Ultimatum Bagdada iračkom Kurdistanu

Barzani - Irak - Kurdi
8 komentara

Irački parlament je usvojio je 13 koraka za suprotstavljanje referendumu neovisnosti Kurdistana, održanom u ponedjeljak u organizaciji Kurdistanske regionalne vlade, koji se neće provesti samo ako se rezultati referenduma proglase nevažećima.

U svojoj izjavi objavljenoj u srijedu, irački parlament je istaknuo da je jednostrani referendum o neovisnosti Kurdistana, koji je održala vlada regije Kurdistan, potpuno neustavan i stoga nevažeći.

Irački premijer, koji se smatra zaštitnikom iračkog ustava, ovlašten je od parlamenta da uputi iračke sigurnosne snage u Kurdistan i druga sporna područja, uključujući Kirkuk.

Svi članovi Kurdistanske regionalne vlade, Massoud Barzani i guverner Kirkuka, odgovarat će za organiziranje referenduma.

Parlament u Bagdadu je također odlučio zatvoriti sve granice koje trenutno nisu pod nadzorom savezne vlade u Bagdadu i spriječiti sav izvoz nafte iz Kurdistana.

Osim toga, parlament je zatražio zatvaranje svih konzulata unutar pokrajine Kurdistan, uz obećanje da će nastaviti proces nacionalnog pomirenja u najvećoj mogućoj mjeri.

Parlament je odredio da irački dužnosnici koji nisu sudjelovali u provođenju referenduma i dalje obavljaju svoje dužnosti, a obvezni su pružiti sigurnost svim raseljenim osobama i osigurati im pravo na povratak u njihova mjesta podrijetla.

Parlament u Bagdadu je izričito naglasio da društvena interakcija s građanima kurdskog podrijetla ne smije biti pod utjecajem političke situacije u zemlji i rezultatima referenduma.

Na kraju izjave, rečeno je kako se dijalog o rješavanju krize ni na koji način neće nastaviti, osim ako svi rezultati referenduma ne budu poništeni.

Dokument Bagdada je do sada podržao turski premijer Binali Yildirim, a službenu potporu svim naporima iračkih vlasti u očuvanju integriteta zemlje je dao i Teheran.

ultimatum
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Arkaj
6 godine prije

Ekonomsko gušenje u suradnji s susjednim državama, politička izolacija Erbila jer strani partneri ako odluče ostavit konzulate u Erbilu gube kontakte s Bagdadom, inzistira se da dobrom odnosu s kurdima koje se i dalje tretira kao punopravne iračke građane, sve je dobro isplanirano. S slanjem sigurnosnih snaga lojalnih Bagdadu u Kurdistan treba pričekati dok to ne bude dogovoreno na političkom nivou kako ne bi pala krv…

17 novembar
6 godine prije

iracka vojska nema vise snage za rat protiv kurda ove lutkice iz bagdada pod kontrolom amerikanaca daju ultimatum koji ce biti poguban za irak ako napadnu kurde izgubice dio teritorije na koji kurdi imaju cilj da zaokruze teritoriju koju trenutno drzi iracka vojska . napadom na kurde cjeli zapad okrenuo bi se protiv iraka

hiber
6 godine prije

Irački parlament izabran je 2014. Od tada je ISIL prebrisao izbornu bazu barem 30 % mandata. Kurdi čine dodatnih 15%, tako da ovo što je ostalo čini uglavnom šiitski jug koji bi snage trebao vući od juga na sjever uz Iransku podršku što se neće svidjeti Amerima i Zaljevcima, a Erdogan je na staklenim nogama jer krene li naprijed može mu buknut zaleđe, i to ne samo Kurdsko.

Drago
6 godine prije

Parlament u Bagdadu odlucio je zatvoriti sve granicne prijelaze koji nisu pod nadzorom Bagdada i sprjeciti izvoz nafte iz Kurdistana??
Pa kako ce zatvoriti granicne prijelaze koji nisu pod njenim nadzorom?

Hezbollah
6 godine prije

Samo kratak osvrt na tvrdnje da ISF( vojska) i milicije nemaju snage. Naime ISF ima više od 150000 vojnika, doduše ima ih još neuvježbanih i neiskusnih zahvaljujući američkim instruktorima, a PMF(Popular Mobilization Units), odnosno narodne dobrovoljačke milicije ima u svom sastavu oko 40 raznih milicija(sunitska plemena, Yazidi, PKK Kurdi, kršćani), a najbrojnija je shiitska milicija Abu Mahdi al Muhandis koja sama broji oko 100000 boraca, a zajedno sa ostalima oko 200000. Znači otprilike 350000 prema 20-25000 Peshmergi. Ne bih rekao da su ovi drugi baš nešto strašni borci i ne bih se kladio na njih.

Hezbollah
6 godine prije

Ispravka shiitska formacija se zove Hashd al Shaabi, Mahdi al Muhandis je šef.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI