Uoči isteka ultimatuma Turska šalje dodatni kontingent u Katar

Turska vojska u Kataru
33 komentara

Katarsko Ministarstvo obrane je najavilo dolazak u zemlju dodatne skupine turskih vojnika koji će sudjelovati u zajedničkim vježbama s vojskom emirata, kojem ultimatum, kojeg su mu postavili saudijski režim, Bahrein, UAE i Egipat, istječe 3. srpnja.

Katarska Al-Jazeera je također izvijestila da je u radni posjet u Ankaru otputovao čelnik katarskog vojnog odjela, Khalid bin Mohammad Al Attiyah, gdje je razgovarao s turskim kolegom, ministrom obrane Fikrijem Işıkom i predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Turski parlament je 7. lipnja ratificirao sporazum o uspostavi turske vojne baze u Kataru, koji je potpisan 2014. godine.

Prema sporazumu Katara i Turske iz 2014. godine, emirat će ugostiti između 500 i 600 turskih vojnika, uključujući i snage za brzo djelovanje. U hitnim slučajevima, ova se brojka može povećati nekoliko puta, na tri do pet tisuća turskih vojnika i časnika.

Ranije je turski predsjednik Erdogan predložio dolazak turske vojske u Katar u kraćem vremenu nego što je predviđeno, čak i prije krize između Dohe i arapskih monarhija Perzijskog zaljeva.

Podsjetimo, 5. lipnja su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, kojima su se kasnije pridružile i neke druge arapske zemlje, objavili prekid diplomatskih odnosa s Katarom, optužujući emirat za destabilizaciju regije. Vlasti tih zemalja tvrde da Katar podržava terorističke skupine koje djeluju na Bliskom istoku, kao i da Doha doprinosi širenju ekstremističke ideologije. Potom su uputili Dohi ultimatum od 13 točaka koje mora ispuniti, ako želi ponovnu normalizaciju odnosa, a on istječe 3. srpnja.

ultimatum
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
6 godine prije

Kako je lijepo gledati kako se sponzori terorizma i barbarstva svađaju između sebe!! Neprocjenjivo!

Osoba C
6 godine prije

Moglo bi se reći da je stvar jasna. Saudi i Katar. U biti dvije strane iste medalje. Ameri moraju odlučiti hoće li piškiti ili kakiti.

Kovut
6 godine prije

Jedno pitanje, moze li Amerika napasti NATO clanicu?

Georgij Žukov
6 godine prije

Ako Sirijska naroda armija , rusi i iranci nastave ovim tempom , uskoro ce morati poslati snage i resurse na crte razdvajanja izmedju nekad isil koalicije a danas ljutih gubitnika nato /amera -turaka -saudijaca -izraela itd 🙂

Georgij Žukov
6 godine prije

Kompletna Aleppo provincija oslobođena je od ISIL-ovih terorista, potvrdio je general sirijske vojske, Samir Suleiman.

Ivo
6 godine prije

Kao da gledas Predator vs Alien, svejedno ti tko dobije/izgubi

Antirus
6 godine prije

Krizu u Kataru zapoceo je Dmitry Peskov koji je rekao da se Katar mora okrenuti Rusiji.

Borac2
6 godine prije

Jedan poznati arapski politicki komentator je fino opisao taj saudijsko-katarski sukob. “Zamislite to kao da su zaratili Pepsi i Coca-cola” 🙂

Kovut
6 godine prije

@ fisherman U slucaju Turske. Vidimo da se Turska pocela okretati SCO ali ona ne moze uci u tu organizaciju zato jer je clanica NATO pakta. Dalje, Turska se pocela okretati od EU zato jer je njoj EU odavno okrenula ledja. Turska po svom kapacitetu moze biti mini regionalna sila i sad vidimo da se pocela petljati po bliskom istoku koji je tradicionalno bilo polje Amerike, Francuske, Engleske, Izraela pa i Rusije. Nako mi je palo na pamet da Turskoj koja se otrgnula s uzde Americi, Engleskoj i EU – NATO pakt sluzi kao neko osiguranje da je ne mogu napasti. To znaci Turska bi mogla biti jako neposlusna i ako je NATO ne moze napasti, moze raditi sto hoce. Normalno da i ovo raditi sto hoce da ima svoju granicu. Bilo kako, tako meni izgleda da clanstvo NATO paktu Turska okrece u svoju korist a to nije bio plan… Čitaj više »

Kovut
6 godine prije

Interesantno je shvacanje CIA direktora James Jesus Angleton, koji je 20 godina bio njezin shef.
On je vjerovao da je sukob izmedju Rusije ( SSSR ) i Kine bio namjesten i s tom idejom je i umro.

Na kraju se uspostavilo da to nije bilo namjesteno a s default-om je ipak doslo na svoje.

To jest kocke su se poslagale po default-u a to znaci da Kina ne moze nikako biti pod nikim.

Kina moze samo biti ravnopravni partner ili Rusiji ili Americi a nikako nikome vazal.
Rusiji to odgovara ali ne Americi.

Dakle, ipak ispada da je Angleton bio u pravu ali ne na onaj nacin kako je on tumacio.

Outsider
6 godine prije

Ovo sa 13 tocaka je u stvari skivena poruka zidovima.

Eden
6 godine prije

Imate i rascjep Jugoslavija SSSR
Mnogi su govorili dekadama to je samo gluma.

Vedat
6 godine prije

Sultan je mudar i hrabar.Saki m je potez dobar.Neka ga Bog čuva.

Vedat
6 godine prije

Sultan je mudar i pravedan vodja.Svai mu je potez u boljitku za sve.Neka ga Bog čuva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI