Sjeverna Koreja neće zaustaviti testove, odbijaju razgovore sa Seoulom osim ako ne završe vježbe sa SAD-om

Američki vojnici u Južnoj Koreji
1 komentar

Neće biti izravnih razgovora s Južnom Korejom ako nastavi sa zajedničkim vojnim vježbama sa SAD-om, rekao je visoki sjevernokorejski diplomat. Upozorenje dolazi baš u trenutku kada su u Pyongyangu ispaljene dvije rakete kratkog dometa.

Južna Koreja mora znati da će “međukorejski kontakt biti težak” osim ako “ne prekine” zajedničku vojnu vježbu koju održava sa SAD-om, rekao je Kwon Jon-gun, generalni direktor za američka pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova, u nedjelju.

Ranije tog dana, SAD i Južna Koreja započele su glavni dio svoje 10-dnevne vježbe zapovjedništva. Vježba je trebala biti nazvana Alliance 19-2 kako bi označila vojnu vezu između saveznika, ali ime je na kraju odbačeno, očito da ne bi iritiralo Pyongyang, koji sve američke i južnokorejske vježbe vidi kao sigurnosnu prijetnju.

Međutim, promjena imena vježbi nije promijenila ” njihovu agresivnu prirodu”, naglasio je Kwon, rekavši da su neposredni razgovori sa Seoulom nemogući u takvim okolnostima.

Diplomat je kazao da će se “dijalog voditi strogo između DPRK-a i SAD-a, a ne između sjevera i juga.”

Pyongyang je posljednjih tjedana ispalio nekoliko raketa, uključujući dvije rakete kratkog dometa koje su lansirane u subotu. Državna korejska središnja novinska agencija izvijestila je kako je vođa zemlje, Kim Jong-un, osobno nadzirao posljednji test, tijekom kojem su “naprednost i snaga oružja savršeno zadovoljeni”.

Kwon je odbacio prosvjede Juga kao “glupost” i ustrajavao na tome da je Sjeverna Koreja slobodna provoditi testove za koje smatra da su sastavni dio njene sigurnosti.

Čak je i američki predsjednik izrazio primjedbu koja ustvari priznaje pravo na obranu suverene države, rekavši da je to mali raketni test koji rade mnoge zemlje.

Američki predsjednik Donald Trump je, u međuvremenu,  rekao da je primio pismo od Kim-a, u kojem je navedena “mala isprika zbog testiranja raketa kratkog dometa”.

Pregovori između SAD i Sjeverne Koreje započeli su prošle godine u dobrom duhu kada su se Trump i Kim u Singapuru sastali licem u lice, a Kim je pristao „zamrznuti“ testove balističkih raketa. Drugi krug razgovora, održan u veljači u Hanoju u Vijetnamu, pogoršao se i stranke su napustile stol, jer nisu uspjele postići dogovor.

Nova nada za pomirenje pojavila se u lipnju, kada se Trump ponovno susreo s Kimom, ovaj put na putu za događaj G20 u Japanu. Čelnici su se sastali u Demilitariziranoj zoni (DMZ) između dviju Koreja, a Trump je postao prvi američki predsjednik koji je prešao u Sjevernu Koreju.

Odnosi između Korejaultimatumzajedičke vojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

KIm Jong Un podsjeća tko je gazda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI