Kako nadgledati svoje tijelo dok stari

Tijelo stari
7 komentara

Znanje je moć i što više znate o svom tijelu kako godine prolaze i počinju da uzimaju danak, to više možete učiniti s njim. To znači da ako obratite pažnju na stvari poput gubitka kose, stanja kože, sluha, vida i opšteg umora, moguće je posjetiti svog ljekara i dobiti solidne savjete o svom ukupnom zdravstvenom stanju i možda naučiti načine za usporavanje procesa starenja, ili bar izbjeći da se ozbiljno razbolite.

Redovne posjete ljekarima ili pregledi možda su najbolji način da se proaktivno riješite bilo kakvih zdravstvenih izazova koji se pojave. Uvijek zapišite svoja zapažanja o onome što vidite dok nehajno pregledate i posmatrate svoje tijelo. Tako, kada razgovarate sa stručnjakom, nećete morati da se oslanjate na pamćenje. Evo nekoliko ključnih stvari na koje morate obratiti pažnju.

Bol u stomaku

Ako patite od čestih bolova u stomaku, to bi mogao biti znak da imate nešto mnogo gore od lošeg varenja. Ne čekajte da potražite medicinsku pomoć ako primijetite ponavljanje grčeva u stomaku, bol praćen kiselim okusom u grlu ili osjetite čvor kada dodirnete stomak. Obratite pažnju na to koliko često i koliko su jaki bolovi ili nelagodnost i pokušajte tačno da opišete koliko su jaki. Sve ove informacije će trebati ljekaru, što detaljnije, to bolje kada odete na pregled.

Proučite zdravlje kose

Kada se muškarci suoče sa problemom ćelavosti, oni često paniče i pretpostavljaju da se ništa ne može učiniti. Međutim, ako problem prepoznate rano, možda ćete se iznenaditi kada čujete kako vam ljekar preporučuje nekoliko mjera koje mogu usporiti proces ili ga u nekim slučajevima preokrenuti. Potražite rane znakove ćelavosti, koji uključuju kosu u kadi ili odvodu iz kade, četke i češljeve sa prekomjernim pramenovima kose, ispucale krajeve, povučenu liniju kose, perut, svrbež vlasišta, usporen rast i pramenove koji izgledaju kao da ispadaju. Ljekari ponekad preporučuju LLLT (laserska terapija pri slabom osvjetljenju), lijekove koji se izdaju bez recepta ili na recept, masažu vlasišta ili tehnike mikro-igala za oživljavanje kože glave i usporavanje procesa ćelavljenja.

Nećete znati šta je za vas dobro ako ne budete u toku sa zdravljem kose i redovno posjećujete ljekara.

Gubitak sluha

Ljudi često misle da je gubitak sluha uobičajeni dio starenja, ali ako primijetite bilo kakav problem sa sluhom prije 50. godine, obavezno o tome obavijestite svog zdravstvenog radnika. Postoji mnogo razloga za privremeni gubitak sluha, uključujući nakupljanje voska, infekcije i druge kratkotrajne bolesti. Međutim, ako vaš sluh počne da opada ranije nego što je uobičajeno, moguće je spriječiti daljnji gubitak, nabaviti uređaj i preduzeti druge mjere za rješavanje situacije.

Problemi sa vidom

Čak i ako ne nosite naočare ili kontakta sočiva, pregledajte vid najmanje jednom godišnje. Kako naša tijela stare, tako se mijenja i oblik sočiva naših očiju. To u nekim slučajevima može značiti potrebu za korektivnim sočivima. Kao što je slučaj sa mnogim drugim fizičkim problemima, rano otkrivanje pruža vam više mogućnosti za sprječavanje dalje štete. Čak i ako imate kratkoročne smetnje vida, poput zamućenja vida ili jakih glavobolja kada gledate svjetlost, pitajte svog doktora o tome šta bi mogao biti uzrok. Oštrina ljudskog vida opada sa godinama, ali ako imate problema sa očima prije nego što napunite 50 godina, potražite ljekarski savjet čim budete mogli.

Poremećaji spavanja

Odrasli često primjećuju promjene u navikama spavanja kako stare. Ako primijetite bilo kakve iznenadne poremećaje u načinu spavanja, obavite pregled i saznajte šta je uzrok tome. Cikluse spavanja reguliše mozak, što znači da iza neredovnih obrazaca odmora može biti više uzroka, nemogućnost spavanja ili isprekidani periodi spavanja.

Svrab, perutava ili crvena koža

Koža otkriva mnoge stvari o ukupnom zdravlju našeg tijela. Ako primijetite mrlje, svrbež, perutanje kože koje se pojave iz vedra neba, to može biti više od privremenog osipa ili alergijske reakcije. Mnoga stanja kože rezultat su ozbiljnih unutrašnjih problema i često su prvi spoljni znak koji nam tijelo daje o čitavom nizu bolesti.

TijeloTjelesno zdravljeZdravlje
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pozitivan pesimista
3 godine prije

kad me po prvi put jedan mladji covjek nazva ciko, uf, ko’ da me osamari;)

Emiliano Zapata
3 godine prije

Odlicni savijeti za one starkelje Kabale i njenih slugu.
Nadam se da Kissinger i Soros ovo citaju jer nama koji imamo jos samo 6mjeseci do kraja prve faze i jos 6 mjeseci do druge nista ne znaci…
Mi smo ionako mrtvi za godinu…

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Kad se muškarci posrame?
Kad prvi put ne mogu drugi put…
Kad drugi put ne mogu prvi put!

Mlata
3 godine prije

Često idem u druge gradove i treba mi informacija neka recimo! Zaustavim prosedog gospodina i pitam ,-“MOMAK da te pitam nešto…” gotovo svaki kad mu se tako obratim rasturi se od objašnjavanja, ma odneo bi me na leđima gde treba

slobodan
3 godine prije

…a kako da nadgledamo našu dušu (plemenita osjećanja, samilost…) i duh (velike i istinite misli, spoznaju istine…) dok starimo? izgleda, da naučni materijalizam f. bacona, e. kanta, ch. darwina, lenjina i trockog, marxa itd. baš ne voli ‘vaka pitanja?!

Ua političari
3 godine prije

U mlađim danima pisao sam priče i imam ih nekoliko napisanih. Planirao sam da napišem knjigu od 365 + 1 priča za laku noć. Knjiga je bila predviđena za čitanje pre spavanja jer bi terala čoveka da razmišlja pre nego što zaspi. Prikazivala je svet na drugačiji način od onog kako ga vidimo sada. Gledala bi ga kroz druge “oči”. “Ništa nije kao što vidimo” je glavna parola. Jedna od priča (koju mislim da sam napisao ili možda nisam ali je ideja bila u “glavi”) je ta o starenju. U suštini, u priči leži čovek – starac, na samrtnoj postelji. Oko njega su njegova deca, unuci sa kojima priča, razgovara i gleda ih. Zadovoljan je svojim životom i odlazi miran. Deca, unuci ga gledaju kako je star, kako mu je koža zborana i sa pegama, uši ogromne a nos poveći. Oćelavio je i slabije vidi ali je ostao “bistrog” uma.… Čitaj više »

Sirius
3 godine prije

Eto ljekar jedva ceka da nekoga podmladi. Koliko znam sa pola tih stvari se zdravstvo ne bavi. Vec se bave saloni ljepote i privatne klinike. Tko mi ne vjeruje neka ode pa pita. Al nek se ne iznenadi kad dobije odgovor da to je to vise stvar estetike za koju oni nisu nadlezni. Ako netko jos sumja nek se upita zasto osobe sa rozaceom i pristicima moraju placati laserske tretmane u privatnim klinikama i salonima. Zasto popravak zubi kosta kao omanji automobil ? Kad eto ljekar samo ceka da mu se obrate.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI