Ultimatum je istekao – Arapske zemlje “iznenađene” ponašanjem Katara

Tamim bin Hamad Al Thani
8 komentara

“Katar je odbijanjem ultimatuma potkopao napore arapskih zemalja u rješavanju krize u međusobnim odnosima”, stoji u zajedničkom priopćenju Saudijske Arabije, UAE, Bahreina i Egipta, nakon što je Doha odbila ispuniti 13 točaka ultimatuma, za što je u početku dobila 10 dana, a onda još 48 sati da “preispita svoje stavove”.

Četiri zemlje optužuju Katar za tvrdoglavost, a odbijanje da ispuni zahtjeve ultimatuma “ukazuje na razinu povezanosti s terorističkim organizacijama koje nastoje uništiti, ugroziti stabilnost i sigurnost u regiji”, prenosi agencija MENA.

Arapske zemlje su izrazile “iznenađenje” ponašanjem Dohe, koja je odbila ispuniti njihove zahtjeve. Kažu da su Katar, uz Kuvajt koji je posredovao u sporu, “iscrpili sve diplomatske napore za rješavanje sukoba”.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat tvrde da Doha je odgovorna i za objavljivanje informacija o ultimatumu u medijima, stoga četiri zemlje sebi uzimaju za pravo da poduzimaju daljnje mjere protiv Katara i više se ne smatraju vezanima za prethodne izjave o ponuđenim uvjetima Dohi.

Podsjetimo da je Katar odgovorio kako ne prihvaća ultimatum arapskih zemalja.

Zajednička deklaracija

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su, nakon primitka odgovora od katarskog emira dali sljedeću izjavu:

“Sukladno priopćenju objavljenom 5. srpnja 2017. godine, Kraljevina Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kraljevina Bahrein i Arapska Republika Egipat potvrđuju da tvrdoglavost katarske vlade i odbijanje zahtjeva Dohe podnesenih od strane četiri zemlje dokazuju katarske veze s terorističkim skupinama, njegove kontinuirane napore u potkopavanju sigurnosti i stabilnosti u Zaljevu i regiji, te kako Katar namjerno šteti interesima naroda u regiji, uključujući i katarski narod.

Četiri zemlje naglašavaju da je vlada Katara radila sve kako bi osujetila diplomatske napore u rješavanju problema, što pokazuje njenu tvrdoglavost i odbijanje mirnog rješenja spora, što odražava njegovu namjeru da nastavi svoju politiku usmjerenu na destabilizaciju i podrivanje sigurnosti regije, što je suprotno težnjama i interesima bratskih naroda Katara.

Četiri zemlje izražavaju svoju zahvalnost Njegovoj Visosti Šeiku Sabahu Al-Ahmadu Al-Sabahu, emiru Kuvajta, za njegove napore u nastojanju da riješi krizu s vladom Katara, što je dokaz njegove svijesti o potrebi jedinstva u arapskim redovima.

Četiri zemlje također izražavaju svoju ogorčenost zbog nedostatka pristojnosti i poštovanja prema diplomatskim načelima izraženih od strane katarske vlade prema naporima Kuvajta, koja je javno obznanila popis zahtjeva s ciljem podrivanja nastojanja bratskih država i Kuvajta da se kriza vrati na početnu točku, što je ujedno znak jasne nebrige za sve diplomatske norme Kuvajta u svojstvu posrednika, jer je Doha na zahtjeve trebala odgovoriti u odgovarajućem kontekstu, a ne preko medija.

Četiri zemlje potvrđuju da je odbijanje zahtjeva rezultat neprijateljskih praksi Katara i njegovih trajnih povreda obveza, posebno Sporazuma iz Rijada potpisanog od strane Katara 2013. godini, te dopunjenog 2014.

Iznenađeni katarskim neopravdanim odbijanjem legitimnih i opravdanih zahtjeva, kojima je cilj borba protiv terorizma, sprečavanje njegovog financiranja i suzbijanje ekstremizma u svim njegovim oblicima kako bi se postigao globalni mir i održavala arapska i međunarodna sigurnost, četiri zemlje naglašavaju kako 12. točka s popisa zahtjeva da Katar prihvati sve točke u roku od 10 dana postaje nevažeća.

Dokument ne određuje što će zemlje učiniti ako Katar odbije zahtjeve. Četiri zemlje će poduzeti sve potrebne političke, gospodarske i pravne mjere kako bi primjereno i pravodobno, na način koji će služiti našim interesima, očuvale vlastitu sigurnost i stabilnost i zaštititi svoje interese od neprijateljskih politika katarske vlade.

Četiri zemlje i dalje ističu da je spisak zahtjeva bio usmjeren na borbu protiv terorizma, sprečavanje njegovog financiranja i borba protiv ekstremizma u svim njegovim oblicima, kako bi se postigao globalni mir i očuvala arapska i međunarodnu sigurnost.

Četiri zemlje također naglašavaju da je katarski narod sastavni dio Perzijskog zaljeva i arapskog sustava. Mjere koje se poduzimaju od strane četiri zemlje su usmjerene na katarsku vladu da odustane od smjera kojim nastoji razbiti Zaljevsko vijeće za suradnju, arapsku i međunarodnu sigurnost, destabilizirati zemlje regije i miješati se u njihove unutarnje poslove.

Suverenitet je zajamčena međunarodnim pravom i Statutom Zaljevskog vijeća za suradnju, Poveljom Arapske lige, Poveljom Organizacije islamske suradnje, Poveljom Ujedinjenih naroda i normama odnosa između država je propisano da se nijedna zemlja neće miješati u unutarnje poslove država u regiji ili destabilizirati njihovu sigurnost i stabilnost s ciljem širenja kaosa i uništenja, podcijeniti njihovu unutarnju sigurnost, podržavati i financirati regionalne i međunarodne organizacije, te terorističke entitete u flagrantnom kršenju međunarodnog prava i rezultata američko-islamskom sastanku na vrhu održanom u Rijadu, uz sudjelovanje 55 islamskih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država, koje je zastupao predsjednik Donald Trump, kada su usvojeni povijesni rezultatima summita od strane svih zemalja, uključujući vladu Katara.”

Svaki komentar na ovu izjavu je suvišan, bez obzira na sudjelovanje Katara u koordiniranim naporima sa Saudijskom Arabijom u destabilizaciji šireg Bliskog istoka i podršci terorizmu proteklih godina.

Analitičari upoznati sa situacijom drže kako možda i neće doći do vojne intervencije, jer zemlja koje su postavile ultimatum Kataru drže da prekid diplomatskih i prometnih veze može dovesti do nestašice hrane i krize u Kataru, ako što je bilo prvih dana blokade, koju je kasnije razbio Iran i počeo opskrbu emirata hranom i drugim potrepštinama.

Osim toga, Saudijska Arabija, UAE i Bahrein su prvih dana krize dali katarskim stanovnicima dva tjedna da napuste njihov teritorij. Nije odmah bilo jasno kako će prekid veza utjecati na kompaniju Qatar Airways. Kasnije se na specijaliziranim portalima vidjelo da je kompanija promijenila rute i sada leti preko Iraka i Turske prema sjeverozapadu i Irana prema drugim odredištima. Kompanija je najavila povećanje broja letova i priopćila da će tri puta tjedno u kolovozu iz luke Sohar u sjevernom Omanu letjeti za Prag, glavni grad Češke Republike.

Za nove usluge će se koristiti zrakoplovi Airbus A320, koji će se koristi od strane Qatar Airwaysa za rute na Bliskom istoku. Izvršni direktor kompanije, Akbar Al-Baker, rekao je kako “posao ide kao i obično”.

Egipat, koji Kataru zamjera podršku Muslimanskom bratstvu, kao najmnogoljudnija nacija arapskog svijeta, navodi “kako politika Katara prijeti nacionalnoj sigurnosti Egipta i da Doha sije sjeme razdora i podjela u društvu, prema pripremljenom planu usmjerenom na podrivanje jedinstva i interesa arapskog naroda”.

Kao što stoji a kraju priopćenja, koje ne navodi mjere dodatne koje će zemlje poduzeti protiv Katara, američki predsjednik Trump je tijekom posjete Rijadu imao veliku ulogu u novonastaloj krizi, kada je pozvao muslimanske lidere iz Perzijskog zaljeva i šire da “protjeraju teroriste i ekstremiste”.

Bahreinski režim krivi katarske medije za “poticanje i potporu terorističkih aktivnosti iranskih skupina koje provode sabotažu i šire kaos u Bahreinu”.

Neke egipatske banke su već prvih dana krize prestale poslovati s katarskim bankama. Neke banke su prestale prihvaćati katarsku valutu, dok su druge obustavile neke vrste transakcija.

Kao da je itko išta pitao, izbjeglička “jemenska” vlada, koju je odabrao saudijski režim, također je prekinula veze s Katarom, optužujući Dohu da surađuje s neprijateljima zemlje, jemenskim stanovnicima iz redova Huti pokreta,  kojeg podržava Iran.

Katar i “LNG osveta” Donaldu Trumpu

Katar i dalje računa na svoju ulogu kao najvećeg dobavljača ukapljenog prirodnog plina (LNG) i glavnog prodavatelja kondenziranog tekućeg goriva niske gustoće, koje se dobiva rafiniranjem prirodnog plina.

Osim toga, dok je prekjučer Donald Trump govorio o povećanju izvoza američkog LNG, Katar je najavio planove za podizanje proizvodnje prirodnog plina u narednim godinama i izravno se suprotstavio cilju “energetske dominacije” američkog predsjednika prenosi Gulf News.

Globalno tržište LNG je prošle godine bilo 258 milijuna tona. Američke kompanije se nadaju da će profitirati na rastućoj proizvodnji u zemlji i ugrabiti  dio LNG tržišta.

Međutim, Katar je već najveći svjetski izvoznik LNG-a, a sada je najavio 30 posto veću proizvodnju u narednih pet do sedam godina, čime će učvrstiti svoju poziciju na tržištu. No, veća količina LNG na tržištu će značiti i manju cijenu, što si Katar s niskim troškovima proizvodnje može priuštiti, što se za američke kompanije ne može reći.

Jedina mogućnost da se “obuzda” Katar je vojna intervencija ili nasilno svrgavanje Tamima bin Hamada Al Thanija, ali bi to bio vrlo rizičan potez, jer bi mogao planuti cijeli Arapski poluotok. No, dodatnog pritiska saudijskog režima, UAE, Bahreina i Egipta na Katar će sigurno biti, čak i ako nema naznaka u kojim područjima.

odbacivanjeultimatum
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
džeki
6 godine prije

četiri zemlje najveći neprijatelji islama i muslimana maa sram vas bilo sluge jedne

Ellessar
6 godine prije

Osobno mi se nikada nije svidio Katar, ali nije ni Saudijska Arabija ni Bahrein ni UAE pa sam ih stavljao u isti koš. Naročito od kada su krenuli gaziti Jemen bez osude “civiliziranog Svijeta”. Ali moram priznati da mi puno toga nije jasno. Ok, razumijem želju amera da iz igre izbace LNG konkurenta i SA da uzurpiraju tuđe bogatstvo i operu ruke od pomaganja teroristima. Ali nije mi jasan Egipat na strani SA ni Turska na strani Irana. A Rusi zadovoljno trljaju ruke dok se suprotan blok glođe između sebe. Tesko je sa sigurnoscu predvidjeti vojnu akciju u Kataru jer su Turci poslali tamo svoje vojnike, ameri su jos tamo, Iran stavlja drva na vatru svaki put kad pošalje brod pomoći, a SA bez obzira na ogromnu kolicinu vojne tehnike nema hrabrosti oponašati Irak iz 1990. E sad, pitanje je ponavlja li se povijest. Da pojasnim. Čitao sam negdje da… Čitaj više »

Nil1
6 godine prije

Zato cemo im moci prodavat svoje prozvode kao iran i zadovoljno trljat ruke ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI