fbpx

Rusko Ministarstvo energetike tvrdi kako Rusija mora povratiti svoj udio na tržištu nafte nakon oporavka svjetskog tržišta

Nafta

Moskva je izradila program nedovršenih naftnih bušotina, koje bi mogle započeti s radom nakon što se globalna potražnja oporavi od pandemije koronavirusa, rekao je ruski ministar energetike Aleksander Novak.

Cijene nafte u utorak su se spustile na najnižu razinu od lipnja, usred rastuće zabrinutosti zbog potražnje, jer se koronavirus nastavlja širiti. Međunarodna referentna vrijednost Brent pala je za više od pet posto, na 39,72 dolara za barel. Američka sirova nafta iz zapadnog Teksasa skliznula je za osam posto, na 36,60 dolara, što je najniža cijena od 16. lipnja.

“Jednom kada se potražnja za [naftom] počne vraćati na razinu kakva je bila prije krize, bit će izuzetno važno za Rusiju i druge zemlje, koje su proizvođači nafte, brz povratak na tržišni udio ili čak povećavanje u njemu”, rekao je ministar.

Nove bušotine bušit će se ove i iduće godine, ali ostat će u ”praznom hodu” do travnja 2022., kada istječe trenutačni sporazum OPEC+. Bušotine će biti pokrenute tijekom sljedećih nekoliko godina, u skladu s očekivanim rastom potražnje tržišta za energijom.

Prema Novaku, vlada je razmotrila mogućnost pružanja trogodišnjih poreznih olakšica za tvrtke uključene u program od početka 2022., procjenjujući broj nedovršenih bušotina na 2.700. Banke će dio sredstava osigurati pod jamstvima državne banke VEB, a dok se porezne olakšice procjenjuju na 32 milijarde rubalja (419 milijuna dolara); proračun bi trebao vratiti 1,15 bilijuna rubalja (15 milijardi dolara) nakon što se bušotine stave u korištenje.

Novak je rekao da se ukupna potrošnja samih naftnih kompanija svodi na 300 do 400 milijardi rubalja (4 do 5 milijardi dolara). Predložio je da bi se tvrtke trebale baviti proizvodnjom ”zelene” energije, sve dok se potražnja za naftom ne vrati na prijašnje stanje. Slična ideja mogla bi se razmotriti i za plinski sektor, koji je također pogođen slabom potražnjom uslijed pandemije koronavirusa, rekao je ministar.

Zemlje OPEC+ trenutno smanjuju proizvodnju nafte za 7,7 milijuna barela dnevno i tako će biti sve do prosinca, kako bi se održale zbog pada cijena, do kojeg je došlo zbog pandemije.

4 4
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Rusi misle korak dalje. Na cijeni od 50$ nestaje para na nova istrazivanja. Na 30$ staju potpuno. Prosle godine sam slusao naftasa koji tvrdi da ce sredinom decenije nafta otici na astronomske visine kad presusi dobar dio postojecih izvora bas zbog toga sto je malo ulagano u otkrivanja novih. Treba i vremena i para da se otkriju nova nalazista i pokrenu nove busotine, a to je sve stalo.

PROTIV ruske dominance
Gost
PROTIV ruske dominance
1 mjesec prije

bild.de/politik/ausland/politik-ausland/fuenf-freie-russen-fordern-stoppt-putins-nord-stream-2-72800026.bild.html
bild.de/politik/2020/politik/angela-merkel-schliesst-sanktionen-bei-nord-stream-2-nicht-aus-so-regierungsspre-72780520.bild.html

roki
Gost
roki
1 mjesec prije

Sledećih pet godina se svetska ekonomija neće oporaviti a verovatno da će biti dosta sukoba što će dodatno smanjiti ekonomiju a nafte i gasa ima u izobilju i stalno se pronalaze nova polja tako da neke značajne potražnje za naftom neće biti .

Austrijanci protiv Turka
Gost
Austrijanci protiv Turka
1 mjesec prije

oe24.at/oesterreich/politik/kurz-tuerkei-verstoesst-gegen-das-voelkerrecht/445616956

Laki
Gost
Laki
1 mjesec prije

Moraju jer je situacija toliko ozbiljna da je Kremlj i ruska vlada objavila da je predsjednik Putin u 2019.godini zaradio ravno 133 400,00$!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
5
0
()
x