Gljive – sedam iznenađujućih zdravstvenih koristi

Gljive
13 komentara

Kulture širom svijeta vijekovima jedu gljive ili ih koriste kao lijek, a upotreba datira još od drevnog Egipta. Legenda kaže da su faraoni toliko voljeli zemljani okus gljiva, da su ih proglasili svetom hranom i zabranili ljudima da ih dodiruju. Ti pohlepni faraoni zadržali su cijelu zalihu za sebe.

U 19. vijeku, proizvodnja gljiva probila se iz Francuske (gdje je započela 1600-ih, za vrijeme kralja Luja XIV) preko Atlantika do Amerike. Danas industrija vrijedna milijardu dolara godišnje proizvede gotovo 500 miliona kilograma gljiva.

Bez obzira na to da li ih jedete sirove ili kuvane (trebalo bi da ih kuvate, ali o tome nešto više kasnije), evo nekih od zdravstvenih koristi koje ćete imati kada dodate gljive u ishranu.

Imaju svojstva protiv raka

Testirano je pet vrsta gljiva (maitake, crimini, portabela, ostrige i bijelo dugme) i otkriveno  da “značajno potiskuju” rast i razmnožavanje ćelija karcinoma dojke, sugerišući da “i obične i specijalne gljive mogu biti hemoprotektivne protiv raka dojke.”

Takođe, shiitake gljive sadrže lentinan, vrstu molekule šećera, koji pomaže dužem životu pacijenata sa nekim karcinomom ako se gljive koriste u hemoterapiji. Zapravo, u Japanu su odobrene kao suplement kod raka želuca od 1985. jer imaju antitumorsko dejstvo. “Lentinan ne ubija ćelije raka direktno. Umjesto toga, pojačava imuni sistem, što može pomoći u usporavanju rasta tumora. Lentinan takođe ubija viruse i mikrobe direktno u laboratorijskim istraživanjima”, navode iz centra za rak.

Istraživači u Japanu proučavali su više od 36.000 muškaraca tokom više od decenije i otkrili da oni koji redovno jedu gljive imaju manji rizik od razvoja raka prostate. Oni koji su konzumirali gljive tri ili više puta nedeljno imali su 17% manji rizik od onih koji su jeli gljive manje od jednom nedeljno. Naročito je konzumiranje značajno za muškarce starije od 50 godina.

Gljive su sredstva za jačanje imuniteta

Sada znamo da lentinan može da pojača vaš imuni sistem, ali ima i pomagača. Beta-glukan je šećer koji se nalazi u ćelijskim zidovima gljiva (između ostalih biljaka) koji takođe pomaže jačanju vašeg imunološkog sistema. Lentinan dolazi od gljiva shiitake, ali beta-glukan se nalazi u mnogim sortama, kao i u običnim pečurkama.

Pomažu u snižavanju holesterola

Generalno, gljive su bez holesterola, ali su i dobar izvor hitina i beta-glukana, koji su vlakna koja snižavaju holesterol. Istraživanje je otkrilo da ružičaste gljive kamenice smanjuju ukupni holesterol i LDL (“loš” holesterol) kod hiperholesterolemičnih pacova.

Gljive Shiitake sadrže jedinjenje koje pomaže jetri da obrađuje holesterol i uklanja ga iz krvotoka, gljive “sadrže moćne fitonutrijente koji pomažu da se ćelije ne zalijepe na zidove krvnih sudova i formiraju naslage, što održava zdrav krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju”.

Imaju mnogo vitamina B i D

Gljive su jedan od rijetkih izvora hrane sa vitaminom D, a za ovaj vitamin rastvorljiv u mastima našeg tijela moraju biti izložene suncu, pa ih uzgajivači izlažu malim količinama ultraljubičastog svjetla. Gljive uopšteno sadrže visok nivo vitamina D, ali klobuci sadrže i drugi ključni vitamin: vitamin B12, koji je ključan za vegetarijance, jer se najčešće nalazi u životinjskim proizvodima. B vitamini su važni zato što hranu pretvaraju u gorivo za naše tijelo i daju nam energiju; D vitamin je važan jer pomaže našem tijelu da apsorbuje kalcijum i pospješuje rast kostiju.

Gljive imaju protivupalna svojstva

Gljive sadrže snažan antioksidans zvan ergothioneine, koji pomaže u smanjenju upale u cijelom tijelu.Naročito gljive reishi, koje se u Aziji kao lijek koriste hiljadama godina, imaju značajne protivupalne efekte. Višestruka istraživanja pokazala su da reishi gljive imaju višestruke zdravstvene koristi: bore se protiv bolesti, smanjuju upalu, suzbijaju alergijske reakcije, smanjuju rast tumora i još mnogo toga.

„Čarobne“ gljive mogu pomoći pacijentima oboljelim od raka

U par odvojenih kliničkih ispitivanja 80 pacijenata oboljelih od raka koji pate od anksioznosti, depresije ili straha od smrti dobili su psilocibin, prirodno psihodelično jedinjenje koje se nalazi u oko 200 vrsta gljiva. Oko 80% njih doživjelo je “porast optimizma, osjećaja povezanosti sa drugim ljudima i mistična i duhovna iskustva. Efekti su trajali tokom perioda praćenja od šest mjeseci”. Istraživanje sugeriše da psilocibin može biti koristan ljudima sa depresijom ili post-traumatskim stresnim poremećajem.

Gljive bi mogle pomoći u borbi protiv starenja

U studiji su istraživači otkrili da gljive imaju veliku količinu dva antioksidansa, ergothioneina i glutationa, koji su oba povezana sa svojstvima protiv starenja. “Ono što smo otkrili je da su, nesumnjivo, gljive najveći prehrambeni izvor ova dva antioksidanta uzeta zajedno, i da su neke vrste zaista prepune oba”, navodi se u saopštenju. Količine antioksidanata variraju u zavisnosti od vrste; pobjednica je ” divlja gurka” sa “daleko” najvišom koncentracijom, kažu istraživači.

Slično tome, istraživanje iz 2019. godine je ustanovilo da će starije osobe koje su jele više od 300 grama kuvanih gljiva nedeljno vjerovatnije imati blaže kognitivno oštećenje. Šestogodišnja studija – sprovedena od 2011. do 2017. – prikupljala je podatke više od 600 osoba starijih od 60 godina koji žive u Singapuru. Istraživači su ergotionin smatrali mogućim razlogom ovog uticaja.

Sirove nasuprot kuvanih

Da biste iskoristili sve zdravstvene prednosti, trebalo bi da kuhate gljive. Evo zašto:

Ćelijske stijenke gljiva su tvrde, što otežava probavnom sistemu da dođe do svih hranljivih sastojaka u njima. Uz to, gljive često sadrže hemijska jedinjenja koja mogu ometati varenje i apsorpciju hranljivih materija. Dovoljno kuhanja razgrađuje žilave zidove ćelija, inaktivira elemente protiv probave i uništava mnoge toksine.

Studija je pokazala da je najzdraviji način kuhanja gljiva mikrovalna pećnica ili pečenje na žaru. Za razliku od prženja ili pečenja gljiva, mikrotalasne pećnice uzrokuju gubitak manje hranjivih sastojaka tokom procesa kuhanja. Iako roštilj može prouzrokovati gubitak hranjivih sastojaka, korištenje malo ulja u procesu dodaje neke antioksidante, otkrili su istraživači.

 

gljivePrednostiZdravlje
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
3 godine prije

Nekoliko vrsta jestivih gljiva su brali još i moji djedovi i bake, roditelji, tako da gljive jedem od kad sam bio dijete. Danas berem preko 20 vrsta i uvijek sam se pitao zašto neke od njiih loše probavljam dok nisam ovdje na Logičnom nedavno, od jednog komentatora pročitao da su one “beskorisne u ljudskoj prehrani”. Ne bi se u potpunosti složio sa njim ali da su teško probavljive zbog sadržaja hitina u stjenkama njihove stanične građe to je činjenica. Naravno činjenica je da ih ljudi jedu tisućama godina i sigurno se dio njihovog sastava probavi i povoljno utječe na zdravlje.
…samo bi još spomenuo (od onoga što znam o njima) da su plijesni koje obitavaju na šampinjonima i shitake gljivama neprihvatljive za ljude krvne grupe 0″ jer mogu kod njih izazvati alergijsku reakciju, dok su te iste gljive drugim krvnim grupama neutralne i prihvatljive…

corona idiot
3 godine prije

gljive ludilo – muhara strava;)

Uno
3 godine prije

Vrganj je zakon!

Starina
3 godine prije

Najbolje su na roštilju,
A i sirove sa lukom, paprikom, paradajzom, malo domaćeg vrhnja, kurkume, papra i morske soli.Fino.
Vrganji u sve čorbe, ćušpajze.

neznanje
3 godine prije

B.D.
Hvala na ideji o mikrovalkama. Izvrsna je. Stanice eksplodiraju, stijenka se ošteti pa se sadržaj može probaviti usprkost hitinskim stijenkama.. Savršeno!!! Još jednom hvala! Genijalno!!!
( Moram priznati da me je sram i da sam razočaran . Sve mi je pred nosom i imam svo potrebno znanje a tako jednostavan zaključak nisam u stanju donesti! Uffff!!!)

A&T
3 godine prije

“kada pojedeš čarobne gljive to je kao da si pojeo psihijatra”, psilocibinske gljive su glasnici prirode i ubojice ega kao i ostali psihodelici, koje ti govore,ako ih znaš poslušati, ostavi se cigareta, droge, alkohola, pohlepe, laži, ljubomore, ukratko svega što šteti tvojoj duši i tvom tijelu,… majka priroda nam se obraća preko raznih glasnika a gljive su jedan od njih, nakon konzumacije psilocibinskih gljiva i nakon povratka sa tog puta koji traje 4 do 5 sati vi se vraćate u realnost gdje napokon vidiš dalje od nosa, riješenja na probleme koji su godinama uzokovali nevolje odjedom toliko su jasna da podsmijehom gledaš na te mrvice koja su do nedavno predstavljala brda raznih problema…dugogodišnji sam psihonaut i znam o čemu pričam, sa gljivama sam se ostavio mnogih otrova ovog nametnutog sistema. najbolji pokazatelj je tvoje vlastito tijelo, nakon konzumacije psilocibinskih gljiva, možeš normalno spavati( na koki, speedu, mdma i ostalim sintetičkim… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI