Američki senatori Ukrajinu nazvali “problemom koji se ne može kontrolirati”

US Senat
25 komentara

U Sjedinjenim Državama su se republikanski senatori susreli s predstavnicima nekoliko ukrajinskih javnih organizacija s kojima su raspravljali i kritizirali politiku Ukrajine, prenosi International Policy Digest. Tijekom rasprave su američki političari pozvali Kijev da se usredotoči na razvoj ekonomije i okončanje rata u Donbasu.

Skupina senatora iz Republikanske stranke sastala se s predstavnicima nekoliko ukrajinskih javnih organizacija. Tijekom rasprave su američki političari kritizirali sadašnju vladu Ukrajine, navodi se u izvješću kojeg je objavio International Policy Digest.

Američki senatori se napomenuli da zemlja postaje “problem koji se ne može kontrolirati”, kako za SAD tako i za Europsku uniju. To je posljedica korupcije i neučinkovitog trošenja sredstava za rat u Donbasu, čime se poništavaju svi napori koje međunarodne financijske institucije poduzimaju kako bi stabilizirale ukrajinsko gospodarstvo, ulivši u njega milijarde američkih dolara.

Ali umjesto očekivanog rasta BDP-a, posljednjih nekoliko godina u Ukrajini se bilježi stalni pad, zbog čega obrazovani Ukrajinci u potrazi za boljim životom bježe iz zemlje.

Istovremeno, zapadne zemlje zbog Ukrajine riskiraju da budu upletene u oružani sukob s Rusijom, što, kako je navedeno, može dovesti do rastućeg neprijateljstva između susjednih država. Stoga Trumpova administracija i američki State Department razumiju da treba tragati za novim načinima sprečavanja Ukrajine da potone u kaos. Prvi korak u tom smislu bi trebao biti pomirenje stranaka u ukrajinskom sukobu.

Osim toga, senatori su kritizirali predsjednika Ukrajine Petra Porošenka za progon njegovih političkih protivnika uz pomoć pravosuđa represivnog aparata. Primijetili su da se pravosuđe, kojeg kontroliraju ukrajinski političari i oligarsi, ne može nazvati neovisnim. Tako se redovito donose presude samo kako bi se eliminirali politički protivnici, a ne radi pobjede pravde ili u korist Ukrajinaca, naglašava internetski časopis.

Konkretno, tijekom suđenja Viktoru Janukoviču, koje su mnogi nazvali “parodijom od suđenja”, tužiteljstvo nije pružilo nikakve važne dokaze o izdaji bivšeg predsjednika Ukrajine. Osim toga, tijekom postupka su provedena mnoga kršenja i nepoštivanje zakona.

Tijekom sastanka su američki političari naveli da će tražiti materijale o slučaju Janukovič od Okružnog suda u Obolonu u Kijevu, kako bi ih ga proučili zbog kršenja ukrajinskih i međunarodnih zakona.

“Ukrajina je naš saveznik, ali i propala država u ratu s Rusijom i sa samom sobom”

Trumpova administracija je posebno zabrinuta rastućim brojem politički motiviranih kaznenih progona uoči predstojećih predsjedničkih izbora u Ukrajini, zemlje koja tvrdi da želi postati punopravna članica EU.

International Policy Digest napominje da bi se Ukrajina, umjesto “političkih osveta”, trebala usredotočiti na uspostavljanje mira u zemlji, okončanje rata u Donbasu, izlazak iz gospodarske krize i obnovu gospodarstva.

“Danas je Ukrajina saveznik i Sjedinjenih Država i EU, ali i propala država koja je u ratu s Rusijom i sa samom sobom ”, piše International Policy Digest.

Kako bi riješili nekoliko tih problema, ukrajinska vlada bi mogla vratiti Janukoviča. Naime, američki senatori smatraju da bi svrgnuti predsjednik mogao pomoći u uspostavljanju mira u ekonomski strateški važnom Donbasu i “vratiti regije u domovinu”.

Tijekom sastanka su predstavnici ukrajinske strane naglasili su “kako iskustvo Viktora Janukoviča i utjecaj kojeg bivši predsjednik još uvijek ima među stanovnicima Donjecke i Luganske regije može igrati pozitivnu ulogu u okončanju rata u Donbasu”.

International Policy Digest

Senat
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
....
5 godine prije

USA ima u planu smirit situaciju u Ukrajini, zasto??? ?????

Sovonarola
5 godine prije

Eto,cak su i americki senatori otkrili toplu vodu.

Šok
5 godine prije

rusi su se povukli iz iranskog naftnog posla, a ovo bi mogao biti početak izručivanja ukraine rusiji
quid pro quo

Segota
5 godine prije

Posipanje pepelom….

Alen
5 godine prije

Raspucali se probnim balonima na sve strane….

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Kada nisu mogli dobiti Krim za svoju vec osnovanu Crnomorsku flotu USA interes za ukrajinu je opao, pomoc su naplatili prenosom zlatnih rezervi u USA koje se nikada nece vratiti u Ukrajinu. Glupi Ukrajinci mislili da USA daje nesto zabadava, oni samo daju ako mogu visestruku uzeti nazad. USA je naprimjer Englezima naplatila sa kamatama svu pomoc do zadnjeg metka koju su dopremili u vrijeme WWII.
Za Ukrajinu je jedini spas zbaciti sa vlasti fasiste i vratiti se majcici pod okrilje i zastitu, ova avantura je za njih bila dosada preskupa.

Moreno
5 godine prije

Ameri su skinili Janukoviča, a sad pomišljaju na njegovu pomoć u uspostavi “demokracije” . . . Ukrajini ni sam Bog da se spusti na zemlju nemože pomoć . . .

Mat
5 godine prije

Priprema za kraj,prijatelja….Potrosenka.

barba tonći
5 godine prije

Ća se ne more kontrolirat more se opstruirat a možda je najveća kontrola upravo osptrukcija nekog ili nećeg.

Hrvoje Radonić
5 godine prije

Tako vam je to, Ukrajinci, kad si Amere uzmete za saveznike.

Dolby
5 godine prije

Da, Janukovic će ponovo biti predsjednik.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI