Bijela kuća tvrdi da ima dokaz o srušenom iranskom dronu? Iran odmah objavio novu video snimku iz drona…

USS Boxer
13 komentara

Američke vlasti i Pentagon imaju dokaze da je bespilotna letjelica koja je oborena iznad Hormuzovog tjesnaca bila iranska, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države imaju “jasne dokaze” da je bespilotna letjelica koju je 18. srpnja srušio nosač helikoptera USS Boxer (LHD-4) iznad Hormuzovog tjesnaca bio iranski, izjavio je visoki dužnosnik Trumpove administacije na konferenciji za novinare u Washingtonu. Dužnosnik je također kazao kako će Pentagon objaviti videozapis o incidentu.

“Ako se one [iranske bespilotne letjelice] približe preblizu našim brodovima, nastavit ćemo ih rušiti”, rekao je dužnosnik.

Predsjednik Trump priopćio je, u četvrtak (18. srpnja), kako je nosač helikoptera uništio USS Boxer (LHD-4) iransku bespilotnu letjelicu koja se približila brodu na 1000 metara u Hormuškom tjesnacu.

Međutim, glavni iranski diplomat Mohammad Javad Zarif izjavio je kako njegova zemlja nije izgubila dron u tjesnacu. Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Seyed Abbas Araghci kasnije je na Twitteru izjavio kako je Washington “greškom” oborio jednu od svojih bespilotnih letjelica.

Odnosi Washingtona i Teherana su zategnuti nakon odluke Donalda Trumpa da povuče svoju zemlju iz Zajedničkog globalnog plana djelovanja (JCPoA) u svibnju 2018. godine, te nakon što je Iran u lipnju 2019. godine oborio američku bespilotnu letjelicu RQ-4A Global Hawk. Prema Teheranu, bespilotna letjelica je bila u iranskom zračnom prostoru, što Washington niječe.

Situacija se pogoršala zbog napada, nepoznatog podrijetla, na naftne tankere u Hormuškom tjesnacu, a za što Sjedinjene Države optužuju Iran. Dana 4. srpnja, policija Gibraltara i carinici, uz pomoć odreda britanskih kraljevskih marinaca, ukrcali su se na iranski tanker. Teheran je osudio “piratski čin”. Vrhovni vođa islamske revolucije, ajatolah Ali Khamenei, obećao je da će Iran odgovoriti ” u pravo vrijeme i na pravom mjestu” bez davanja dodatnih pojedinosti.

Iran je odmah nakon izjave, objavio video koji ipak govori da sve nije tako čisto kako Bijela kuća tvrdi.

VIDEO: Iranska televizija

VIDEO: Sistem bliske zaštite broda USS Boxer RIM-116

dronUSS Boxer
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aga
4 godine prije

Ovo je malo žešća pljuska britanskoj mornarici ,fakat iranci lete s prefabriciranim americkim dronovima iznad njihove flote, mogli su ih bombardirati, a kamo raketama gađati. Haha

Ca zadnji sruseni dron ima raspon krila 40metara i duzine trupa 16m … ca 100-220mil dolara…

Nisu nimalo na prvu kao ovi mali kucni koji se vidjaju kod nas.

....
4 godine prije

Iranski dron meni neizgleda srusen, i izgleda da je isti letio iznad brodova (ne 1000m od njih) , a sta je onda USA srusila ? Kazu “u strahu su velike oci” …..

Tomica
4 godine prije

Mislim da je tu velika gužva i ako je oboren neki dron ima više potencijalnih vlasnika. Snimak, koji su objavili Iranci, je na preko 1500 metara udaljenosti drona i broda. Možda se poslije približio, možda je to neki drugi dron. Možda uopće nije oboren Iranski dron a možda nije nikakav. Najveća blamaža bi bila da su ameri stvarno oborili svoj dron. To bi mi bilo najdraže, a odmah sam se sjetio USA razarača i svjetionika. 🙂

tihobl
4 godine prije

Ovo sa americkim pucanjem na drona me podsjti na:

Odrzavalo se takmicenje Crnogoraca u streljastvu. Svratio kralj Nikola i ostali ga nagovaraju da im demonstrira nesto od svoje velike vestine.On rece:
-Vidite li onu ticu tamo?
-Vidimo!
Na to kralj izvadi kuburu i opali. Metak promasi i ptica odleti. Na to ce kralj Nikola:
-VIDJESTE LI OVO CUDO, MRTVA TICA A LETI!

Perun
4 godine prije

Trebali bi objaviti spisak komponenti ugradjenih u americke dronove proizvedene na tlu USA ili EU …. Nisu ni anglosaxonci sto su nekad bili ….Nato pakt Zombie pakt ….

Perun
4 godine prije

Kome Nato-pakt moze garantirati sigurnost poslije ovih blamaza i nekompentencije na podrucju zvanom sigurnost….Anglosaxosnki les pluta morima i oceanima smrad njihove lesine tero..isira ljudsku populaciju na planeti Zemlji ….Iz nekih dogadjanja zadnjih decenija normalan covjek trebao bi izvuci pouku …. Nisu Slaveni rekli da Planeta Zemlja bojno polje nama je Zemlja dom ….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac…

Perun
4 godine prije

Postovana redakcijo portala Logicno hr sami ste definirali regionalni i globalni koncept portala ali tematika je u zadnje vrijeme kod Logicno hr vise globalna nego regionalna …gdje je Hrvatska ,Srbija ,Makedonija ,Crna Gora ,Vojvodina ,Slovenija ,BiH ,Kosovo i dogadjanja vezanih za region …za Evropu i sto je najvaznije teme ,teme su bitne ….nesto sto dize tlak i paznju kod citalaca u regionu , Evropi i ostatku svijeta ….nije tramp i USA sveta tema novinarstva da se mora razglabati o njima u nedogled ….

Tvingo
4 godine prije

Upravu si Miroslave ali se kladim u to da se i njime upravlja izdaleka,poslati klasični helikopter iznad ovakvih ratnih brodova u tako napetim trenucima bilo bi slično ubojstvu posade. Ja se irancima klanjam do poda,prosto se divim njihovoj odlučnosti a i tehnički djeluju uvjerljivo,samo da jim sjeverne komšije obezbede neophodan materijal i zlikovci če opet podviti rep .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI