fbpx

Švedska zabranjuje korištenje ZTE-ove i Huaweijeve opreme na izgradnji svojih 5G postaja

5G mreža i Huawei logo

Švedski regulator u utorak je zabranio upotrebu telekomunikacijske opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE u svojim 5G mrežama. Ovaj potez dolazi uoči aukcija spektra, koje bi trebale započeti 10. studenog.

Švedska uprava za poštu i telekomunikacije (PTS) ispitala je prijave i odobrila četiri tvrtke za sudjelovanje na aukcijama od 3,5 GHz i 2,3 GHz. Novi zakoni, koji su na snagu stupili u siječnju, zahtijevali su od regulatora prethodno savjetovanje sa švedskim oružanim snagama i sigurnosnom službom, kako bi se osigurala maksimalna sigurnost za zemlju prilikom korištenja nove opreme.

Prema informacijama iz PTS-a, nove instalacije za uporabu radija u tim frekvencijskim opsezima „ne smiju se izvoditi s proizvodima dobavljača Huaweija ili ZTE-a“. Ako se želi koristiti postojeća infrastruktura za središnje funkcije, „proizvodi Huaweija i ZTE-a moraju se postupno ukinuti, najkasnije do 01. siječnja 2025.“

Središnje funkcije su oprema koja se koristi za izgradnju pristupne radio-mreže, prijenosne mreže i jezgrene mreže, kao i njihove usluge i održavanje.

Sudionici aukcija također su upozoreni na to da se ovisnost o trećim državama mora postupno ukidati ili zamijeniti funkcijama ili osobljem, koje imaju sjedište u Švedskoj.

Ovaj potez mogao bi koristiti konkurentskim firmama kao što su Ericsson i Nokia. Nadalje, takav potez dolazi usred pritiska, koji na europske države stiže iz Washingtona, a odnosi se na preispitivanje uloga kineskih tvrtki u europskim državama. SAD tvrde da kineske tvrtke, a posebno Huawei, podatke koje skupljaju od korisnika mogu predati kineskoj vojsci i da se pritom mogu koristiti za špijuniranje, što je nešto što je Huawei odbacio.

Veze između Švedske i Kine pogoršale su se posljednjih godina, dijelom i zbog pritvorenog švedskog izdavača kineskog porijekla, Guija Minhaija.

U rujnu je švedska državna svemirska tvrtka navodno objavila kako neće obnoviti ugovore s Kinom niti prihvatiti nove ugovore poslovanja s Kinom, pozivajući se na “promjene u geopolitici”, kao na razloge takvih odluka.

4.1 7
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nekoime
Gost
nekoime
1 mjesec prije

Kineska oprema vrijeđa Muhameda.

Spartak
Gost
Spartak
1 mjesec prije

A uz to je vrijeđa džepove anglocionističkih bankstera

Ndon
Gost
Ndon
1 mjesec prije

Žutu tehniku treba izbaciti iz evrope.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Čisti rasizam Švedske strane . Mogli su jednostavno angažirati Ericsson i gotovo.

Alex
Gost
Alex
1 mjesec prije

Ima 5g oprema u komšiluku… Finska…Nokia… Ericsson će namiriti ako pofali.😆

mladen
Gost
mladen
1 mjesec prije

ne ide tako lako jer njihova oprema je po mogućnostima par godina iza Huaweia, osim toga nemaju potrebne kapacitete

POVEZANE VIJESTI

Izbornik