“Američki napad na Sjevernu Koreju je vrlo loša ideja”

Patriot sustav
37 komentara

Ranije je bilo incidenata na Korejskom poluotoku, čak i sa smrtnim slučajevima, ali nikada nije došlo do vojnog odgovora, što je ipak nešto.

Zašto bi mogući američki napad na Sjevernu Koreju mogla biti loša ideja? Naime, prošli tjedan je američki državni tajnik Rex Tillerson posjetio Južnu Koreju, gdje “strogo upozorio Sjevernu Koreju na mogućnost vojne akcije”.

Kritizirajući politiku “strateškog suzdržavanja” Baracka Obame, Tillerson je rekao kako Washington “istražuje niz novih diplomatskih i sigurnosnih mjera i u obzir uzima sve opcije”.

Robert Kelly, profesor na Nacionalnom sveučilištu Pusan ​​u Južnoj Koreji, objavio je za časopis The National Interest analizu o tome zašto bi napad na Sjevernu Koreja bio “jako loša inicijativa”.

Njegova glavna ideja je da bi, obzirom na manjak superiornosti na moru i kopnu u regiji, Pentagona za napad najvjerojatnije odabrao strategiju bombardiranja, ali postoji vrlo velika opasnost da bi takva operacija mogla dovesti do rata koji bi u svakom pogledu ugrozio Južnu Koreju i Japan.

Južna Koreja, Japan i Kina

“Započeti kampanju protiv Sjeverne Koreje ne samo da bi pokvarilo odnose Amerike sa saveznicima, Južnom Korejom i Japanom, nego i glavnim strateškim konkurentom – Kinom”, kaže Kelly.

Razlog da ni Seul, niti Tokio ne žele rat protiv Pyongyanga je razumljiv. Ove zemlje, pogotovo druga, bile bi vrlo osjetljive zbog neposredne osvete Sjeverne Koreje, koja razvija projektile s relativnim uspjehom, uključujući i nuklearne.

Sa svoje strane, Kina nakon eventualnog poraza Pyongyanga ne želi uspostavu ničije “vojne hegemonije” u regiji.

No, čak ni SAD ne mogu riskirati trgovinu i rezerve dolara koje drži Kina, a tu je i drugi aspekt bilateralnih odnosa, kao što u dogovor o klimatskim promjenama i spor u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Vojna sposobnost Sjeverne Koreje

Pyongyang se godinama priprema za rat, tako da najvjerojatnije ima i planove kako odgovoriti na vojnu akciju. Ima mrežu dubokih tunela, gdje može skrivati svoje vojne jedinice, kao i razvijene mobilne sustave za lansiranje i najmanje 70 podmornica. Ovaj vojni potencijal je nemoguće uništiti čak i trenutnim nuklearnim napadom.

“Za razliku od nuklearnog napada, sveobuhvatna i trajna zračna kampanja bi mogla dovesti do totalnog rata”, tvrdi profesor Robert Kelly.

“Živi štit”

Robert Kelly ne sumnja da bi Pyongyang, da zaštiti strateške ciljeve u zemlji, svoje građane mogao koristiti kao živi štit.

U prošlosti su sjevernokorejske provokacije protiv Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država iza sebe ostavile nekoliko smrtnih slučajeva, uključujući desetine mrtvih i ranjenih u bombardiranju južnokorejskog grada Yeonpyeonga 2010. godine, tako da vojni odgovor u obzir mora uzeti sve rizike.

“Amerika sada razmišlja o vojnoj operaciji, usprkos svemu što dokazuje koliko je Sjeverna Koreja postala opasna”, zaključio je Kelly.

PrijetnjaŽiv štit
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
wand
7 godine prije

Boli njih k**** za Sjevernu Koreju, us-rani zelu doci 50 km ispred Vladivostoka i zelu izbiti na Yalu rijeku.

Čardak
7 godine prije

Naravno da je loša ideja. Međutim je SAD jako profitirao zadnjih stotinjak godina gotovo isključivo od niza takvih “loših ideja”… Ako govorimo o sukobu sa Kinom (pa bio on izravan u JK moru ili preko posrednika u Koreji) – on je u idućih nekoliko godina nužan kako bi se osigurala američka hegemonija u tom iznimno važnom dijelu svijeta. Na stranu vanjski dug i trgovinska razmjena sa Kinom – ratna ekonomija ne mari za takve kratkoročne gubitke jer ih dugoročni dobitak u slučaju “uspješnog” rata višestruko nadmašuje. Na neki je način već i sam rat uspjeh SADa jer može poremetiti pomorsku trgovinu Kine sa ostatkom svijeta i time joj jako naštetiti (ukoliko do toga dođe tj. ako bi takvo stanje potrajalo dulje, na kinesko mjesto velikog industrijskog proizvođača rado bi uskočile npr. Indija i Indonezija)… Neki think-tankovi procjenjuju da do sukoba SAD-Kina “mora” doći prije 2025. – a i to je… Čitaj više »

jale
7 godine prije

To što ovaj T Rex hoda okolo i prijeti to je ljudi moji klasični showbiz. USA više nije sila kakva je bila prije 30 godina. Pa njima se vojni arsenal raspada i treba im jedno pet šest hiljada milijardi dollara da to pokrpaju. Tek tada ih možemo uzeti za ozbiljno. Ameri samo na hladni pogon armije troše 500 milijardi godišnje, a to je gotovo cijeli vojni budžet.

Spock
7 godine prije
subaru
7 godine prije

Kina i Rusija ako dozvole pad S. Koreje, Irana i Sirije u ruke tame znači samo jedno, stvorene su od tame. Dakle rusi i kinezi moraju, ako žele sebi dobro, branit ove tri države kao što bi branili Moskvu i Peking.

Rijeka
7 godine prije

Moj prijatelj Subaru je kao vjernik, ponekad sumnja pa se ponovo vrati vjeri, Bogu.
Tako je njegov stav i naspram Rusije.

davor
7 godine prije

Pyongyang se ne priprema za rat to su baljezgarije američkih think-tankova i provokacije kojima se želi namamiti Sjevernu Koreju i svjetsku javnost u rat. Sjeverna Koreja je svrstana uz Siriju i Iran kao “Osovina zla” iz isključivo jednog razloga a to je da nijedni “ne priznaju međunarodno Izrael.”

davor
7 godine prije

Vojna sposobnost ne znači “priprema za rat”, tako bi mogli pisati svaki dan kako se Švicarska priprema za rat a ono već 300 godina ni r od rata. Rat ne vodi vojska nego manijaci sa naslonjača.

Ivex
7 godine prije

Svi vi koji komentirate ste smijesni likovi da znate nesto analizirati bili bi neciji savjetnici za vanj politiku ovako mlatite praznu slamu nemate pojma zapravo sto ce se dogoditi, samo ovaj portal zaraduje lovu na vama , nadite si posao drk..ci

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI