Određena kozmetika mogla bi povećati rizik od endometrioze

Kozmetika
6 komentara

Maske za lice, ruževi za usne, lak za nokte, boje za kosu… ti bi proizvodi za uljepšavanje mogli povećati rizik od razvoja endometrioze zbog endokrinih ometača koje sadrže.

Zašto je to važno

Endometrioza je vrlo česta ginekološka bolest: procjenjuje se da od nje može patiti 10 do 15 % žena u reproduktivnoj dobi. To je upalna bolest u kojoj tkivo slično tkivu sluznice endometrija raste izvan maternice. Taj rast tkiva potiče estrogen. Endometrioza je odgovorna za jake kronične bolove u regiji zdjelice, probleme s crijevima i neplodnost, što dramatično smanjuje kvalitetu života žena. Ovu je bolest teško dijagnosticirati i ne postoji lijek koji bi je mogao izliječiti. Iako točni uzroci nisu poznati, čini se da genetski, okolišni i, najvažnije, hormonski čimbenici igraju važnu ulogu.

Zbog toga je prisutnost endokrinih ometača – tvari koje sprečavaju ili oponašaju djelovanje hormona – u određenim kozmetičkim proizvodima i proizvodima uljepšavanja (maske, lakovi, ruževi, boje, lakovi za kosu itd.) posebno zabrinjavajuća. U novoj studiji objavljenoj u časopisu Environmental Research, istraživači su istraživali utjecaj endokrinih ometača u kozmetici na rizik od endometrioze.

Istraživanje

Istraživači su kvantificirali kod 124 žene (sa ili bez endometrioze) koncentraciju parabena i benzofenona u urinu, endokrinih ometača koji se široko koriste u kozmetici. Također su procijenili razinu upotrebe kozmetike i kozmetičkih proizvoda kod sudionika.

Rezultati jasno pokazuju da žene koje najviše koriste kozmetiku imaju višu razinu parabena i benzofenona u urinu od onih koje ih manje koriste. Uz to, razine određenih endokrinih ometača – posebno metilparabena i nekoliko benzofenona – prisutnih u urinu žena bile su povezane s povećanim rizikom od endometrioze.

U praksi

Parabeni i benzofenoni dio su onoga što znanstvenici nazivaju ekspozomom, pojmom koji obuhvaća sve negenetske čimbenike okoliša kojima su ljudi izloženi od rođenja, koji pridonose riziku od bolesti. Moguće je djelovati na izloženost određenim proizvodima koji su opasni za naše zdravlje.

Što se tiče endometrioze, nedostatak liječenja opravdava važnost preventivnih mjera, a time i potrebu za izbjegavanjem upotrebe proizvoda koji sadrže endokrine ometače. Stoga je važno pročitati etikete na proizvodima kako biste odabrali kozmetiku bez spojeva koji predstavljaju problem za smanjenje razine endokrinih ometača u vašem tijelu. Možda je vrijeme i da napravite vlastitu “domaću” kozmetiku koja omogućuje veću kontrolu nad onim što nanosite na kožu. Također možete isprobati minimalističku kozmetiku za oproštaj od kemikalija.

Prehrana i posebno visok unos omega-3 također mogu pomoći u prevenciji endometrioze. Za žene koje su pogođene bolešću, određena hrana može utjecati na simptome endometrioze jer utječe na proizvodnju estrogena ili ima protuupalna svojstva.

endometriozakozmetikaZdravlje
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Starina
2 godine prije

Pravilo za kozmetiku :
Ništa na kožu što ne možeš pojesti!
Ima toliko prirodnih proizvoda koji nadmašuju kemiju u učincima, osobito dugoročnim.
A i šminke, koja možda nije toliko trajna, od prirodnih sastojaka se da napraviti, malo istraživanja , truda i puno dobrih rezultata i mira.

2 godine prije zadnji put uredio Starina
Slonica
2 godine prije

Nekad popularan brand Samanta, i još popularnija manekenka Bernarda Marovt je bila zaštitni znak iako su poslije korištenja maskare ženama otpadale trepavice .

Loreal i danas reklamiraju najljepše žene svijeta iako su već izgubili nekoliko parnica zbog ispadanja kose ili neželjenih posljedica nakon korištenja a isto tako i Johnson&Johnson, vezano za bebi kolekciju.

Max
2 godine prije

Svi su ti proizvodi otrovni i ulaze u organizam kroz kožu.

ZAGREPCANKA
2 godine prije

Savršena maska, kažu pravi botox za našu kožu: pomiješati 1 Aspirin (smrviti) i umućeni bjelanjak.
Recept još moje bake. Samo priroda, a od kozmetike što skuplja to otrovnija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI