Ultimatum Kataru produžen za 48 sati

Katar - ultimatim - 48 sati
7 komentara

Saudijski režim, njegova da satelita, UAE i Bahrein, te Egipat, koji su prekinuli veze s Katarom, odlučile su toj zemlji dati dodatnih 48 sati za prihvaćanje njihovih 13 neprihvatljivih zahtjeva, navodi se u zajedničkom priopćenju koje je objavila saudijska državna novinska agencija SPA.

Kuvajt je primio odgovor Katara na listu od 13 zahtjeva koju su sastavile zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom, potvrdila je kuvajtska državna agencija.

Ne navodeći je li Katar odbio ultimatum, što je očekivano, kuvajtski emir šeik Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah zatražio je od Saudijske Arabije i tri savezničke države da Dohi daju još 48 sati, a Kuvajt će posredovati u rješenju zaljevske krize.

Ne postoje druge informacije o službenom odgovoru Katara, ali je šef diplomacije te zemlje rekao da Doha ne može prihvatiti zahtjeve, što znači da je lista zahtjeva odbijena.

On je u Rimu u subotu objasnio kako Doha želi razgovarati, ali nikako o zahtjevima kojima se narušava suverenitet Katara.

“Svima je jasno da se ovim zahtjevima želi narušiti suverenitet države Katar, ugušiti sloboda govora i nametnuti mehanizam revizije i provjere za Katar”, kazao je katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdurahman Al-Thani.

“Vjerujemo da svijetom ne upravljaju ultimatumi, već međunarodno pravo i poredak koji ne dozvoljava velikim državama da zlostavljaju male”, dodao je.

Međutim, Saudijska Arabija i saveznici insistiraju na tome “kako o zahtjevima nema pregovora”.

Ministri vanjskih poslova Egipta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina sastat će se u srijedu u Kairu kako bi raspravljali o Kataru, priopćio je službeni Kairo.

Ambasador UAE u Rusiji, Omar Ghobash, ranije je Kataru zaprijetio novim sankcijama, ako ne ispuni zahtjeve.

Američki State Department je izjavio kako Washington ohrabruje “sve strane da se suzdrže i omoguće produktivne diplomatske pregovore, te da u potpunosti podržava kuvajtsko posredovanje”.

ultimatum
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
6 godine prije

Kakav ultimátum, igra za naivně..

Baba Vanga.
6 godine prije

O Kataru sve receno u ovom linku☺https://youtu.be/S1eyuPh9pAY

Matija Vlačić
6 godine prije

malo nas zahebavaju.. globalno odvlačenje pažnje:(

Zvrk
6 godine prije

obične igre moći. ovaj ultimatum je više priča za ovce i ostatak svijeta koji nije previše interesiran za zbivanja.

Alen
6 godine prije

Poslje ide “jos 48 sati” ili 48 sati 2…edi marfi dolazi u dubai hehe

samo tata
6 godine prije

turska, katar, iran = muslimansko bratstvo…….ostatak = ISIS….tek da se vide pravi razlozi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI