Nizozemski inat Rusiji se pretvorio u noćnu moru Amsterdama

KLM Moskva
9 komentara

Vlasti u Nizozemskoj ne znaju kako izbjeći prijetnju Moskve koja je Amsterdamu uputila ultimatum da će zatvoriti ruski zračni prostor za sve nizozemske zrakoplove.

Spor je nastao zbog nizozemske odluke da smanji broj ruskih teretnih zrakoplova koji mogu sletjeti u međunarodnu zračnu luku Schiphol.

Nizozemske vlasti su ranije odlučile da se smanji broj zrakoplova ruskog teretnog zrakoplovnog prijevoznika Air Bridge Cargo u zračnoj luci Schiphol. Kompanija Air Bridge Cargo je zatražila dopuštenje od Amsterdama za 23 leta tjedno, ali su u Nizozemskoj pozitivno odgovorili za samo 13 letova.

Odluka je, navodno, donesena u sklopu polugodišnje preraspodjele prometa od 28. listopada.

Nizozemska udruga zrakoplovnih pilota se požalila kako će, ako Rusija uvede zabranu od subote, kako je najavila, to najviše pogoditi nizozemsku kompaniju KLM koja se bavi i teretnom i putničkim prometom. U tom će slučaju morati zaobilaziti Rusiju i letjeti preko Južne Koreje, Japana i Kine. To će povećati trajanje svakog leta za 3 do 5 sati. Troškovi za putnike se također mogu povećati od 300  do 500 eura.

Ruska kompanija Air Bridge Cargo posjeduje ukupno 19 zrakoplova, od čega 18 letjelica Boeing 747. Tvrtka je dio Volga-Dnjepr grupe, osnovane 1990. godine sa središtem u Uljanovsku. Ostali ogranci grupe su u Krasnojarsku i njemačkom Leipzigu.

Rusija je uputila ultimatum Ministarstvu prometa Nizozemske, izvještava njemački portal Ostexperte. Nizozemska bi strana do subote, bez izuzeća, trebala omogućiti pristup svim traženim letovima ruskog teretnog prijevoznika Air Bridge Cargo, inače će Moskva zatvoriti nebo nizozemskim transportnim tvrtkama, a mogu biti pogođeni i putnički letovi.

”Nizozemsko Ministarstvo prometa pregovara s nekoliko stranaka o dostupnosti slijetanja za teretni promet u Schipholu”, izjavio je glasnogovornik ministarstva Roel Vincken, koji je odbio daljnje komentare zbog straha od negativnog utjecaja na pregovore.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva prometa je izjavio je kako su KLM i Air Bridge Cargo u pregovorima, te da se KLM spreman odreći nekih svojih zajamčenih mjesta kako bi se postigao kompromis.

Nizozemski voditelj ruske zrakoplovne tvrtke Air Bridge Cargo, Henk-Jan van Keulen, izjavio je u telefonskom razgovoru kako je tvrtka bila prisiljena preusmjeriti gotovo polovicu svog prometa preko Liegea u Belgiji i zbog odluke Nizozemske koristiti kamione za daljnji transport tereta. Van Keulen je dodao kako je teško procijeniti financijske štete.

Joost van Doesburg, glasnogovornik udruga zrakoplovnih pilota Nizozemske, kaže kako je kompaniji KLM upućen zahtjev da osigura dodatne pilote za sve letove za Aziju, jer će se od subote ponovno morati letjeti, a Rusija bi mogla zatvoriti svoj zračni promet za sve nizozemske zrakoplove.

Ako je Rusija uvede zabranu, vrijeme leta će se povećati, kao i troškovi.

“To je za sada samo prijetnja, ali se moramo pripremiti”, rekao je Van Doesburg.

Mediji su izvijestili da će biti pogođeno 15 nizozemskih letova, a KLM je priopćio kako će zrakoplovna tvrtka točne brojke iznijeti kasnije. KLM je jedina nizozemska zrakoplovna tvrtka s linijama preko Rusije.

Trenutno je situacija takva da Nizozemska, ako želi izbjeći zatvaranje ruskog neba, do subote mora ispuniti uvjete Moskve. Nadati se da Kremlj blefira ipak ne bi bilo razumno.

Air Bridge Cargoultimatum
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alerik
6 godine prije

Na ‘slobodnom tržištu’ najlakše je pobijediti konkurenciju nametanjem obaveze plaćanja dodatnih taksi, licenci, uvjerenja (slično onoj stupidnoj odluci hrvatske administracije da za srpske i bih proizvode traži dodatne provjere koje povećavaju troškove izvoznicima i uvoznicima) ili još bolje – smanjiti fizički prostor za konkurentske proizvode. Čini se da se upravo o tomu radi (mada je moguće da je i ta odluka nizozemskih vlasti isprovocirana pritiskom NATO-USA tamne /bbbb/ klike za daljim sankcijama). Izgleda da su ovog puta kreatori te odluke previdjeli štošta. S druge strane im nije Jeljcin i nije nitko pijan. Sad kad su im Rusi priprijetili kontrom, čini se da će na Shippholu naći dodatnog mjesta za prizemljenje ruskih zrakoplova. Makar morali potegnuti još jedan nadvožnjak piste preko A4.Ne može se ne odati poštovanje Putinu u talentu za obranu nacionalnih interesa. Posredno i za interese svakog od nas.

Hr ---------
6 godine prije

To je jedini jezik kojeg “kulturni” i “civilizirani” zapad razumije.Nažalost…

davor
6 godine prije

tko sije vjetar požnjet će oluju

Ivo
6 godine prije

Tzv. zapadne demokracije I “zemlje slobodnog trzista” razumiju samo jedno, a to je gola sila. Takve su od samog svog osnutka,ali se istina ipak malo pomalo probila. Sramota me malo sto sam svojevremeno vjerovao u tu šarenu lažu, istovremeno živeći u jednoj od najslobodnijih I najdemokratskijih država sto su ikad postojale. Gdje je svaki šljaker u brodogradilištu imao veća prava I slobode od današnjih “managera” po hrvatskim firmama pokupovanih od stranaca,I gdje je službeni jezik njemački, a ne više hrvatski.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Zna se čija je bitch Niskozemska? ‘Mer’čka, dabome, dakako i još kako…

ime
6 godine prije

napokon neke brojke.možemo pretpostavit potop njemačkih i ostalih kompanija koje lete preko sibira u slučaju nekih “problema” na ruskoj granici.

Ernest Fulir
6 godine prije

Dosta je zle krvi između Kraljevine Nizozemske i Ruske Federacije u segmentu zrakoplovstva, još od slučaja MH17 kada je život izgubilo velik broj nizozemskih građana.

No da bude Bogu božije a “Caru” carevo, ABC je slotove na prenapučenom Schipholu izgubio jer su često kasnili, ili slotove jednostavno nisu upražnjavali (nema dovoljno tereta, ne šaljemo zrakoplov).

A koliko je u interesu obje strane da pronađu razumno nepolitikansko rješenje, procjenite sami:

http://www.worldstopexports.com/russias-top-import-partners/

E.

Vendejac
6 godine prije

kako se ” liberalni demokratski Zapad ” da ubediti u “svoje osnovne izvorne principe” kad im se uzvrati na podmukli udarac.

neogaleb2
6 godine prije

sve je to americko maslo. uticaj usa na nizozemsku je vec od 1941. prejak tako da ova trgovacka sila nije vise neovisna da vodi svoju pragmaticnu politiku i trgovinu. tili ne tili njihovi beskicmenjaci u vlasti drcu i nemaju slobodne odluke ni u vezi eu ni nato ni u vezi rusije. rece se da su 53 . usa state

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI