Nema kraja nevoljama Boeinga i može ga spasiti samo Pentagon

Boeing 737 Max
14 komentara

Američki zrakoplovni div Boeing suočio se s velikim problemima. Naime, bori se s potpunim odsustvom novih narudžbi za svoje civilne zrakoplove. U skladu s tim, poteškoće koje s kojima se susreo ruski avion Suhoj Superjet 100, uključujući i američke sankcije, više i ne izgledaju nešto posebno.

Početkom ove godine, zbog situacije s Boeingom 737 MAX, američka tvrtka nije dobila niti jednu novu narudžbu. To se dogodilo prvi put od 1962. godine, javlja Reuters pozivajući se na arhive kompanije.

Glavni konkurent kompanije Boeing, europski proizvođač zrakoplova Airbus, dobio je 274 nove narudžbe za isporuku komercijalnih zrakoplova, što je najbolji rezultat tvrtke u posljednjih 15 godina.

Prošle je godine Airbus u isporuci civilnih zrakoplova bio ispred Boeinga za polovicu. Svjetski lider u ovoj industriji promijenio se prvi put nakon 2012. godine, ali prednost Europljana nikad nije bila toliko impresivna.

Kriza američke korporacije izravno je povezana s problemima Boeinga 737 MAX. Nakon dvije katastrofe, letovi ovog modela obustavljeni su od ožujka prošle godine. Kompanija još ne zna kada će se ovi zrakoplovi smatrati sigurnima. Prema posljednjim podacima, američka Federalna uprava za zrakoplovstvo očekuje da će dozvolu Boeingu izdati sredinom godine, ali je s novim otkrićem taj datum sada u pitanju.

Nije iznenađujuće da američke vlasti i predsjednik Trump osobno povećavaju carine na europske zrakoplove, prijete Kini embargom na kupnju zrakoplovnih motora, dok s druge strane nastavljaju naglo povećavati američki vojni proračun, koji je ionako već najveći na svijetu. Ako Boeing u civilnoj sferi ne uspije preživjeti predstojeću katastrofu, kompaniju mogu spasiti samo vojne narudžbe.

I kao da sve to nije dovoljno, Boeing 737 Max našao je novi problem, otpadne krhotine u spremnicima za plin. Glasnogovornik Boeinga rekao je da rad na uklanjanju ovog otpada najvjerojatnije neće odgoditi povratak 737 Maxa na nebo.

U nekoliko stotina neisporučenih zrakoplova Boeing 737 Max su u spremnicima za plin, tijekom pregleda tvrtke, otkrivene otpadne krhotine. To je još jedan udarac imidžu modela, kojeg su svi prestali kupovati nakon dvije slične zrakoplovne nesreće, koje su pokazale tehnološke nedostatke aviona, piše The Washington Post.

Mark Jenks, potpredsjednik Boeinga i generalni direktor programa 737, poslao je dopis svim zaposlenicima programa 737 kako bi riješili problem poznat kao „krhotine stranih objekata“ (FOD).

“FOD je potpuno neprihvatljiv”, napisao je Jenks u elektroničkoj pošti koju je distribuirao glasnogovornik Boeinga.

U poruci se ne opisuje kakav je otpad pronađen u rezervoarima za plin. Najčešće su to alati ili dijelovi preostali nakon što zrakoplovi napuste proizvodnu liniju.

Glasnogovornik Boeinga rekao je da rad na uklanjanju otpada najvjerojatnije neće odgoditi povratak 737 Maxa na letove.

Boeing je poslao proizvedene zrakoplove 737 Max u skladište, dok Federalna uprava za zrakoplovstvo i međunarodna regulatorna tijela odluče je li siguran za ponovne letove. U siječnju je, još uvijek ne dobivajući dozvolu, Boeing prestao graditi nove modele 737 Max u svojoj tvornici Renton u blizini Seattlea. Prošli tjedan avioprijevoznik je odgodio datum početka proizvodnje.

Podsjetimo da su se u listopadu 2018. se dogodila velika nesreća u Indoneziji i nekoliko mjeseci kasnije u Etiopiji, uslijed kojih je ukupno poginulo 346 ljudi.

Tragedije su bile posljedica lošeg rada automatiziranih sustava. Boeing kaže da ima softversko rješenje za ovaj problem, ali je ovaj slučaj otkrio i druge nedostatke i katastrofalnu grešku Federalne uprave za zrakoplovstvo koja je Boeingu dala odriješene ruke da sam sebi izdaje potvrdu o sigurnosti zrakoplova koje proizvodi. Nakon svega toga je kompanija zapala u krizu opisanu na početku i nitko ne zna točan datum kada i kako će se oporaviti, tako da je jedna od opcija da u pomoć Boeingu priskoči Pentagon

The Washington Post 

BoeingBoeing 737 MaxProblemi
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ive
4 godine prije

Krivi prijevod “gas tanks” u ovom slučaju se ne odnosi na spremnike plina već spremnike goriva, u tim spremnicima je kerozin.

Alex
4 godine prije

Pentagon će zaprijetiti svima koji neće kupiti Boeinga da će ih izbombardirati?

4 godine prije

SU 100 ima problem, ali ne tehnički, već sa dobavom rezervnih dijelova i servisiranjem. Osim toga, ima više od 10% dijelova “Made in USA”, pa mora tražiti dozvolu od Amera da bi ga prodao u treće zemlje. Znači, lijep i udoban avion, ali ga Ruje znaju zasrati.

Kgfjč
4 godine prije

Čujem da je ISIL dao veliku narudžbu za 737. Kažu da je super za njihove potrebe. Fly Allah Airlines!

Ivo
4 godine prije

Danas 12 mjeseci u Logičnom ćemo moći pročitati naslov: Boeing proglasio bankrot i ušao u Chapter 11, Lockheed/Raytheon preuzima vojni dio proizvodnje, desetine tisuća zaposlenih na cesti, menadžment nagrađen bogatim otpremninama.

opet ja
4 godine prije

Pitam se kako sada može da ide reklama za Boeing 737 Max? Na primer: airliner koji će vas 80% sigurno dovesti tamo gde želite…

nessy
4 godine prije

Dat ce Pentagon sve od sebe, ako bude trebalo, pomoci ce i Hexagon, tj. sesterokut.

dulebg
4 godine prije

Eto šta se dešava kad profit preuzme sve: neproverene konstrukcije, zbrkan softver, uštede na svakoj strani, pad kvaliteta i odgovornosti menadžmenta .. Ima jedna nacija poznata po svojoj brljivosti, ne smem ovde da je imenujem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI