Theresa May: “EU duguje Britaniji milijarde funti i za izlazak nećemo platiti ništa”

Brexit - zlatni novčić
11 komentara

Britanska premijerka Theresa May je za The Telegraph izjavila rekla kako Bruxelles mora platiti “milijarde funti” Londonu za udio koje je Velika Britanija uplatila u Europsku investicijsku banku i druge projekte.

“U Londonu vjerujemo da se tijekom pregovora o Brexitu i izlasku Velike Britanije iz EU trebaju uzeti u obzir i poštivati i naša financijska prava i obveze. Puno se govorilo o tome koje bi trebale biti obveze Ujedinjenog Kraljevstva, ali treba uzeti u obzir naša prava i novac koji je uplaćen u prošlosti. Mi jasno govorimo da ćemo uzeti u obzir i prava i obveze”, rekla je u intervjuu za The Telegraph Theresa May.

Britanska premijerka je podsjetila da je Velika Britanija uključena u nekoliko velikih zajedničkih projekata s EU, te da je financirala te investicijske projekata. Dakle, u konačnom izračunu zemlja ima pravo na svoj udio.

“Postoji investicijska banka, postoji investicijski fond, ima i drugih područja. Kao što znate, to će biti važan dio pregovora”, zaključila je Theresa May.

The Telegraph navodi kako je britanska premijerka po prvi put izrazila namjere da zadrži udio zemlje u Europskoj investicijskoj banci. Izvori u vladi Velike Britanije su priopćili da se britanski udio u banci procjenjuje na oko 10 milijardi eura.

“Obijamo pregovore, ako Bruxelles i dalje bude tražio 100 milijardi eura”

Britanska vlada je poručila da obija pregovarati o Brexitu, ako Bruxelles bude inzistirao na zahtjevu da mu London mora platiti 100 milijardi eura. To je za Sunday Times izjavio ministar za istupanje zemlje iz EU, David Davis, koji je upozorio da će se u suprotnom slučaju razgovori pretvoriti u “kaos”.

Davis je objasnio da će zemlje članice EU, ako žele vidjeti napredak u pregovorima, morati promijeniti svoj stav. U isto vrijeme je dodao kako bi EU mogla platiti više za izlazak Velike Britanije iz EU.

Financial Times izvijestio da Bruxelles za London može povećati “cijenu” za izlazak u EU, a ranije je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker trošak izlaska Velike Britanije iz EU procijenio na 60 milijardi eura. Nakon oštrog stava Berlina i Pariza se kalkuliralo bi taj iznos mogao doseći 100 milijardi eura.

BrexitPrijetnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mali pas
6 godine prije

Sto prije Angli odu to ce Europi biti lakse, oni su mutili vodu i bacali kamenje spoticanja, nikada nisu bili s kontinenta nego s otoka i samo s otoka. Gdje god su mogli zabili su noz i nisu birali. Cim se maknu nadam se povecanju atlatskog jaza, nek oni budu americki prijatelj, neka im otok. Europa pribada Aziji zemljopisno i kultroloski, nema smisla ovaj odnos gdje eu elite slusaju naputke iz prekomorskih zemalja.

Alerik
6 godine prije

Europska Unija se nalazi i u Južnoj Americi. Francuska Gvajana je sastavni dio Francuske, time i EU, s valutom euro. S Velikom Britanijom se utjecaj EU protezao i na britansko carstvo, zemlje Commonweltha. Tako smo mogli točno locirati što se smatra Zapadom.I gdje su predvodnici borbe za Novi svjetski poredak (koji će svakako doći, ali ne kao agenda Jedna religija, jedna valuta, jedna Vlada). Stvari su išle poprilično pozitivno za sve te udružene klike (protiv čovječanstva, njegove slobode, neovisnosti) dok se nije dogodio nesmotreni britanski referendum. Nitko od involviranih u priču o referendumu nije mislio ozbiljno govoreći o Brexitu. Ni oni koji su ga zbog kratkoročnih političkih interesa ili iz dosade, ili iz pokazivanja svog nekakvog opozicijskog stava (nema opozicije, sve je jedna stranka podijeljena na drugačije nazive) nisu mislili ozbiljno. Svi su mislili da je to formalnost. Na škotskom referendumu (kad je 65% birača glasalo za izlazak iz Britanije)… Čitaj više »

Padania
6 godine prije

S Velikom Britanijom se utjecaj EU protezao i na britansko carstvo, zemlje Commonweltha.

Tako smo mogli točno locirati što se smatra Zapadom.

Zemlje Commonwealth-a , medju ostalim su i Mozambik, Indija, Pakistan…
Ne bi rekao da se tamo osjeca europski utjecaj radi Commonwealth-a

Ne bi rekao da smo na osnovu toga mogli definirati TOCNO sto je zapad.
Sto je zapad se nece nika moci tocno definirati, gledajuci jucer Trumpa i kralkja Saudijske Arabije, obo dvoje mislu da pripadaju nacijama koje trebaju vladati s vrha piramide.
To zapad je za mene termin za proletere koji su pod americkom cizmom.
To zapad se mjenja kao pjesane dune u pustinji, uvjek sve zavisi s kime govoris, to jest tko pokusava dati svoju definiciju.

Antonio
6 godine prije

Englezi se opet prave Englezi.
Ali lako je njima, oni ocekuju novac i od Vasingtona sto je izvrsila zadatak – da razdrma EU.
Nego, koliki je deo sto mora Hrvatska da isplati Londonu?

Sara
6 godine prije

Namjerio se junak na junaka. Nema pokvarenijeg i bahatijeg naroda od englezića. I nema krvoločnijih i većih nemilosrdnih neljudi-ubojica od Švaba. Dabogda se poklali međusobno, Zemlja bi bila puno ugodnije mjesto za život.

piretis
6 godine prije

U normalnim situacijama plaća se ulaznica a ne izlaznica. Probajte otići u kino a platiti tek na kraju.

Alen
6 godine prije

Hehe , sve je ok dok ne dodje prica oko para… A kad dodje prica oko para onda i nozevi se vade.. Nista cudno.. Otvara se nikad zavrseni sukob engleske i njemacke… Iako ih ovi redovno trpaju u fudbalu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI