Najveće svjetske prehrambene korporacije vole govoriti o “zdravoj prehrani” dok guraju nezdravu hranu

Nezdrava hrana
4 komentara

Unatoč tome što svaki tvrdi da je aktivan u poboljšanju zdravstvene ispravnosti svojih proizvoda, četiri najveća svjetska proizvođača hrane uveliko se oslanjaju na prodaju nezdrave hrane radi zarade, pokazalo je novo izvješće.

Kellogg’s, Kraft Heinz, Nestlé i Unilever prodaju više od 50 posto nezdrave hrane na svoja tri najveća tržišta, utvrdila je Svjetska akcija za sol, šećer i zdravlje (WASSH) nakon procjene nekih 2346 proizvoda koje prodaje svako od ove četiri tvrtke, kao i Danone.

Samo Danone ispunjava svoje tvrdnje o zdravlju, utvrdio je WASSH. Ostala četiri prodaju gomile nezdrave hrane u Australiji, Francuskoj i Meksiku, njihovim trima najvećim tržištima, istovremeno tvrdeći svijetu da podržavaju zdravu prehranu i čine korake u poboljšanju zdravstvene kvalitete vlastitih proizvoda.

WASSH je procijenio svaki od proizvoda koje prodaju te tvrtke koristeći zajedničke standarde kao što su Health Star Rating, Nutri-Score i oznake upozorenja.

“Danone je bio jedini proizvođač s većim udjelom zdravijih proizvoda dostupnih u svakoj od tri zemlje”, naveo je WASSH.

“Preostala četiri proizvođača imala su loše rezultate na sva tri tržišta, s više od polovice njihovog ispitanog portfelja hrane i pića ispod standardne definicije ‘zdravog’.”

Pazite što jedete iz Kraft Heinza, Kellogg’sa, Unilevera i Nestléa – vjerojatno nije dobro za vas

Najgori prekršitelj je Kraft Heinz, koji uglavnom prodaje nezdravu hranu u Australiji, Francuskoj i Meksiku. WASSH je utvrdio da je udio proizvoda koje Kraft Heinz prodaje ispod standardne definicije ‘zdravog’ na temelju odgovarajućih modela označavanja na prednjoj strani pakiranja 61 posto u Australiji, 93 posto u Francuskoj i 100 posto u Meksiku, za ukupno 82 posto nezdrave hrane na tri tržnice.

Drugi po redu je Kellogg’s, koji prodaje 67 posto nezdrave hrane u Australiji, 83 posto u Francuskoj i 91 posto u Meksiku za ukupno 72 posto nezdrave hrane na tri tržišta.

Unilever je zauzeo treće mjesto sa 69 posto nezdrave hrane u Australiji, 71 posto u Francuskoj i 28 posto u Meksiku s ukupno 66 posto nezdrave hrane na sva tri tržišta.

Konačno, Nestléov ukupni rezultat je 62 posto nezdrave hrane na tri tržišta, sa 68 posto u Australiji, 65 posto u Francuskoj i 51 posto u Meksiku.

“Poboljšanje nutritivnog sadržaja hrane i pića preformuliranjem recepata s manje soli, šećera i zasićenih masnoća daleko je najvažnija strategija koju bi svaka tvrtka trebala napraviti za poboljšanje javnog zdravlja”, rekla je Mhairi Brown, voditeljica politike i javnih poslova pri WASSH-u, u izjavi.

Imajte na umu da Kraft Heinz, Kellogg’s, Unilever i Nestlé svi na riječima govore o zdravoj prehrani. Svi se pretvaraju da su predvodnici u prehrani dok tiho prodaju nezdravu hranu s visokim udjelom loših masnoća, rafiniranog šećera, genetski modificiranih (GMO) sastojaka i drugih otrova.

Takvi sastojci povećavaju rizik od pretilosti i niza kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, nealkoholne masne bolesti jetre i određenih vrsta raka.

“Osim toga”, primijetio je Zero Hedge, “konzumacija nezdrave hrane može uzrokovati nepovoljne promjene u mozgu i rezultirati kognitivnim oštećenjem.”

Kellogg’s je posebno ofenzivna tvrtka koja se prošle godine “probudila” uvođenjem junk food žitarica pod nazivom “Together with Pride” koje sadrže “žitarice u obliku srca” u raznim umjetnim bojama dobivenim iz nafte.

“Postoji rat s vašom prehranom i rat s vašim tijelom”, objašnjava jedan izvještaj. “Ovo se čini vrlo nezdravim za dušu, tijelo i um… i ako se trenutni trendovi nezdrave prehrane nastave, više od polovice svijeta moglo bi imati prekomjernu tjelesnu težinu do 2035.”

Brza hranaKraft HeinzNestleNezdrava hranaZdravlje
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ja sam cuo da je u Lidlu najzdravija hrana.
To mi je rekla jedna mlada komsinica koja kupuje smrznuti pomfrit jer ne zeli da uzima u ruke prljavi krompir.

Hahahaha
1 godina prije

Tko o čemu a kurve o poštenju

Max
1 godina prije

Korporativni dvoličnjaci.

LGBT
1 godina prije

Najzdraviji su kukci, skakavci i ostali insekti….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI