Erdoganov ultimatum: “Ako se kurdski teroristi u Siriji ne predaju, skratit ćemo ih za glavu”

Erdogan prijeti Kurdima
5 komentara

Turske vlasti su odlučile prebaciti konvoj teške vojne opreme u južnu pokrajinu Hatay na granici sa Sirijom.

Prema agenciji Anadolu, riječ je o najmanje pet tenkova i topništvu, koji će imati zadaću osiguranja pograničnih područja.

Odluka je uslijedila nakon poziva na predaju, kada je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan  kurdske YPG snage u kantonu Afrin pozvao da polože oružje, za što im je dao rok od tjedan dana.

To se dogodilo nakon što su, kako tvrdi Erdogan, kurdske snage iz područja Afrina ispalile nekoliko projektila na teritorij Turske, nakon čega je tursko topništvo granatiralo položaje Kurda na sjeverozapadu Sirije.

“Ispaljeno je oko 10 artiljerijskih projektila pucalo oko Sirije. To je bila mjera odmazde”, izvijestio je turski kanal NTV.

Ankara je u više navrata osudila Washington zbog vojne potpore YPG snagama. Turske vlasti smatraju da je vojno krilo kurdske PYD stranke u Siriji  teroristička organizacija povezana s Kurdistanskom radničkom strankom, zabranjenom u Turskoj.

Turski predsjednik  Erdogan je obećao da razmotriti sve mjere ako se američka obećanja o povlačenju YPG snaga ne ispune.

Erdogan: “Ako se kurdski teroristi ne predaju, skratit ćemo ih za glavu”

“Vidjet će što ćemo učiniti za tjedan dana. Ako se teroristi u Afrinu ne predaju, mi ćemo ih skratiti za glavu”, govoreći jučer u pokrajini Elazığ je izjavio Erdogan.

Zanimljivo je da je u engleskom prijevodu Erdoganove izjave turski list Hürriyet koristio blaži izraz i naveo kako će kurdske YPG snage u Afrinu, ako se ne predaju, “biti uništene”.

“Teroristički koridor”

Erdogan je izjavio kako kurdske YPG milicije pokušavaju uspostaviti “teroristički koridor” na južnoj granici Turske, povezujući Afrin s velikim područjem pod kontrolom Kurda na istoku Sirije.

“Mi ćemo uništiti zapadno krilo ovog koridora zajedno s operacijom u pokrajini Idlib”, kazao je Erdogan u subotu.

Turska je 2016. godine pokrenula vojnu kampanju “Štit Eufrata” u sjevernoj Siriji, tijekom koje se ISIL povukao južno od turske granice, a turske snage i sirijske islamističke milicije su razdvojile područja pod kontrolom sirijskih Kurda.

“S operacijom “Štit Eufrata” smo presjekli teroristički koridor u sredini, a kampanjom u Idlibu ćemo uništiti zapadno krilo”, govoreći o Afrinu  je Erdogan.

Također je rekao kako bi Turska mogla protjerati YPG snage iz Manbija, većinski arapskog grada zapadno od Eufrata. Turska odavno traži da se kurdski borci povuku istočno od rijeke.

“U Manbiju ćemo, ako prekrše obećanja, uzeti stvar u svoje ruke sve dok ne odu teroristi. Vidjet ćemo što ćemo učiniti za otprilike tjedan dana”, rekao je Erdogan.

Turska je bio glavni zagovornik svrgavanja sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, ali se sada fokusirala na kurdske snage na sjeveru Sirije.

Zbog toga neprestano kritizira SAD, prije svega zbog naoružavanja YPG snaga koje su se protiv ISIL-a borile u Raqqi i drugim dijelovima sjeverne Sirije, da bi zauzeli teritorij koji je naseljen Arapima i turkomanskom manjinom uz tursku granicu.

“Sjedinjene Države su poslale su 4900 kamiona oružja u Siriju, što znamo, a to nije ono što rade saveznici”, rekao je Erdogan.

“Znamo da su poslali i 2000 zrakoplova punih oružja”, dodao je Erdogan u svom govoru o situaciji u Afrinu i američkoj vojnoj pomoći pri uspostavi takozvanog “terorističkog koridora”.

“Turski napad će označiti početak totalnog rata protiv svih Kurda”

Aldar Khalil, potpredsjednik izvršne vlasti Pokreta za demokratsko društvo, vladajuće uprave u takozvanoj Rojavi, području sjeverne Sirije, za Reuters je ovog tjedna rekao “kako bi tursko stvaranje problema u nekim područjima samo produljilo sukob u Siriji”.

Salih Muslim, bivši vođa kurdske stranke PYD, sada dužnosnik u kurdskoj upravi na sjeveru Sirije, jučer je upozorio Tursku da ne napada kurdsko područje Afrina.

“Ustat će svi kurdski narodi i to će biti totalni rat“, kazao je Salih Muslim.

Stvaranje kurdske države u Siriji – Plan i propaganda nasuprot realnim šansama

ultimatum
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

…totalen krieg….nema straha kurdi vi ste zaštičrni poput ličkih medvjeda od strane yanki boys ili možda ne….

17 novembar
6 godine prije

mozda in erdogan skrati za glavu a mozda in skrati za glavic ostaje da se vidi

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Desetak i više godina Amerikanci su pripremali Gulama i njegove pristaše da u pravom trenutku svrgnu Erdogana, nepopustljivog tvrdolinijaša i konzervativca, te otcjepe sjever Turske kako bi stvorile Kurdistan. Stvorili su paralelne strukture u politici, pravosuđu, vojsci, obrazovanju i medijima. Liberalni političari Ahmet Davotoglu i Abdulah Gul bili su ključni ljudi te paralelne vlasti. Američki plan je stvaranje Kurdistana, nove države koja će u interesu SAD-a stajati između Irana, Iraka, Sirije i Turske, s ciljem blokade provedbe kineske inicijative Put svile, kao i rusko-iransko-katarskog posla sa plinom i naftom. Malo tko zna da je projekat Južni tok zamišljen još u osamdesetima i da su do rušenja Berlinskog zida već bile iscrtane trase budućih plinovoda i naftovoda. Malo tko zna i da ideja o Putu svile datira još iz 70tih za vrijeme Deng Xiaopinga i da je ključna država, kao sjecište prometnih i transportnih koridora, bio baš taj famozni Afganistan, kojega… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI