Američki istraživački tim navodno špijunirao ruske obrambene dužnosnike koristeći podatke oglašavanja s pametnih telefona

Špijun
6 komentara

Ovo nije prvi put da su američki istraživači koristili podatke s telefona koji su dobiveni na sumnjive načine, za špijuniranje ruske obrambene industrije. U svibnju je analitička kompanija Orbital Insights izvijestila da je, nakon kupovine mobilnih podataka, detektirala usporavanje u obrambenoj industriji zemlje.

Istraživači s Državnog sveučilišta Mississippi pratili su kretanja neimenovanih ruskih dužnosnika, koji su možda bili povezani s obrambenom industrijom države, jednostavnim kupnjom komercijalnih podataka prikupljenih s njihovih mobitela, javlja The Wall Street Journal, pozivajući se na dokumente dobivene na zahtjev države. Nije jasno zašto su se istraživači posebno usmjerili na rusku obrambenu industriju, ali su istaknuli kako bi njihov rad mogao biti od interesa za policiju i američke vladine agencije.

Skupina akademika, financirana od strane Pentagona, prikupila je podatke o geo-lokaciji, putem raznih mobilnih aplikacija s telefona korisnika, nakon čega su ih prodali marketinškim tvrtkama tvrtke nazvane Babel Street. Iako tvrtka govori za sebe da je usluga za praćenje stanja na društvenim medijima, oni imaju “tajni” proizvod pod nazivom “Lociraj X”, koji klijentima omogućuje pristup arhivama podataka dobivenih iz različitih izvora, tvrde novine. Tvrtka ne reklamira proizvod i zahtijeva da njegovi klijenti ostanu nijemi u vezi s tim, dodaje WSJ.

Podaci koje navodno daje Babel Street nisu javni, ali prema istraživačkom timu, u vještim rukama mogu se upotrijebiti za identifikaciju osobe koja stoji iza abecedno-brojčane identifikacijske oznake koju koriste aplikacije koje stvaraju novac prodajući te podatke trećim osobama.

Tim sa Sveučilišta Mississippi pratio je vlasnike telefona čija je lokacija bila u blizini poznatih ili sumnjivih vojnih mjesta u Rusiji. Saznali su da je 48 mobitela bilo prisutno na strelištu za rakete Nyonoksa 9. kolovoza 2019., dan nakon što je tijekom testova eksplodirao eksperimentalni raketni motor, usmrtivši nekoliko osoba. Istraživači su također mogli pratiti daljnja kretanja ruskih dužnosnika za koje se smatralo da reagiraju na incident. Nejasno je li tim uspio identificirati bilo koga od 48 vlasnika telefona.

Sveučilišni istraživači također su utvrdili da je mjesto za ispitivanja u Nyonoksi imalo najmanju prisutnost mobilnog telefona od sva tri nadgledana objekta, zaključujući kako su postojala stroža pravila ili je zbog incidenta ovo mjesto ostalo kontaminirano zbog čega je nastala prisiljena evakuacija osoblja, navodi WSJ.

U prošlosti su analitičari Orbital Insightsa izrazili interes za špijuniranjem ruske obrambene industrije koristeći podatke dobivene iz pametnih telefona. Dobivali su podatke o korisnicima iz nekoliko ruskih regija u kojima se nalaze tvornice obrambene industrije. Analizirajući aktivnost u proljeće 2020. i uspoređujući je s ranijim razdobljima, Orbital Insights sugerirao je da su aktivnosti u industriji, a samim tim i proizvodnja, smanjene, vjerojatno zbog pandemije koronavirusa. Međutim, nejasno je kako je tvrtka prikupila te podatke, koji u Rusiji nisu slobodni niti zakonski dostupni.

Babel StreetLociraj XŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
krešo
3 godine prije

Jasno je da su bili online na internetu i da su imali upaljenu lokaciju uređaja i da je lopov kradljivac podataka Google (koji se raširio kao kuga po Svijetu) u svim uređajima sistemski upaljen i da ga ne možeš izbaciti van iz mobitela. Kinezi su budale jer štancaju taj Google guraju ga u sve Androide ponalogu amerikanaca a iOS je još najveći američki lopov kradljivac podataka ( iPad, iBook, iPhone itd…) Google+iOS su gori od Korone ljudi moji!!!!! Reklame i služe da skupljaju podatke ovama dragi korisnici mobitela na svakoj stranici na internetu i u svakoj aplikaciji koju instalirate u svoj mobitel imate potencijalnog špijuna a ako ne vjerujete meni onda odite u svoj mobitel pod Postavke/Aplikacije i obavjesti/Dozvole… i tu pogledajte sve silne dozvole koji programi švrljaju počemu i svačemu. Ako pak želite više znati o IT mobilni marketing je i smišljen radi toga praćenja vas i vaših navika… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Opasno je špijunirati Ruse pa i oni mogu činiti isto.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI