Berlin se bori da odgovori na pitanje o sudbini misteriozne saradnice Navaljnog koja je pobjegla iz Rusije u Njemačku

Aleksej Navaljni
38 komentara

Predstavnici njemačke vlade nisu uspjeli da objasne misteriju oko saradnice Alekseja Navaljnog M. Pevčih, koja je bila s njim u vrijeme navodnog trovanja i ubrzo pobjegla u Njemačku.

Glasnogovornike njemačke vlade RT Deutsch je zaprepastio pitanjem tokom konferencije za štampu u ponedeljak. Međutim, zvaničnici nisu uspjeli da pruže stvarni odgovor o ženi koju su ruske vlasti identifikovale kao Marinu Pevčih.

„Ne mogu vam ništa reći o ovome. Ne smijemo zaboraviti da je ugrožen život gospodina Navaljnog upotrebom otrovne supstance. Ali ne mogu vam reći ništa o lokaciji pojedinca“, izjavio je Steffen Seibert.

Navodno je saradnica kremaljskog kritičara bila zajedno sa Navaljnim u Tomsku prije njegovog navodnog trovanja. Za razliku od svih ostalih pojedinaca koji su tog dana komunicirali s njim, ona nije sarađivala sa ruskim istražiteljima i pobjegla je iz zemlje u Njemačku.

Pevčih je o tom pitanju razgovarala sa vijestima na ruskom jeziku Meduza, sa sjedištem u Letoniji, tvrdeći da je policija nikada nije kontaktirala. Takođe je rekla da se zapravo zove Marija, a ne „Marina“.

Njemački zvaničnici takođe nisu objasnili kako je ruska državljanka uspjela da dobije dozvolu za tako brz ulazak u zemlju. Ipak, malo se zna o Pevčih, za koju se vjeruje da ima dozvolu boravka u Velikoj Britaniji – ili čak državljanstvo. Štaviše, postoji samo nekoliko njenih fotografija, uprkos njenom bliskom druženju i ponovljenim putovanjima zajedno sa Navaljnijem, koji je vrlo javna ličnost.

Saga o ‘trovanju’ Navaljnog započela je 20. avgusta kada mu je pozlilo na letu iz Tomska za Moskvu. Poslije hitnog slijetanja u Omsk, sibirski grad, udaljen 2000 km istočno od ruske prestonice, prebačen je u lokalnu bolnicu u nesvjesnom stanju.

Opozicioni lider prebačen je u berlinsku kliniku Charite dva dana kasnije, gdje se trenutno nalazi na liječenju. Iako ruski ljekari nisu pronašli tragove toksičnih supstanci u uzorcima prikupljenim od Navaljnog, njihove njemačke kolege tvrde da je otrovan varijantom iz zloglasne porodice nervnih agenasa „Novičok“. Tvorci te porodice toksičnih supstanci već su rekli da njegovi simptomi, međutim, ne odgovaraju izloženosti agensu.

Aleksej NavaljniM. Pevčihsaradnica
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vinko
3 godine prije

Ima mnogo pitanja na koja treba odgovoriti njemacka vlada.

Stara kuka
3 godine prije

Berlin se sve više zapetljava u vlastite laži i pravi od sebe svjetsku smijuriju.

but
3 godine prije

“Zapadne” novine i medija siru po internetu da je Navalni poslao poruku na svoj Instagram.
Sto je tocno.
A pravu se da ne vidu da tu nema ni mrvica napadaja na rusku vladu.
Inace jako su sposobni da primjetu i neciji prst na slici ili tocku ili zarez u natpisu.
Dakle za pocetak Navalni ne plese po njemackom scenariju.
Moze li biti kupljen za koji milion Eura da igra njihovu igru?
Dovoljna kolicina novca ce kupiti svakoga.

Frodo
3 godine prije

Ha opet veze Englezima.Ako je trovanje mogu samo reći rimsku izreku cui bono!

nekoime
3 godine prije

Ostalo joj od Skripalja, a šteta bacit.

Rijeka-2
3 godine prije

Kad se gleda kako Njemacka tretira Rusiju dobije se dojam:

da se Njemacka danas ponasa kao da je ona dobila drugi svjetski rat a Rusija da je izgubila.

davor3
3 godine prije

Reuter
Navalny posts photo from hospital, plans to return to Russia
Navalni se zeli vratiti u Rusiju i ni rijeci ne kaze Navalni o navodnom trovanju.
Postaje sve interesantnije.
Jos nek se pojavi odnekud i Skripal…

U Rusiju se zelio vratiti i Boris Abramovich Berezovsky
British SI / MI5 su to sprijecili.

Prije nego sto je zhidov Berezovsky pocinio “samoubojstvo” pisao je Putinu pismo i molio za oprostenje i nek mu dozvoli da se vrati natrag.

MI5 ga je preduhtirio i usutio.
Skripal je nestao.

Tko se sjeca onog Rusa koji je pobjegao iz Engleske u Hrvatsku, u rusku ambasadu u Zg.i iz Hrvatske se prebacio u Rusiju. Dobio je tip da je red i na njega.

mladen
3 godine prije

navedi proturječnosti, kreni od činjenice da jedan od najsmrtonosnijih otrova nije ubio svoju navodnu žrtvu, a nastavi sa činjenicom da je Navaljni važan jedino u očima zapadnog tiska (vidimo da ga Rusi baš ne doživljavaju, gdje su prosvjedi zbog njegove ‘gorke’ sudbe?) i da je vrijedan žrtvovanja milijardi dolara vrijednog projekta jedino amerima i njihovim europskim jastrebima

Bosanac
3 godine prije

I eto……..izvukose ga iz naftalina, uradise mu PR tako da moze dobit i nesto mandata na sljedecim izborima u rodnoj mu Rusiji

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Patriot
3 godine prije

A da se nije otrovao lošom Vodkom?

Stric
3 godine prije

😶😶😦😦

Max
3 godine prije

Mislim da i njegovu suprugu zanima tko je ova dama.

Slovenac1
3 godine prije

Rusi su uvijek par poteza izpred hehe putin uziva u gluposti zapada hehe

davor3
3 godine prije

 Ruski bloger Aleksej Navaljni može slobodno napustiti zemlju i vratiti se po svojoj volji natrag u Rusiju, baš kao i bilo koji drugi građanin, rekao je u utorak novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Odgovarajući na pitanje je li Kremlj zadovoljan odlukom blogera, s obzirom na široku međunarodnu rezonanciju zbog incidenta, glasnogovornik je naglasio da “ako ruski državljanin ozdravi, popravi zdravlje, tada su, naravno, svi sretni.” “Govorimo o ljudskom životu, kojeg su spasili omski medicinari. Ako će berlinski medicinari popraviti neke negativne zdravstvene posljedice, tada će, naravno, svi biti sretni”, rekao je. New York Times je, pozivajući se na anonimni njemački izvor , izvijestio da Navalny ne planira emigrirati u Njemačku i da bi se umjesto toga želio vratiti u Rusiju i nastaviti svoj posao. Prema izvoru, tijekom razgovora s njemačkim tužiteljstvom Navalny je odbio surađivati ​​s istragom gledu incidenta. [ New Yourk Times ne govori o trovanju nego o incidentu,… Čitaj više »

Stjepan Vujec
3 godine prije

Čovjeku koji prati svjetska zbivanja četrdesetak godina jasno mu je da ova prića, (pretpostavljam od MI – 6) sa Novaljnim ne drži vodu.

Croatia
3 godine prije

Muljatori moraju radit šta im se kaze a ne po nalazima i činjenicama.

AntiNATO
3 godine prije

Švabe su očito zaboravile na zadnje ruske batine. Njihova mržnja do Rusa je neopisiva…

AntiNATO
3 godine prije

Navalni če biti likvidiran onog trenutka, kad postane za zapadne hijene suvišan i nepotreban.

Neko ime
3 godine prije

Novoljni je novooboljeli od novočoka…
Kako niko nije posumljao u ocito: Akutni covid20…prvi val…
Sto na sve to kaze fakin graf?

Lexilio
3 godine prije

Odmah sam govorio da je ta njegova suradnica najsumnjivija štogod da je bilo. Mogla mu je i neku drogu uvaliti u piće. Prema prvoj priči samo je ona bila u bliskom kontaktu s njim i pio je samo čaj prije nego mu je pozlilo. To su njene prve izjave čime je samu sebe stavila u položaj glavne osumnjičene samo što Ruse naravno nije previše briga za stranog plaćenika Navalnog pa nisu vodili istragu u tom pravcu. Više su ih brinule političke posljedice jer znali su da će opet biti optuženi za sve od strane propagandne mašinerije. Davno sam gledao seriju Poirot ali on bi svakako prvo nju ispitivao jer druge sumnjive osobe trenutno ne postoje na temelju dostupnih informacija.

hiver
3 godine prije

Ono sto mislite da vidite, to nije.
Ovo sto radu Nijemci – s Englezima koji su u pozadini – je kao u spijunskim romanima.
Dogadjaji mogu pokazati da
Navalni je The Manchurian Candidate
Ovo Rusi znaju
Navalni ce se vratiti u Rusiju kao Lenjin ali na drugi nacin, drugacije nego prije 100 godina.
Navalni ce biti poslat u Rusiju da ugrabi vlast, na zahtijev cetvrtog njemackoh Reich-a.
Putin zna ovo sve i ja znam zato jer imam “inside insight”.
Najvaznije je drzati Navalnog podalje od ruskih institucija, njemu se nesmi vjerovati ni 1%
Postoji mogucnost da Navalni zaigra na rusku nacionalnu kartu, da se okrene protiv svojih bivsih western sponzora, u tom slucaju znajte da je on bio u Njemackoj “programiran”.

KuntaKinte
3 godine prije

Ko je to bio djeco?

EhwvhEYXsAEjEnD
Ehwvha7XYAIm8lO
Ehwvh2hWAAE9feL

Maria Pevchij, 10 godina Britanski agent MI6, ruskinja.

gigi pinna
3 godine prije

Ne bore se Nijemci u dokazivanju ičega, već je ovo pljuska ruskim tajnim službama, koji su dopustili cijelu ovu predstavu koja doprinosi negativnom ruskom PR-u. A nitko da spomene teoriju da ga je možda otrovao u “privatnom” aranžmanu koj od tajkuna i oligarha koje je ocrnjivao, opravdano ili ne. I ova šuša kidnula u Njemačku, i nađena plastična boca sa tragovima Novičaja – nešto u stilu putovnica terorista na zgarištu 9/11 i sl…
A opet na primjeru guvernera Habarovska vidimo da se i dalje proganjaju ljudi koji nisu iz Putinove stranke, koji ga kritiziraju, a ujedno nisu ludi za Zapadom…
Nije to tako crno-bijelo kako obje strane žele prikazati.

gigi pinna
3 godine prije

A da je ubaciti malo Novičoka i u cjepiva protiv korone, jer što te ne ubije, ojača te, a vidimo da od njega nije umro nitko zadnjih godina u svijetu. “Au contraire”, što bi rekao Delboy…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI