Litva dobiva prvi veliki teret „okupatorskog“ ruskog LNG-a

LNG iz Rusije za Litvu
9 komentara

Litva će po prvi puta kupiti veliku količinu ruskog ukapljenog prirodnog plina iz Novatekovog industrijskog kompleksa „Yamal LNG“. Prema Kommersantu, plin je utovaren u LNG terminalu Montuare na brod Stena Clean Sky i sada kreće u terminal Klaipeda u Litvi.

Prodavač ruskog ukapljenog plina je francuska kompanija, koja je ujedno i dioničar kompleksa Yamal LNG na ruskom sjeveru. Kupac je bila litvanska energetska državna tvrtka Lietuvos energijos tiekimas, preimenovana u Ignitis 9. rujna.

Ignitis je u siječnju otkrio da je s Totalom sklopio ugovor o isporuci jednog „spot tereta“, količine plina koja se kupuje jednokratnim ugovorom, koji je trebao stići početkom trećeg tromjesečja. Prema drugom izvoru, LNG kupila je litvanska tvrtka Achema. Transakcijska cijena, najvjerojatnije, imala je mali popust i LNG je plaćen oko 142 dolara za tisuću kubnih metara. Naravno, ovo je cijena u kojoj nije uračunata regasifikacija u terminalu Klaipeda u Litvi, ali je još uvijek vrlo povoljna u odnosu na američki plin, zbog kojeg je terminal izvorno sagrađen.

Glavni ugovor je vezan za NBP, prema kojem Litva prima plin iz norveškog dobavljača, a obujam isporuka u 2018. godini iznosio je 0,6 milijuna tona. Ove godine se kupnja ukapljenog plina od strane Litve od siječnja do kolovoza zbog nižih cijena povećala za 70%, pri čemu je ruski LNG počeo igrati značajnu ulogu. Isporuke iz Novatekovog kompleksa malim tankerima srednje tonaže kreću iz luke Visock.

Međutim, Litva do sada nije primila veći teret ruskog LNG-a. S druge strane, nabava ruskog plinovodnog plina od Gazproma je u prvoj polovici ove godine pala za samo 4%, na 0,73 milijarde kubnih metara.

Prema analitičarima, ovaj posao ilustrira i povećanu fleksibilnost na tržištu ukapljenog plina i sve veći utjecaj ruskih dobavljača u Europi.

Litva je LNG terminal pustila u rad 2014. Godine, službeno kako bi smanjila svoju ovisnost o Gazpromu. U 2018. godini se ta ovisnost smanjila na oko 60%, što je još uvijek velika brojka.

Znakovito je da se kapacitet terminala Klaipeda u Litvi od gotovo 4 milijarde kubnih metara pokazao pretjeranim i terminal nikada nije radio punim kapacitetom. To je bio slučaj i zbog činjenice da je su industrije i toplane Litve dizajnirane za rad s ruskim plinovodnim plinom. Druga, posebno važna stavka, je cijena. Ruski Novatek je ranije ove godine rekao da je njegov LNG već sad jeftiniji za europske kupce, a puštanjem u pogon kompleksa „Arktik LNG2“ će dodatno sniziti cijenu za europske, ali i za azijske partnere.

Cijene na spot tržištu ukapljenog plina su stvar dogovora i natjecanja raznih kompanija, a zbog jeftine proizvodnje i tranzita, Novatek je u stanju ići ispod cijena američkih ili konkurenata kao što su Norveška, Katar i drugi izvoznici koji su aktivniji na skupljem tržištu Azije.

Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
3 godine prije

HA! HA! HA! Biti će toga još…… puno!

Komentar
3 godine prije

Litva dobiva prvi velikog teret ??? 🤣🤣🤣😂😂 …ajd dobro,da se potkrade neka greška u textu,al baš da naslov članka bude ovako nezgrapno sklepan…ili možda ja nisam dokučio što je ‘pjesnik’ htio reći?’ 🤔

nije bitno tko
3 godine prije

Videčete vi smejurije, kad budu Amerikanci kupovali “okupatorski” ruski plin, pa ga posle triput skuplje preprodavali Poljacima kao “oslobodilački” plin.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI