”Paranoja Zapada zbog rusko-kineskih vježbi je znak njegove slabosti”

Kinesko ruske vojne vježbe
12 komentara

Zajedničke pomorske vježbe Kine i Rusije u Baltičkom moru su uzrokovale ”nezdrave reakcije” u NATO paktu, piše poluslužbeni list kineski Global Times. Ova zabrinutost Zapada je potpuno neutemeljena i samo pokazuje njegovu slabost, prenosi kineski list.

Kina i Rusija provode zajedničke vojne vježbe u Baltičkom moru u kojima sudjeluju tri kineska ratna broda. Ovo je prvi put da kineska flota sudjeluje u ovakvim akcijama u unutarnjim europskim vodama, piše Global Times.

U međuvremenu su NATO i Zapad na ove manevre reagirali ”nezdravo i čudno”. Mnogi zapadni mediji ove vježbe navode kao dokaz da je Peking svijetu odlučio pokazati svoju vojnu moć.

Za Zapad, kineska prisutnost u baltičkim vodama, koje su tradicionalno geopolitičko središte europske pozornice, izgleda neobično. Ovo područje nikada nije bilo zatvoreno za pristup bilo kome, ali čim su se pojavili kineski brodovi, neki članovi Sjevernoatlantskog saveza su počeli pokazivati zabrinutost.

U stvari, Peking slijedi vrlo jednostavan cilj, a to je jačanje višestranog rusko-kineskog strateškog partnerstva. Ova suradnja nije uperena protiv bilo koje treće strane, naglašava kineski list.

Danas su odnosi između Kine i NATO pakta prijateljski. Moskva nikada nije izrazila nezadovoljstvo zbog činjenice da Peking ima poboljšane odnose sa zapadnim blokom. Prema tome, NATO se ne bi trebao brinuti za zajedničke pomorske vježbe Kine i Rusije, prenosi Global Times.

Osim toga, rusko-kineska vojna suradnja je još uvijek u povojima i prilično ograničen. Mnogi zapadni mediji se prilično neozbiljno koriste pojmom ”saveznika”, kada govore o odnosima dvije države. Peking i Moskva samo žele biti partneri i brani svoje nacionalne interese, ali neće stvarati savez u tradicionalnom smislu i iskreno će se ponašati u skladu s ovim pristupom.

“Činjenica da je na Zapadu zavladala paranoja, iako se radi o uobičajenim zajedničkim vježbama, govori sve o njegovoj slabosti. Zašto je moćni Zapad tako krhak? Zato što je otišao predaleko u svom strateškom pritisku na Kinu i Rusiju”, pojašnjava Global Times.

Mnogi promatrači vjeruju da su se Kina i Rusija previše zbližili i da čine veliku silu, bez presedana. No, u praksi, dvije zemlje, čak i ako udruže snage, još uvijek su slabije od Zapada, navodi kineski list.

“Hladni rat je završio prije nekoliko desetljeća. Dogodile su se revolucionarne promjene, uključujući veću globalizaciju. Ali Zapad svejedno Peking i Moskvu ocjenjuje na temelju predrasuda. Kažu da je ego Rusije i Kine toliki da se čini beskrajnim. Mi jednostavno ne možemo shvatiti zašto su zapadne vojske toliko opsjednute idejom da im Rusija i Kina budu meta? Rusija općenito zauzima obrambeni stav, a Kina je izuzetno blaga rastuća zemlja. Ali ako netko na Zapadu zbog ponašanja ovih dviju zemalja osjeća tjeskobu, to je njihova krivica”, zaključuje The Global Times.

Reakcijazajedičke vojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lin
6 godine prije

Tigrovi na 40km od Deir ez-Zora !!!

Rijeka
6 godine prije

Ovo je pocetak bit ce toga jos vise….i jos jednom onim svim komentatorima koji su tvrdili da je Kina Rusiji neprijatelj, sorry guys bili ste u krivu.

Kina je najvaznija karika u obrani Rusije.
Kina i Rusija imaju zajednicku granicu od 4200 km.
To znaci za Rusiju da moze osloboditi nekoliko armija prema Kini.

Laki Topalović
6 godine prije

Čekaj, kad američki nosači zrakoplova, Japan i Južna Koreja i Australija “vježbaju” u Južnom kineskom moru ili vodama Korejskog poluotoka, to je OK. Za ne povjerovati.

jale
6 godine prije

Vladaju antiruska histerija i paranoja a to nije dobro. Ovi banksteri i politička oligarhija nesmiljeno plaćaju PR u medijima kako bi preživjeli.

F*Europe - America First
6 godine prije

Uskoro dolazi novi veliki val napetosti iz americkog kongresa.
Uskoro dolazu vijesti s reportazama na logicno koje ce praviti velike dogadjaje u geopolitici – nagore!

Crni žutokljunac
6 godine prije

Očito su Rusi i Kinezi služili da su prinuđeni surađivat, i drže se toga. Čim bude veći pritisak na njih to će bit bliskiji. Jel sami za sebe su ranjiviji na zapadne pritiske i ucjene.

dalmata
6 godine prije

E pa,proslo vrime kad su im “divlji narodi “bili jeftina radna snaga,daleko od Londona,Berlinai Pariza pa su mogli sprovodit kaznene ekspedicije dok su ih pljackali.A sad guzica cini “jakove,jakove”,jer oni kreatori kolonijalizma i ratova vise nisu sigurni u svojim vilama

holop
6 godine prije

Pogledajte cime je internet preplavljen, fake news & propaganda made in USA

Donald Trump married one American (his second wife)
and two women from what used to be Soviet Yugoslavia: Ivana-Slovakia, Melania-Slovenia.
5:21 PM – 21 Jul 2017

Kazu da je Trump ozenio dvije zene iz Sovjetske Jugoslavije
jedna se zvala
Ivana – Slovakia a druga
Melania – Slovenia.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI