Ruski naučnici pronašli metodu za optimizaciju eksploatacije ležišta nafte

Bareli Nafte
4 komentara

Naučnici sa Nacionalnog istraživačkog univerziteta u Belgorodu (BelSU) razvili su prototip hidrodinamičkog simulatora za područje na dnu ležišta nafte.

Prema autorima istraživanja, ovaj razvoj će olakšati maksimalnu ekonomsku isplativost vađenja minerala iz polja. Rezultati studije objavljeni su u naučnoj publikaciji Journal of Physics: Conference Series. Računarsko modeliranje se koristi za vađenje maksimalne količine minerala iz ležišta urana i naftnih bušotina.

Simulatori se zasnivaju na makroskopskim matematičkim modelima (srednja skala u metrima), koji uključuju poznate jednačine fizike i hemije, dobijenim uz pomoć teorijskih zaključaka, vanrednog profesora sa Odjela za informacione i robotičke sisteme sa Nacionalnog istraživačkog univerziteta BelSU, kandidata fizičkih i matematičkih nauka, rekao je Oleg Galtsev.

Prema njegovim riječima, ne postoji matematičko opravdanje ispravnosti modela. Ovaj nedostatak dijelom se nadoknađuje velikim brojem odabranih parametara kako bi se osigurala preciznija usklađenost sa eksperimentalnim podacima.

Naučnici sa Nacionalnog istraživačkog univerziteta BelSU uspjeli su da stvore prototip hidrodinamičkog simulatora bez „nedostataka“, zasnovan na opšte prihvaćenim osnovnim zakonima mehanike kontinuiteta i hemije.

“Modeliranje se vrši na mikroskopskom nivou, na skali pora, a zatim i na makroskopskom nivou koristeći prosječne analoge početnih jednačina. Posebna pažnja posvećena je ponašanju kontaktne granice između tečnih i čvrstih tijela. Uostalom, ovo je mjesto gdje se kamenje rastvara sa reagensom koji mijenja i koncentraciju ubrizgane kiseline i geometriju pora”, rekao je Galcev.

Štaviše, kako bi stvorio prototip, naučnik je razvio računske algoritme i istraživačku verziju softvera, koja omogućava utvrđivanje optimalnih vrijednosti malih parametara i numeričke eksperimente na mikro i makro nivoima opisa da se medijum sprovede u čisto čvrsto porozno tlo.

“Serija izvršenih računarskih izračunavanja pokazala je konzistentnost rezultata rješavanja formulisanog mikroskopskog problema i već postojećih formulacija, izvedenih iz prosječnog i početnog zadatka. Ova činjenica omogućava nam da govorimo o adekvatnosti dobijenih makroskopskih jednačina”, primijetio je Galcev.

Rezultati studije mogu činiti osnovu za buduće hidrodinamičko matematičko modeliranje uranijumskih ležišta ili rezervoara ugljovodonika, što bi zbog nekoliko prednosti u odnosu na njegove analoge, prema mišljenju autora, moglo da zanima nekoliko kompanija u Rusiji i inostranstvu, posebno u Kazahstanu, Francuskoj, Ekvadoru i Australiji.

hidrodinamički simulatorNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
janko
3 godine prije

Govorimo o nafti, sodi so pa od piva

Pougarac
3 godine prije

Kakve veze sa ovim onda ima slika sa bacvama piva?

Stock
3 godine prije

“Simulatori se zasnivaju na makroskopskim matematičkim modelima (srednja skala u metrima), koji uključuju poznate jednačine fizike i hemije, dobijenim uz pomoć teorijskih zaključaka, vanrednog profesora sa Odjela za informacione i robotičke sisteme sa Nacionalnog istraživačkog univerziteta BelSU, kandidata fizičkih i matematičkih nauka”
Wow!
Nevidjeno!!!
Ovo je prekretnica u industriji!!!
🤯🤡😱
Šta bola Filipoviću?

Zadranin
3 godine prije

Rusi otkrili toplu vodu.
P***!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI