Berlin poziva Rusiju da popusti u sporu oko ugovora INF i “dokazivo se razoruža”

Vladimir Putin - Ludilo
42 komentara

Ministar vanjskih poslova Njemačke, Heiko Maas, pozvao je Kremlj da popusti u sporu oko Sporazuma o uklanjanju raketa srednjeg i kratkog dometa (INF).

“Ključ za očuvanje ugovora INF je u rukama Moskvi”, rekao je Heiko Maas u intervjuu za njemački list Welt am Sonntag, objavljenom danas, 6. siječnja.

Prema njemačkom ministru, “ruska strana je prekršila ugovor kada je razvila i kopnene snage naoružanja zabranjenim krstarećim projektilima”.

“Radi očuvanja ugovora, Rusija mora ukloniti ta oružja i to tako da razoružanje bude dokazivo”, naglasio je njemački ministar vanjskih poslova.

U  listopadu 2018. godine Maas je izjavio kako bi raskid ugovora INF značio neuspjeh “jednog od najvećih dostignuća politike razoružanja”.

“Istovremeno, očuvanje ugovora nije jamstvo sigurnosti, što se posebno vidi u raspoređivanju ruskih projektila u Kalinjingradskoj regiji koje mogu nositi nuklearna oružja, iako ti projektili nisu ograničeni ugovorom INF. Unatoč tome, oni u samo nekoliko minuta mogu doseći mnoge zemlje Europske unije”, rekao je Heiko Maas, misleći na mobilne sustave “Iskander” koje je Rusija u Kalinjingradskoj regiji rasporedila kao odgovor na jačanje NATO snaga u baltičkim zemljama i Poljskoj.

Američki ultimatum

Izjava njemačkog ministra,kojom poziva Rusiju na dokazivo razoružanje, usklađena je s porukom sa sastanka ministara vanjskih poslova NATO pakta a u Bruxellesu 4. prosinca 2018. godine, kada je američki državni tajnik Mike Pompeo Rusiji dao ultimatum da u roku od 60 dana počne ispunjavati svoje obveze iz sporazuma, a ako se Moskva ogluši na prijetnju, SAD će se povući iz ugovora INF. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je američki ultimatum nazvalo neprihvatljivim.

Washington optužuje Moskvu za kršenje ugovora zbog kopnenog krstarećeg projektila 9M729, razvijenog u Rusiji za sustav “Iskander”. Washington i NATO vjeruju kako ovaj sustav podliježe ugovoru, dok Moskva to poriče i tvrdi kako projektil 9M729 ne prelazi ograničenje dometa od 500 kilometara.

ultimatum
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Merkelica se poljepšala??!

Iza_horizonta
5 godine prije

Putin bi treba da odgovori : “Nismo mi krivi što je vaša država blizu naših raketa.” ??

Milanče
5 godine prije

Heiko Maas sanja da budi novi prmeijer Njemacke,pa se udvara malo Amerima..ma nista od toga,cista dezinformacija i manipulacija medija..

Njonjobobo
5 godine prije

Super, znaci ubuduce ce se politika vodit pozivanjem,dozivanjem,odazivanjem,
A ne real politikom.
Moskva se naravno nece oglusiti na ljepo upucenu molbu.
Jer to bi bilo nepristojni.

roki
5 godine prije

U pravu su.

preseren3
5 godine prije

Odakle vam sad ovo?
Čitam sve, što mi dođe u ruke, a to nisam zaslijedio…
Ako je istina, pa, idiota nikad ne sfali…
Pogotovo u naciji, koja je uzrokovala dva svijetska rata…

Ivo
5 godine prije

hahah…rusi vjerovatno umiru od smijeha kad slušaju ove gluposti. A siroti švabe moraju slušati, pod okupacijom su od ’45.

shumadinac
5 godine prije

Pre neku godinu ovakve gluposti smo viđali jednom mesečno da bi učešćale na jednom nedeljno i sada dostiglo svakodnevno – juče smo čitali o avanturama princa Harija. Sledeća faza su ovakve gluposti svakodnevno ali iz više izvora, raznih ministara agresije različitih zapadnih država po mogućstvu u različito doba dana da bi konzumenti dobijali dozu ispiranja u kontinuitetu. Kada želite da odredite vreme početka sukoba onda ne gledate vojne snage na terenu već pratite izveštavanje medija. Mogu snage i da se povuku kao recimo ona tri nosača aviona iz neposredne blizine Koreje ali kada mediji počnu da koriste određenu terminologiju – kasapin, zločinac, Hitler… (iz usta političara) u kratkim vremenskim intervalima onda možete biti sigurni da je početak blizu (dobro, Rusija neće biti napadnuta ali će je zatvarati svuda gde budu mogli). Mi u Srbiji smo to doktorirali i prema iskustvu bih mogao reći da su mediji još uvek previše “meki”,… Čitaj više »

mmne
5 godine prije

boze koliko ima idiota ne jednom mestu….ovaj na jednoj strani !!!

Borac2
5 godine prije

Jel to vanjsk ministar one super njemacke gjde su pusteni u eter svi podatci spijuniranja??
Evo sad ce Putin, odmah!

spartak
5 godine prije

Ovaj Maas kao da je pao s Maaarsa

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Gangster te okruze sa uperenim cijevima i traze da bacis pistolj u grmlje, koji humor

Ivi.tz
5 godine prije

Kako je ovaj brkin rodjak pametan. Hehehe mudro zbori. Najviše bi volio da se RUSIJA skroz razoruža pa da im uvedu demokratiju. Jelde.

nekoime
5 godine prije

“Rusi, predajte se i napustite Staljingrad, obrana je uzaludna.” ili nešto slično je govorio i Von Paulus.

shumadinac
5 godine prije

Interesantno da niko nije komentarisao ovaj deo izjave “Radi očuvanja ugovora, Rusija mora ukloniti ta oružja i to tako da razoružanje bude DOKAZIVO” – što bi značilo inspekciju ruskih nuklearnih snaga :)))))))

Makaran
5 godine prije

Najkraći odgovor po mome bi bio, da su te rakete usmjerene protiv njemačkih – i drugih NATO-vih – vojnika na ruskim granicama, pa bi prema tome Njemačka, ako želi smiriti tenzije, mogla prvo povući jedinice iz Poljske odnosno iz baltičkih država.

Nagard
5 godine prije

Pozivam i ja Evu Mendes vecerss na sastanak ali ….

grunf
5 godine prije

Ima jedna istinita priča…Žalio se neki ministar iz Poljske Medvedovu,da su te rakete u Kalinjingradu protiv njih…Medvedev odgovorio…..Ma,kakvi gospodine,nije to protiv vas….ta je za vas..!

Ime imena
5 godine prije

Putine ja ti se divim koje zivce imas. Steta da nije Kim na tvojoj poziciji. Bilo bi vatrometa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI