Assad naziva Erdogana glavnim pokretačem i provokatorom obnovljenih napetosti u Nagorno-Karabahu

Assad - Erdogan
41 komentar

Ankara je prethodno obećala da će podržati Baku “i u pregovorima i u borbi”, a Erdogan je tvrdio da Armenija mora napustiti “okupirani azerbajdžanski teritorij”.

Sirijski predsjednik Bashar Assad nazvao je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana “glavnim pokretačem i provokatorom” tekućeg sukoba u Nagorno-Karabahu.

“Budimo otvoreni i jasni; Erdogan je podržavao teroriste u Siriji i podržavao je teroriste u Libiji, a bio je i glavni pokretač i provokator u vezi s nedavnim sukobom koji se odvija u Nagorno-Karabahu, između Azerbajdžana i Armenije. Dakle, iz različitih bih razloga njegovo ponašanje sumirao kao opasno”, naglasio je Assad u intervjuu za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, Damask može potvrditi da Turska šalje džihadiste iz Sirije u Karabah.

Objašnjavajući razloge, sirijski je predsjednik tvrdio da Erdoganov način “odražava ponašanje Muslimanske braće*”.

“Drugo, jer stvara rat na različitim područjima kako bi odvratio vlastito javno mnijenje u Turskoj od usredotočenosti na svoje ponašanje u Turskoj, posebno nakon njegovih skandaloznih odnosa s Daešom* u Siriji”, dodao je Assad, tvrdeći da je Daesh “prodavao sirijsku naftu kroz Tursku pod kišobranom američkog ratnog zrakoplovstva”.

“Definitivno to možemo potvrditi, ne zato što imamo dokaze, ali ponekad ako nemate dokaze imate indikatore. Turska je koristila teroriste koji dolaze iz različitih zemalja Sirije. Istu su metodu koristili u Libiji; sirijske su teroriste koristili u Libiji, možda s drugim nacionalnostima. Dakle, samo je po sebi razumljivo i vrlo vjerojatno da koriste tu metodu u Nagorno-Karabahu, jer kao što sam ranije rekao, oni su ti koji su pokrenuli taj problem, taj sukob; oni su potaknuli ovaj sukob. Oni žele nešto postići i oni će se koristiti istom metodom”, dodao je sirijski predsjednik.

Optužbe za tursku umiješanost u Nagorno-Karabahu

Erevan je ranije optužio Tursku zbog njezinog navodnog uključenjau sukobe koji traju u Nagorno-Karabahu, a armenski premijer Pašinjan tvrdio je da je “oko 150 visokih turskih vojnih osoba” izravno zapovijedalo azerbajdžanskim operacijama u Nagorno-Karabahu.

Prije toga, Armenija i Francuska optužile su Ankaru za korištenje sirijskih plaćenika u sukobu, što su Turska i Azerbajdžan negirali.

Ankara i Baku također su odbacili izvještaje o rušenju armenskog zrakoplova Su-25, kojeg je navodno oborio turski F-16 na tom području.

Posljednji tijek sukoba u Karabahu eskalirao je prošlog mjeseca, kada su se i Armenija i Azerbajdžan međusobno optuživali za agresiju na liniji kontrole. Baku je najavio “protuofenzivu” i djelomičnu mobilizaciju, dok je Erevan najavio potpunu mobilizaciju.

Regija Nagorno-Karabah, poznata i kao Artsakh, proglasila je neovisnost od sovjetskog Azerbajdžana 1991. godine, što je rezultiralo velikim sukobom između armenskih i azerbejdžanskih snaga, koji je trajao između 1992. i 1994. U to je vrijeme rat odnio tisuće života s obje strane, prisilivši također preko milijuna ljudi na napuštanje tog područja, prije nego što je Moskva uspjela posredovati u dogovoru o prekidu vatre između Bakua i Erevana.

Bashar Al-AssadaNagorno-KarabahTayyip Recap Erdogan
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Istrazuj
3 godine prije

“…Sirijski predsjednik Bashar Assad nazvao je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana “glavnim pokretačem i provokatorom” tekućeg sukoba u Nagorno-Karabahu…” Pa Assad je 100% u pravu. Prosjecno informisan covjek bi se zapitao na primjer: 1. Zasto – bas SADA – “mora” da se rijesi konflikt u Nagorno Karabahu? 2. Kako to da su Azeri koji su turkofonski narod “shiiti” a Turci “suniti”? Koko je doslo do te podjele? 3. Kako to da je Erdogan, koji se prodavao kao “sultan sunita” nekoliko godina u Siriji, koristeci najgoru vahabijsku indoktriniranu bandu i sljam, gdje je insistirao da “alaviti/shiiti nelegitimno kontrolisu Siriju (koju on “Erdo plaho voli”) – sada odjedanput – voli i siite Azerbedzana? Toliko ih “voli” da im – pored nagovora (prisile?) na rat protiv susjeda – salje u pomoc – opet ovu vahabijsku bandu indoktriniranih glavosjeca? 4. Zar glavosjece ne mrze iznad svega – shiite? Pa toliko je klipova bilo sa… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Istrazuj
Bosanac
3 godine prije

Pozornica od istog vlasnika, glumci se pomalo smjenjuju na sceni a mi plačemo il pljeskamo.

Alex
3 godine prije

Asad je javno izrekao ono što svi misle. Sm*ad se uvijek širi od novca,a Turskoj ga ponestalo,pa da malo zamute i zakuhaju u susjedstvu,prodaju nešto oružja,daju u najam dobro obučene teroriste… sve u stilu velikog brata-USA.

gigi pinna
3 godine prije

I onda je Francuska, tj. EU uvela sankcije Turskoj, i onda je svizac zamotao čokoladu… Ah ne – pod sankcijama su Sirija, Rusija, Iran, Bjelorusija, dok hazarski i vehabijski džihadisti mogu raditi štogod žele. Rusija S. Barabiji, Azerbajdžanu i Turskoj prodaje oružje koje oni lijepo koriste za agresiju na Siriju, Libiju, Karabakh, Jemen…

Sivko
3 godine prije

Ti isti placenici ce vrlo brzo shvatiti da su Armenci malo tvrďi orah od ovih sa kojima su ratovali do sad. Neka zaborave na bjezaniju, silovanja i pljacku kao nagradu. Nagrada ce im biti ako ostanu živi.

Spacevoodoo
3 godine prije

Jasno se vidi kako je Erdogan glavni vidljivi pokretač rata, također se zna kako je jedan od glavnih isporučitelja oružja Turskoj Izrael i kako je jedan od glavnih dobavljača oružja Azerbaiđanu Turska. Glavosiječe na Nagorno Karabah nisu došle bez obaviještajne i logističke potpore Turske i Izraela. To je ono što se vidi, a ono što se nevidi je tko stoji iza Turske i Izraela tako da preostaje jedino kako su to oni koji stoje iza svih ratova i koji nemaju ni vjeru ni nacionalnost.

3 godine prije zadnji put uredio Spacevoodoo
tuborg
3 godine prije

Zapadne novine su drugacije prenile.
“Zapad je iza nemira u Karabahu i zapad podrzava demokratske snage u Siriji”
LOL

Svojim rijecima prepricaju sto je tko rekao.
Ako Assad rece da ce Sirija se osloboditi od terorista, oni prenesu da je on rekao da ce se Sirija osloboditi od demokratskih snaga.
Jel ovo spada u Fake News?
Za ovo nema imena a ovo traje intenzivno u zapadnim novinama od drugog svj rata.

chosmos
3 godine prije

Svijet jako dugo nije imao većeg državnika od Tajipa Erdogana i jedan je od rijetkih lidera koji uspješno osujećuje najrazličitije pokušaje cio-sotonističkog establišmenta da Tursku pretvori u enklavu koju će okružiti sa svih strana i ugase jedan od rijetih glasova otpora. Ovi što su zaglavljeni u ideološkoj mržnji zbog njegovog islamskog backgrounda neka se koprcaju i dalje, a progledat će tek ako i njega uspiju smaknuti kao što su ostale koji su ustali odlučno. Ono što je Erdogan dobro uradio za Tursku i svijet otpora su činjenice, a sve što protiv njega mainstream mediji danonoćno urliču spada u domen spekulacija, zamjene teza i licemjernih proglasa duplih standarda. On je dokaz da samo jedan čovjek može pokrenuti enormnu masu i silu te stati na crtu onima koji se čine nepobjedivi. A ova francuska pudlica nije vrijedna spomena, svakom bi pobjegao u krilo ko bi god došao da ga spasi, Rusi, Francuzi… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio chosmos
Kon
3 godine prije

Definitivno se može kazati da je predsjednik Erdogan pomogao Azerbeđanu da se odluči za rat protiv Armenije. U 8. mjesecu su Turska i Azerbeđan imali zajedničke vojne vježbe. To je bila jasna poruka Armeniji. Turska je vrlo močna vojna sila i nikome ne bi bilo lako u konvencionalnom sukobu s Turskom. No analizirajući ponašanje Turske nameće se zaključak da Turska želi povratiti svoj davnašnji ugled kad je bila sjedište kalifa i kad je kontrolirala veći dio islamskog svijeta. Jačanj Turske bit će ako već nije veliki izazov za NATO ali i za Rusiju. NATO gubi utjecaj u Turskoj, a Rusija mora voditi vrlo opreznu politiku jer joj je važan prolaz kroz Bospor. S druge strane ako se gleda odnos snaga isključujući nuklearne potencijale Turska može opasno ugroziti Rusiju u južnom dijelu europske Rusije. U svakom slučaju Turska će biti vrlo bitan vojni čimbenik u slijedećim godinama.

Max
3 godine prije

Predsjednik Assad je nedvojbeno u pravu . Narasle Turske ambicije šire se poput skakacaca svuda , I na Siriju gdje su nažalost prodrili i ostali i na Libiju gdje ih je zaustavila prijetnja Egipatske intervencije i u akvatorij Cipra i na Gorski Karabah gdje stoje iza Azerbejdžana a prema Indijskoj obaviještajnoj službi Tursku smatraju najvećom prijetnjom i sponzorom tamošnjih radikalnih ekstremista. A prema nekim izvješćima Erdoganov se stav sve manje sviđa i Izraelu ali mislim da je to gluma osim u akvatoriju Cipra.

Janez
3 godine prije

Assade gnjido tiranska ne diraj u našeg Sultana, cijeli balkan je uz njega!

Darko
3 godine prije

Putler spasio Sultana a ovaj mu zabio već 12-15 puta nož u leđa. Zahvalan je izazvat će 3 sv.rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI