Ruska flota odlazi na vojne vježbe s kineskom mornaricom, potom s Iranom

kineski razarac Type 052C CNS Xi’an (153) helikopter Z-9
53 komentara

Jučer je predstavnik ministarstva nacionalne obrane Kine najavio da će kineska flota u sljedećih nekoliko dana održati zajedničke pomorske vježbe s Rusijom i nekoliko zemalja jugoistočne Azije.

Multinacionalne pomorske vježba održat će se u petak u vodama jugoistočno od grada Qingdao, smještenog u provinciji Shandong. Na konferenciji za novinare je viši pukovnik Wren Guoqiang objasnio da će na događaju sudjelovati pet brodova kineske mornarice, kao i sedam brodova iz zemalja jugoistočne Azije.

Vježbe će se održavati nekoliko dana. Ovaj događaj bit će druga faza zajedničkih pomorskih aktivnosti Kine i zemalja jugoistočne Azije, koje traju od srijede 24. travnja. Pukovnik Wren Guoqiang je rekao da je svrha ovih vježbi proširiti zajedničke sposobnosti država u odgovoru na gusare i u slučaju hitnog medicinskog incidenta na moru.

Nakon toga će se u vodama blizu Qingdaoa, od ponedjeljka do 4. svibnja, održati zajedničke rusko-kineske pomorske vježbe “More 2019”.

Događaj će biti posvećen uvježbavanju “zajedničkih obrambenih akcija na moru”. U njemu će sudjelovati trinaest brodova, dvije podmornice, sedam zrakoplova i četiri helikoptera s obje strane. U vježbi će sudjelovati pripadnici marinaca dviju zemalja.

Očekuje se da će bilateralne vježbe ojačati sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Rusije i postati nova faza u njegovom razvoju, kao i jačanju prijateljskih odnosa i suradnje vojnih sila i pomoći u jačanju sposobnosti pomorskih snaga Rusije i Kine u zajedničkom suzbijanju sigurnosnih prijetnji. Pukovnik Wren je naglasio kako vježbe nisu usmjerene protiv treće strane.

Također je istaknuo kako Rusija i Kina do kraja ove godine planiraju održati svoje treće vježbe sustava protubalističkih raketnih obrana, koje će se održati na teritoriju Ruske Federacije. Istovremeno je kineski pukovnik rekao da je tijekom prvog kruga razgovora o vježbama u Pekingu prošlog tjedna bilo moguće uspostaviti raspored i režim obuke.

Dodao je kako će vježbe proturaketne obrane pomoći u jačanju bilateralnog strateškog povjerenja, zaštiti sigurnosnih interesa i jačanju međunarodne strateške ravnoteže.

Rusija i Iran će također održati zajedničke pomorske manevre

brod Kharg iranska mornarica
FOTO: ilustracija, brod Kharg, iranska mornarica

Kao što smo izvijestili, nakon ovih vježbi će ruska flota održati zajedničke pomorske vježbe s Iranom.

Ruska mornarica i iranska mornarica se pripremaju za zajedničke vježbe u Perzijskom zaljevu, izvijestila je agencija IRNA, pozivajući se na izjavu zapovjednika iranske mornarice kontraadmirala Hosseina Khanadija.

Istaknuo je kako će prema bilateralnim sporazumima ruski brodovi u nadolazećim mjesecima stići u južne luke Irana za naknadne zajedničke manevre. To je priopćeno na tiskovnoj konferenciji nakon službenog posjeta kontraadmirala Kini. Kontraadmiral Hossein Khanadi je također istaknuo kako će Iran ove godine sudjelovati u pomorskim vježbama u Indijskom oceanu.

Dan ranije je načelnik Glavnog stožera iranskih oružanih snaga Mohammad Bagheri rekao da Iran neće blokirati Hormuški tjesnac sve dok iranskim brodovima bude omogućen nesmetan prolaz. Agencija IRNA navodi kako je general Bagheri naglasio da “ako naša nafta ne prođe kroz tjesnac, nafta drugih zemalja također neće proći kroz njega”.

Vraćajući se na izjavu kineskog pukovnika Wrena Guoqianga, ovo je rijedak slučaj da netko od kineskih časnika vojnu suradnju Kine i Rusije naziva strateškim partnerstvom usmjerenim na zajedničku obranu, na moru i protiv mogućeg napada balističkim projektilima.

S izjavom kako će “bilateralne vježbe ojačati sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Rusije i postati nova faza u njegovom razvoju” pukovnik Guoqiang je potvrdio strahove zapadnih analitičara da se taktički savez Rusije i Kine, temeljen na zajedničkim interesima, pretvara u “stratešku suradnju svim područjima”, čemu će se SAD i saveznici teško suprotstaviti.

Najava zajedničkih pomorskih vježbi Rusije i Irana, vijest koju su prenijeli i ruski mediji, izravna je poruka da i ovdje dolazi do unaprjeđenja vojne suradnje, i to u trenutku kada su SAD obećale da od 2. svibnja neće dopustiti izvoz iranske nafte kroz Hormuški tjesnac.

Rusko-kineska osovina se iz taktičke računice pretvara u pravi savez, što iritira Zapad

 

Mohammad BagheriMornaricapukovnik Wren Guoqiangruska ratna mornaricaVojne vježbezajedičke vojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Bolton ima stvarno tijesan raspored ove sedmice , 30 i 01 puč u venecueli , 02 blokada irana , 03 sastanak lima grupe , sreća pa ide vikend..

eu kolonija
4 godine prije

znači prvo će kina sa pet zemalja jugoistočne azije održati vježbe u kineskom moru. zatim će kina I rusija održati strateške vježbe na moru I protivraketne obrane a potom rusija I iran također će održati vježbe na moru.

zna li se kojih još pet zemalja će sudjelovati u vježbama

Džugašvili
4 godine prije

Da cjela ta vježba bude što realnije izvedena i prikazana preporučio bi im svima, da upotrebljavaju bojevu municiju!
Sve ostalo je obični pi”””kin blagoslov! Očekujem, da će izraelska Avijacija uskoro održati vježbu gađanja sa svojim novim raketama tipa Rampage po iranskim ciljevima u Siriji.

Jole
4 godine prije

Rekoh već nedavno,ovo je poruka nosonjama koji smišljaju akciju protiv Irana,da Iran nije sam i da bi mogli polomiti zube.

Jole
4 godine prije

Zapravo Iran će ugostiti ruske ratne brodove u svojim lukama,štro je sasvim siguran znak da anglocionistička koalicija ima spreman plan za provokacije u vezi sa Iranom.Baš zgodno.Što će orangutan Bolton poduzeti ??

otpisani
4 godine prije

Ako postoje Sjedinjene Američke Države, eto, imamo i Europsku Uniju, logičan slijed bi bio – Ujedinjene Azijske Države

Riddick
4 godine prije

OFF TOPIC
Sistem S-500 Prometej je uspesno prosao sva ispitivanja i spreman je za proizvodnju prenosi «Известия» citirajuci izvor iz ministarstva odbrane.

Ivan
4 godine prije

E moj Rimac, Hrvati nemaju auto industriju, ali imaju Bozanića i Kolegu Šeksa

Kajgot
4 godine prije

Nije bitno što, kako, ni zašto, bitno da ameri pizde. Pa nek trumpeta svira borbene.

Lucija
4 godine prije

U svakom slučaju, karte će se morati brzo odigrat.
Nafta prelazi 75$ po barelu, a puno bitnije za Trumpa od toga jest cijena galona benzina za amerikance…on uskoro mora početi utrku za izbore, pa neznam kako će se to slagati sa ratnohuškačkim stavovima Boltona i Pompea.
I Iran i Venezuela su tvrdi orasi. A moraju negdje krenut. I ne izdvajaju toliko za vojsku bezveze. Sa srećom Venecueli…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI