.

Napomenuo je da iako je Powell bio na glasu kao pristojan političar, nije se usprotivio niti ratu 2003. niti “nebrojenim namjernim greškama” koje je napravio vođa privremene vlasti Koalicije Paul Bremer tijekom svoje vladavine okupiranom zemljom.

“[Powell] je odlučio gledati masakre nad Irakom i nedužnim Iračanima i ne učiniti ništa o tom pitanju. Iračani su danas zauzeti pokušajima spašavanja svoje zemlje i čuvanja suza za svoje mlade mirne prosvjednike, sinove i kćeri koje su ubile proiranske milicije i bande”, rekao je.

“Iračani neće prolijevati suze za Colinom Powellom.”

Neodlučni ratnik

Powell je u ponedjeljak u 84. godini preminuo od komplikacija povezanih s infekcijom Covid-19.

Mnogo se radilo o njegovu statusu prvog crnog državnog tajnika i reputaciji zbog opreza i uglađenosti u administraciji bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, koja je inače bila poznata po huškanju na rat.

Nekrolozi su ga opisali kao “onoga koji prekida puteve” i označili ga kao “neodlučnog ratnika” u ratu u Iraku. Kasnije će se odreći svog slavnog govora u UN-u 2003., opisujući ga kao “mrlju” u svojoj karijeri.

Salam Ali, član središnjeg odbora Komunističke partije Iraka, rekao je da je Powellov govor u UN-u pomogao utjecati na ljude unutar i izvan SAD-a koji su “bili suzdržani oko pokretanja rata u Iraku”.

“Colin Powell je među najvišim dužnosnicima u američkoj administraciji odgovornim za vođenje tog zločinačkog rata i zavaravanje svijeta izmišljenim podacima, koji su trebali odgovarati za ono što su učinili.”

Njegov odnos s Irakom započeo je 1991. godine kada je kao predsjedavajući Zajedničkog načelnika štaba pomogao istjerati Saddamove snage iz Kuvajta.

“Naša strategija u kretanju za ovom vojskom vrlo je jednostavna”, rekao je tada novinarima.

“Prvo ćemo odrezati, a zatim ćemo pokušati eliminirati”.

Iako SAD nisu otišle tako daleko 1991., 2003. Saddamove su snage konačno poražene, a Bremer je raspustio vojsku i uskoro preuzeo kontrolu; potez koji bi imao katastrofalne posljedice, jer su se valovi nezaposlenih i nezadovoljnih bivših vojnika pridružili oružanim snagama otpora američkoj okupaciji.

Ahmed Habib, urednik u bagdadskoj publikaciji ShakoMako.net, rekao je da je Powellova uloga u Iraku nepopravljiva i potrudio se u pokušajima da ga naslika kao goluba čija je uloga u ratu bila nespreman sudionik.

“Naslijeđe Colina Powella ogleda se u milijunima uništenih života, bilo mrtvih ili prognanih, u prapovijesnoj infrastrukturi koju su svakodnevni Iračani prisiljeni [izdržavati] danas, za koju su njegovi postupci gotovo u potpunosti odgovorni”, rekao je za MEE.

Naslijeđe nasilja?

U listopadu 2019. Irak je bio preplavljen protuvladinim prosvjedima koji su nastojali ukloniti političku klasu koju je invazija dovela na vlast te se uhvatiti u koštac s masovnom nezaposlenošću, siromaštvom, korupcijom i stranim uplitanjem koje je postalo životna činjenica u zemlji.

Odgovor vlade, službenika sigurnosti i naoružanih skupina bio je nasilno suzbijanje i prijetnja ljudima koji pozivaju na poboljšanje životnog standarda. Konkretno, grupe koje podržava Iran postale su svakodnevna prijetnja mnogim aktivistima.

Ali Khyail, demokratski aktivist koji je odrastao tijekom previranja u razdoblju nakon invazije, rekao je da je krajnji učinak Powellovih akcija bio “predaja Iraka Iranu”, dok je istovremeno uklonjena prijetnja Izraelu.

“Da se radilo o spašavanju Iraka, Irak ne bi bio predan zemlji s kojom je vodio rat koji je trajao osam godina”, rekao je za MEE.

“Sjedinjene Države bile su zainteresirane za spašavanje Izraela od Saddama i nisu bile zainteresirane za oslobađanje Iraka. Colin je nastojao spasiti Izrael od onih koji mu prijete.“

Iako Irak više nije toliko natopljen krvlju kao sredinom 2000-ih, nasilje i nestabilnost i dalje su svakodnevne životne činjenice za mnoge njegove stanovnike.

Na parlamentarnim izborima 10. listopada zabilježen je najmanji odaziv birača do sada, pri čemu je politička klasa, uglavnom sastavljena od prognanika koji su se vratili u Irak nakon invazije 2003., uvelike prezirana, a nada u bolju budućnost kroz glasačku kutiju stalno se smanjivala.

Kao ključna osoba u Bushovoj administraciji koja je uvelike odgovorna za ovakvo stanje stvari, Powellovo naslijeđe u Iraku neće biti osloboditelj običnih ljudi od Saddamove tiranije, već kao netko tko je nadzirao propadanje zemlje.

“Sada smo prestravljeni i nikada mu nećemo oprostiti”, rekao je Khyail.

Autor: Alex McDonald
Colin PowellIrak
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nebo-jsa
2 godine prije

Trump je isto osudio ovog ratnog zlacinca.

Iva
2 godine prije

Napokon korist od vakcine.

Arkaj
2 godine prije

Powel je bio samo egzekutor strateških odluka koje su donosili drugi.
Smiješna je ova uporna američka tvrdnja o rušenju “omraženih diktatora” kako bi nekom narodu “donijeli slobodu”. Istina je da su Sadam i Gadafi vladali čvrstom rukom ali američke mete postali su iz sasvim drugih razloga. Jer ako njih dvoje usporedimo s brojnim krvolocima koji su kako u prošlosti tako i sad američki prijatelji onda vidimo divovske proporcije cinizma američke politike.

Max
2 godine prije

On je bio ratni jastreb a ne golub Iranu nije predan Irak Iran je iskoristio šansu

Lupo Sigma
2 godine prije

Neću ni ja a nisam Iračanin

bauštelac
2 godine prije

licemjeri

tedi
2 godine prije

Svijet ce imti vise kisika,putuju oni redom.

Jery
2 godine prije

Jedan tumor je odstranjen! A nadam se da ce uskoro jos ko u redu metuzalemskih majmuna koji glume bogove!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI