Alijev, Rohani i Putin u Teheranu o promjenama u globalnom tranzitu

Teretna brodska luka
3 komentara

Nakon što se ranije na temu ”Koridora sjever-jug” razgovaralo na razini ministara unutarnjih poslova, raznim bilateralnim susretima trojice predsjednika i jednom zajedničkom sastanku, u srijedu će se u Teheranu na tripartitnom sastanku susresti azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev, iranski predsjednik Hassan Rohani i ruski lider Vladimir Putin.

Teme susreta među ostalima, bit će razvoj političke i gospodarske suradnje.

Iranski zamjenik ministra vanjskih poslova za azijske poslove i Pacifik, Ebrahim Rahimpur, priopćio je za medije da će se predsjednici na sastanku uglavnom usredotočiti na promicanje gigantskog projekta ”Koridor sjever-jug’‘, novi putu kojeg tri zemlje planiraju dovršiti, a bio bi alternativna tranzitnoj ruti kroz Sueski kanal.

Koridor Sjever-jug
FOTO: Standardni koridor i Transportni koridor sjever-jug

Zemlje su o načinima izgradnje ovog puta, koji bi bio prava revolucija u globalnom tranzitu, prvi put govorile na prvom tripartitnom sastanku prije godinu i pol dana u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana.

Sirijski sukob i suradnja u borbi protiv terorizma također će se biti tema sastanka u Teheranu.

Transportni ”Koridor sjever-jug” od St. Petersburga do juga Irana postaje stvarnost

AzerbejdžanBakuukoridor sjever-jug
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Gdje su Kinezi u ovom mega projektu?

otpisani
6 godine prije

Što vrijeme više odmiče sve je jasnija državnička genijalnost Putina. Ovakav projekt neminovno će pridonijeti daljnjem zbližavanju i homogenizaciji jakih i mnogoljudnih azijskih zemalja. Laki pita gdje je Kina u ovom projektu. Sa Kinom, Rusija više nema spornih točaka (ili su one sporedne) a ovdje se radi o projektu koji Kini ne treba, jer ima kraće puteve za razmjenu sa Rusijom. Tu je Indija kao druga (možda čak i prva) po broju stanovnika u svijetu koja je Rusiji možda više interesantna kao strateški partner, ali je Indiji sigurno, ovaj trgovinski pravac važan da svoju robu može u Europu dopremiti (kraćim) kopnenim putem. Iranu, koji sa Amerikom muku muči, dobro će doći ovakav projekt, ali još važnije, u Rusima može u budućnosti imati i pomoć i zaštitu. Pomalo, ali sigurno na pragu smo stvaranja Azijske ekonomsko – političke alijanse, koja bi mogla ujediniti pola svjetskog stanovništva , (na dobrovoljnoj osnovi). Definitivno… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI