Caracas novac od nafte želi na račun u Rusiji, dok prema Venezueli plovi misteriozni saudijski tanker

Tanker Abqaiq
45 komentara

Jučer je Reuters, pozivajući se na izvore i interni dokument kojeg su vidjele njegove dopisnice u subotu, izvijestio kako je venecuelanska državna naftna tvrtka PDVSA poručila partnerima u zajedničkim ulaganjima u naftu da sve prihode od prodaje polože na račun kojeg je PDVSA nedavno otvorila u ruskoj Gazprom banci, javlja Reuters.

PDVSA se mora nositi s novim teškim financijskim sankcijama Sjedinjenih Država, koje je Trumpova uprava protiv Caracasa uvela 28. siječnja, a cilj im je da predsjedniku Nicolasu Maduru onemoguće pristup prihodima od nafte.

PDVSA je obavijestila svoje inozemne partnere u zajedničkim ulaganjima u području proizvodnje Pojasa Orinoco da formalno odluče hoće li nastaviti s projektima, tvrde dva izvora koji su upoznati s razgovorima. Strani partneri u zajedničkim ulaganjima su norveški Equinor ASA, američki Chevron i francuska kompanija Total SA.

Otkud saudijski tanker u Venezueli?

Da se u naftnom sektoru Venezuele nešto čudno događa potvrđuje i portal Oil Price, koji navodi kako je vrlo veliki, djelomično natovareni naftni tanker iz Saudijske Arabije isporučio u Venezuelu vrlo rijetku pošiljku između dva proizvođača nafte i članica OPEC-a, što potvrđuju podaci trgovinskog toka S&P Global Plattsa u petak.

Vrlo veliki transporter sirovina, koji može transportirati do 2 milijuna barela sirove nafte, rafiniranih naftnih proizvoda ili kondenzata, pripada saudijskom brodovlasniku Bahri. Supertanker Abqaiq je napustio je luku Yanbu na Crvenom moru 20. siječnja i trebao bi stići na najvažniji terminal za naftu u Joseu 11. veljače, prenosi Platts Tanker River.

Ovo je vrlo neobično putovanje za saudijski naftni tanker, budući da u posljednje dvije godine na ovoj ruti nije otkriven nijedan tanker u vlasništvu Saudijske Arabije, a prema podacima Plattsa je putovao u Venezuelu. Ostali Bahri tankeri koji su trenutno na Atlantiku plove prema američkoj obali, konvencionalnom odredištu za saudijske tankere koji plove Atlantikom.

Brod je djelomično opterećen, tako da Platts nudi dva moguća objašnjenja.  Prvo, ili tanker prevozi saudijsku laku naftu ili kondenzat u Venezuelu, a s druge strane, mogao se napuniti venecuelanskom sirovom naftom, kako bi je kasnije prevezao u drugu regiju.

Scenarij za isporuku lake nafte ili kondenzata bi mogao biti vjerodostojan, jer nove američke sankcije protiv naftne industrije Venezuele i državne naftne tvrtke PDVSA ne dopuštaju uvoz američke nafte koja se koristi kao razrjeđivač za venezuelansku tešku  naftu kako bi se mogla izvesti.

Još jedno moguće objašnjenje za ovo vrlo rijetko putovanje, tvrdi Platts, može biti da je posada tankera možda pogrešno ušla na odredište u Venezuelu, ali malo tko vjeruje u ovu tvrdnju.

Oilprice

PDVSA
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Ko zna nešto o toj temi zna, nafta je za razređivanje.
Prije su je uvozili iz SAD.
Velike stvari se dešavaju.

eu kolonija
5 godine prije

s obzirom da amerikanci I britanci pljaačkaju svoje klijente logično je da otvore račun u rusiji

Son of Alerik
5 godine prije

Jesu li autori američke strategije znali da će se Venezuela okrenuti prema Rusiji? Morali su znati. Ako zatvoriš jednu ulicu pa drugu, treću i ostaviš samo koridor za zbjeg koji vodi tamo kamo si odredio da vodi, onda nije bilo preteško predvidjeti kamo će Venezuela. Ako već znaš kamo će, onda valjda imaš i rješenja za takve novonastale situacije. Sad je jedino upitno rade li Amerikanci to što rade od slučaja do slučaja i samo trče iz rješavanja jednog problema do rješavanja drugog problema koji iskrsne ili je u pitanu strategija koja predviđa sve opcije, kao i rješenja za sve opcije? Možda je točno ono prvo, možda ono drugo. Ipak se ne bih kladio na prvo, da ne znaju što rade. Chavez se rugao Amerikancima i u vrijeme najvećih cijena nafte slao besplatno naftu Amerikancima kao humanitarnu pomoć. Slao je i uokolo po Južnoj Americi (podsjeća na ono Živozidaško besplatno… Čitaj više »

Amater
5 godine prije

Amerika sankcijama nametnutim drugima u stvari največe gubitke ,dugoročno, stvara sebi …

Gost
5 godine prije

Gazprom banka je to javno opovrgnula iako je račun definitivno otvoren. Zašto?

Majk Majers
5 godine prije

Ali Baba i 40 iljad barela

Tom
5 godine prije

Dobro , al jos su to samo nagađanja , cinjenica je da je nafta trenutno vrlo jeftina da su u texasu dosta polja zaustavili trenutno jer nikog sad nafta ne spasava. Venezuela bi trebsla neku drasticniju pomoc od Rusa i Kineza jer sam Maduro sanse nema to da resi.

Dečko sa ulice
5 godine prije

Većina zemalja će sve više tražiti sigurnost pod okriljem Rusije i Kine.
USA ne radi ništa osim što prizvodi KAOS.
Zavirite ako niste i na strari olinjali CNN.
Čak i oni priznaju da USA gubi bitku na svim poljima. Danas sam čitao baš na tom CNN da USA ostaje bez zlata.
Potrošeno.
Tako da ako nešto zaustavi USA u daljem širenju terora i straha vojskom sa 700(!!!) vojnih baza širom svijeta, bit će to,
BANKROT.

Crodaemon
5 godine prije

USA je zabranija izvoz lake sirove nafte u Venecuelu. Samo Venecuela moze zabranit uvoz. Redovito brkate pojam uvoz i izvoz.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI