fbpx

Caracas novac od nafte želi na račun u Rusiji, dok prema Venezueli plovi misteriozni saudijski tanker

Tanker Abqaiq

Jučer je Reuters, pozivajući se na izvore i interni dokument kojeg su vidjele njegove dopisnice u subotu, izvijestio kako je venecuelanska državna naftna tvrtka PDVSA poručila partnerima u zajedničkim ulaganjima u naftu da sve prihode od prodaje polože na račun kojeg je PDVSA nedavno otvorila u ruskoj Gazprom banci, javlja Reuters.

PDVSA se mora nositi s novim teškim financijskim sankcijama Sjedinjenih Država, koje je Trumpova uprava protiv Caracasa uvela 28. siječnja, a cilj im je da predsjedniku Nicolasu Maduru onemoguće pristup prihodima od nafte.

PDVSA je obavijestila svoje inozemne partnere u zajedničkim ulaganjima u području proizvodnje Pojasa Orinoco da formalno odluče hoće li nastaviti s projektima, tvrde dva izvora koji su upoznati s razgovorima. Strani partneri u zajedničkim ulaganjima su norveški Equinor ASA, američki Chevron i francuska kompanija Total SA.

Otkud saudijski tanker u Venezueli?

Da se u naftnom sektoru Venezuele nešto čudno događa potvrđuje i portal Oil Price, koji navodi kako je vrlo veliki, djelomično natovareni naftni tanker iz Saudijske Arabije isporučio u Venezuelu vrlo rijetku pošiljku između dva proizvođača nafte i članica OPEC-a, što potvrđuju podaci trgovinskog toka S&P Global Plattsa u petak.

Vrlo veliki transporter sirovina, koji može transportirati do 2 milijuna barela sirove nafte, rafiniranih naftnih proizvoda ili kondenzata, pripada saudijskom brodovlasniku Bahri. Supertanker Abqaiq je napustio je luku Yanbu na Crvenom moru 20. siječnja i trebao bi stići na najvažniji terminal za naftu u Joseu 11. veljače, prenosi Platts Tanker River.

Ovo je vrlo neobično putovanje za saudijski naftni tanker, budući da u posljednje dvije godine na ovoj ruti nije otkriven nijedan tanker u vlasništvu Saudijske Arabije, a prema podacima Plattsa je putovao u Venezuelu. Ostali Bahri tankeri koji su trenutno na Atlantiku plove prema američkoj obali, konvencionalnom odredištu za saudijske tankere koji plove Atlantikom.

Brod je djelomično opterećen, tako da Platts nudi dva moguća objašnjenja.  Prvo, ili tanker prevozi saudijsku laku naftu ili kondenzat u Venezuelu, a s druge strane, mogao se napuniti venecuelanskom sirovom naftom, kako bi je kasnije prevezao u drugu regiju.

Scenarij za isporuku lake nafte ili kondenzata bi mogao biti vjerodostojan, jer nove američke sankcije protiv naftne industrije Venezuele i državne naftne tvrtke PDVSA ne dopuštaju uvoz američke nafte koja se koristi kao razrjeđivač za venezuelansku tešku  naftu kako bi se mogla izvesti.

Još jedno moguće objašnjenje za ovo vrlo rijetko putovanje, tvrdi Platts, može biti da je posada tankera možda pogrešno ušla na odredište u Venezuelu, ali malo tko vjeruje u ovu tvrdnju.

Oilprice

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
45 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Ko zna nešto o toj temi zna, nafta je za razređivanje.
Prije su je uvozili iz SAD.
Velike stvari se dešavaju.

Sovonarola
Gost
Sovonarola
1 godina prije
Reply to  preseren3

Ako je to tako,znacilo bi da saudijci zele pod rusko kineski kisobran.

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije
Reply to  Sovonarola

Tačno!
Velike stvari se dešavaju. Svi polako okreču leđa amerikancima, jer su ustanovili, da svako dođe na red…
Japanci se energetsko otvaraju Rusiji…
A Saudijci tek, ovi če strahovito plačati amerikancima, znaju več….
Zato “high five” Salmana i Putina…….
Ali polako…. Dok nema sankcija…

Stephen.
Gost
Stephen.
1 godina prije
Reply to  preseren3

Kad bi to bila istina, a to i Saudijci dobro znaju, imali bi građanski rat u vrlo kratko vrijeme, po Sirijskom scenariju.

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije
Reply to  Stephen.

Istina je i to Saudijci dobro znaju.
Da građanski rat nije izbio, zahvaljuju se opet amerikancima, koji situaciju kontrolišu. Represija….
Na rubu su….

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  preseren3

KSA ce postojati dotle dok odgovara US, svjesni su toga. Svi novci KSA, obveznice i sl je u US bankama. Lako ih US unisti, a i usput bi im dobro sjela pljacka te feudalne drzave, ima se sta uzeti. KSA ima najskuplju i najnesposobniju vojsku na svijetu, sastavljenu od najamnika iz muskimanskih zemalja, samo zapovjednici su Saudijci, birani i imenovani po ugledu obitelji i plemena iz kojega dolaze, a neke sposobnosti. Placenici su dosli zaraditi placu, a ne poginuti za Arabiju. Tim vise jer u sjeverostocnoj Arabiji gdje su glavna naftna polja, zive siiti, koji bas i nemaju neka prava u Vehabijskoj Arabiji. Njih lako digne na pobunu, ne samo US, nego i Iran, ako mu odgovara.

tošo
Gost
tošo
1 godina prije
Reply to  preseren3

Tačno, svi se otvaraju prema Rusiji…ali zbog čega, to je navažnije pitanje…zbog manjih kamata i boljih poslovnih običaja (UZANCA), jer prija si to Rusija nije mogla priuštiti ali sad ima Rusija jaja (PUTIN) i ekonomka i vojna situacija…

laurusri
Gost
laurusri
1 godina prije
Reply to  Sovonarola

Saudijci žele pod ruski kišobran, kinezi nisu u sudijskoj križaljci.
Situacija na bliskom istoku postaje još zamršenija nego što je bila, naime nakon odustajanja od prodaje Aramca, saudijci žele pokrenuti novi val investiranja u energetiku prvi dio se odnosi na istraživanje, exploatacija, transport i upotreba plina prvenstveno za vlastite potrebe, a drugi dio na proizvodnju potrebne opreme za prvi dio.
Predviđeni buđet je 170 milijardi dolara, a plan završetka projekata je 2030.
Ono što je bitno u cijeloj priči da američkim kompanijama neće biti pristup dozvoljen, a prednost imaju ruske firme.
Cijeli posao bi trebao biti objavljen tijekom travnja kada će se sastati Salman i Putin.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

s obzirom da amerikanci I britanci pljaačkaju svoje klijente logično je da otvore račun u rusiji

rijecanin
Gost
rijecanin
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Da samo pljačkaju. Vidiš kako je prošao Gadafi. To je stara priča od kada je Filip drugi eliminirao templare jer nije htio vratiti dug. U umjetnosti bankarstva je i vještina da ne daš kredit jačemu od sebe.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  rijecanin

“u umjetnosti banlarstva je da ne daš dug jačem od sebe”. ovo si dobro rekao I trebalo bi ovo upamtiti

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Jesu li autori američke strategije znali da će se Venezuela okrenuti prema Rusiji? Morali su znati. Ako zatvoriš jednu ulicu pa drugu, treću i ostaviš samo koridor za zbjeg koji vodi tamo kamo si odredio da vodi, onda nije bilo preteško predvidjeti kamo će Venezuela. Ako već znaš kamo će, onda valjda imaš i rješenja za takve novonastale situacije. Sad je jedino upitno rade li Amerikanci to što rade od slučaja do slučaja i samo trče iz rješavanja jednog problema do rješavanja drugog problema koji iskrsne ili je u pitanu strategija koja predviđa sve opcije, kao i rješenja za sve opcije?
Možda je točno ono prvo, možda ono drugo. Ipak se ne bih kladio na prvo, da ne znaju što rade.
Chavez se rugao Amerikancima i u vrijeme najvećih cijena nafte slao besplatno naftu Amerikancima kao humanitarnu pomoć. Slao je i uokolo po Južnoj Americi (podsjeća na ono Živozidaško besplatno dijeljenje jagoda pred HNB-om kad su nastupili kao uništavači preostalih uzgajivača jagoda).Rugao se zlopamtilima,
U Venezueli sigurno nema vozila s euro VI motorima. S obzirom na stanje u njihovoj naftnoj industriji, dobro je da su u stanju izvaditi ikakvu naftu, a kamo li da su je sposobni u rafinerijama preraditi u goriva potrebne čistoće.
Kako će dalje stvari funkcionirati s obzirom na američke potrebe za venezuelanskom naftom, sankcije, blokade PDVSA, odgovore možda krije ovaj saudijski tanker.
Rat je. A valja prebaciti naftu u Bihać i Republiku Srpsku…Zarade su uvijek veće kad se ostvaruju u sukobima.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

‘Chavez se rugao Amerikancima i u vrijeme najvećih cijena nafte slao besplatno naftu Amerikancima kao humanitarnu pomoć’ – ovo od istog lika koji tvrdi kako amerikanci jedini Venecueli plaćaju naftu kešom. Hajde se odluči više, dok jedeš te besplatne jagode.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Ivo

Dakle, nekima valja uvijek dodatno objašnjavati. U vrijeme Chavezove bahatosti (kćeri su mu danas puka sirotinja, kao što se zna), trgovina naftom s Amerikancima je išla uvijek u istim količinama (PDVSA ima svoju rafineriju u SAD-u). Kako bi dodatno ponizio Amerikance, Chavez je neke manje količine nafte dijelio Amerikancima kao humanitarnu pomoć u nekoliko navrata (a trgovina je do jučer išla svaki dan). Binarnima nije jasno kako dvije kontradiktorne informacije mogu obje biti istinite.
Naravno, istina je da su jedino Amerikanci Venezueli plaćali naftu kešom Rusi i Kinezi su naplaćivali svoje kredite dane Venezueli u nafti pa otamo nisu imali nikakvog svježeg novca.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Kako neznan baš sve okolnosti i neman dovoljno podataka ja se nebi usudija komentirat ni ovi članak ni tvoj komentar osim jednoga detalja, a to je kako Ameri Venezueli plaćaju u cashu. Ako smo već na portalu koji se zove logično onda bi ja upotrijebija logiku i u trgovini, a to je kako svaka država minja ono čega ima najviše za ono čega ima manje ili uopće nema.
Sad razmisli pa možda shvatiš kako je najzastupljeniji američki proizvod dolar proizveden iz arije i nelogično bi bilo da Ameri išta plaćaju u ičemu drugome.
Usporedi koliko Amere košta proizvest miljardu dolari s onim koliko ih košta proizvest kukuruza ili auta za miljardu dolari.
Također Venezuela je sa dobivenim dolarima kupovala sve šta joj triba po cilome svitu, ali iz dana u dan otvaraju se razne mogućnosti kupovine i bez dolara.
Logika kaže da ako jedna država ima kumpire, a druga cukar kako je isplativije i jednoj i drugoj državi trampit jedno za drugo nego svoj proizvod davat na otkup dobit manje love, a onda ono šta nema kupit to za više love. Šta misliš šta se zapravo radi na Wall Streetu . . .
Meaddle man uvik oće svoj dil, a ima i instrumente za to nametnit.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Ponavljanja praznih priča. Amerikanci stvaraju dolar iz ‘arije’, a jadan Maduro mora uvoziti papir za tiskanje svojih bolivara!? Kao što znaš, ta lažna priča o tvornici dolara ne drži vodu. Ni jedan dolar nije kreiran (kao novčanica, niti kao brojka na računu) bez potpisa o dugu za kreirani iznos. Koliko potpisnika (i kolaterala), toliko i dolara. To što Amerikanci ne kreiraju dolare (samo kao dug) samo za sebe, nego i za ostatak svijeta kao rezervnu valutu je sasvim druga stvar. Ali ovisi o istom – čeka se na red za potpis na dug.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Okay, prazne priče, ali nafta se u trećim zemljama prodaje za dolar u protivnom dolaze američke demokratske, a ne venezuelanske diktatorske bombe.
Neki si se izvukli iz toga reketa ka Rusija, Kina Iran . . . pa su upravo te države glavna tema i na ovome portalu.

A šta se dolara tiće on se baš iz arije proizvodi i za to iz arije proizvedeno se otkupljuju američke obveznice.
Imaš Kinu koja ima priko 1000 miljardi dolara američkih obveznica sa kojima je plaćena kineska roba, sve sa potpisom i te obveznice su taj kolateral o kojemu pišeš, a kolateral valja ako za njega moš dobit onu potpisanu vrijednost, a jeli to slučaj procjeni sam.
Globalni dug iznosi 250 tisuća miljardi dolara i problem i je u tome šta kolaterali niti u približnome iznosu ne postoje i to je glibalni problem broj jedan i događa se to da svi veliki i neki mali jednostavno traže way out jer im je jasno kako ovako nemože dalje i u stvarnosti traže druge puteve, a bez širenja duga globalna Ponzi shema se ruši.

Evo danas Trump ima dilemu pumpat stock market ili dobit prednost u trgovinskome ratu sa Kinom. Jedno i drugo je nemoguće. Prevedeno to znači proizvodit dolare iz arije i kreditirat korporacije koje će kupovat svoje vlastite dionice jer im je dividenda veća od kamate koju plaćaju na dug, a dok je takva situacija korporacijama je to najprofitnija opcija, a Kina neka čeka, međutim probpem he taj šta Kina ne čeka.

Ako misliš da razumiš kako financijski sustav funkcuonira objasni mi kako i zašto je Grčka dužna jednoj Sloveniji . . .

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Svaka valuta se proizvodi ni iz čega, nije dolar u tomu izuzetak. Ono po čemu jest izuzetan jest njegova petro narav. Ni to nije tajna. Malima je svejedno za koju će valutu sutra kupovati naftu. Koja god da bude, neće biti njihova. Kod velikih je druga priča. Više dolara – više priznavanja američke moći. Brzi izlaz iz tog američkog stiska nije moguć ni za koga, a da u isto vrijeme ne sruši i sam sebe. Rusi se rješavaju dolara relativno lako jer ih nisu puno ni imali, a Kinezi kupuju Afriku, Aziju, Južnu Ameriku s dolarima i nimalo im ne smeta ‘hegemonija dolara’ (kad je u njihovu korist).
Čim Kinezi naprave nosače aviona, nuklearne podmornice i ostalo, barem trećina svijeta će kupovati naftu u juanima koje će i oni stvarati ‘iz arije’. Dotad će učiniti sve (oni, Kinezi) da se dolar održi.
Kako je Grčka dužna Sloveniji? Samo zato jer je Slovenija u euro zoni kao i Grčka te je morala sudjelovati u ‘spašavanju Grčke’, odnosno spašavanju eura. Mi u Hrvatskoj nismo imali taj problem, mi smo bili dužni Grcima.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@Son – dajte Vi meni onako zdravo seljački (jer ja inače onako imam neku seljačku filozofiju razmišljanja) odgovorite u dvije rečenice šta bi se dogodilo da Kina aktivira odjednom sve Am. obveznice? Kad več tvrdite da imaju pokriče?
LP

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, obveznice se ne mogu aktivirati, USA ih mora isplatiti kada dospiju. Kinezi nakon toga mogu odluciti da ne kupuju nove i time USA napraviti sranje-ali problem je u tome da ne dospijevaju u isto vrijeme i ako Kinezi odluce srusiti vrijednost dolara ruse i vrijednost svojih obveznica koje nisu dospjele… ovo je pojednostavljenje, obveznice se mogu prodati i prije isteka – ali poanta je ista bez obzira na tehnikalije.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ovo da su ameri placali kesom postaje ljigavo. Ameri su slali uplate rafinerijama na racune u americkim bankama i te su pare zaplijenili. Rusi su slali kes Venecueli, a ovi su se obavezali da ce im vratiti naftu. Rusi i kinezi su kesom unaprijed platili naftu, a americki kes Venecuela nece ni vidjeti.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  tihobl

tihobl
Ljigava laž. Amerikanci platili pa zaplijenili, a Madurovci desetljećima jadni samo plaćali i čekali da im ovi plijene? Kad bi to bila istina (djelić toga jest i odnosi se isključivo na zadnje uplate stare nekoliko tjedana i to možda), onda bi Venezuelanci bili najgljuplji na svijetu i tako nam oteli titulu,a to ipak spada u sferu nemogućeg.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA mani se americkog placanja staklenim perlama. Placali su naftu, ali ne Venecueli vec filijali njihove naftne kompanije u SAD koja je bila leglo korupcije (ima dosta materijala pa ne moram detaljno obrazlagati tvrdnju).
O americkim placanjima nafte saznali smo sve kad su saudi morali dizati kredite od MMF iako su u americkim bankama imali 800-900 milijardi za isporucenu i placenu naftu.

Sto se tice rusa: dali su im kredit da kupe robe koje su zeljeli, a otplata ce biti u nafti. Sta je to nego avansno placanje nafte?

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Cavez slao besplatno Amerikancima naftu, kao ponizenje, a maloljetni i nerazumni Amerikanci to ponizenje nisu znali odbiti, nego su prihvatali tu ponizavajucu naftu?

Prije ce biti da ti pises budalastine, da nikakvog ponizavanja nije bilo, vec su ocigledno nekakvi dogovori bili u pitanju.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

A krediti koje su Rusi i Kinezi dali Venecueli, nisu novac?

Pa ako im Venezuela daje naftu za otplatu kredita, to znaci da daje naftu za novac koji su dobili.

Ako ja podignem novac u banci da bih kupio auto, i banka, hipoteticki, pristane da joj vracam u jabukama umjesto u novcu, ja bi joj bio zahvalan. 🙂

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Savio

Valjda je i Venecuela zahvalna Rusiji i Kini, sto ocigledno i jeste slucaj, jer je imala mogucnost da vraca novcani dug naftom, a ne novcem, jer nafte imaju na bacanje, a novca bas i ne.

A sa druge strane to znaci da su Rusi i Kinezi za svoj novac dobijali naftu.
Dakle, od svojih kredita nisu dobijali zaradu u obliku “svjezeg kesa”, kao sto ti volis da kazes, vec u obliku nafte.

SoA i njegove moralne podvale.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Savio

Ruski krediti nisu novac. Bili su krediti za kupnju ruskih roba (uglavnom oružja i to oko 11 milijarda dolara, ostatak do 23 milijarde se odnosi na ostale robe te Rosnjeft i PDVSA).

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

U svakom slucaju u pitanju je obostrano korisna saradnja i razmjena dobara. To je valjda i smisao svake trgovine.
Plus Venecuela dobije konkretne proizvode, a zauzvrat daje prirodne resurse kojih ima u izobilju.

Evo da prilagodim moje prethodno poredjenje, ako mi neko da auto uz mogucnost da ga otplacujem serijski jabukama, a ne novcem, bio bih mu zahvalan. 🙂

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA, i robni kredit je kredit.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Sa 3,5 milijona barela dnevne proizvodnje danas Venecula proizvodi 980 000 barela kao 1948

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

…naravno da amerikanci vrlo dobro znaju šta rade;…oni to gledaju sa visina izuzetne nedodirljivosti i trenutna naftna situacija za njih ne predstavlja nikakav izazov niti traži ikakav napor kojim bi sebe opteretili….oni idu naprijed linearno i ne zanimaju ih znakovi pored puta, niti obračaju pažnju na njih….amerikanci su pokrenuli plan vojne intervencije i na tome drže fokus interesovanja što znači da ih tankeri nimalo ne interesiraju niti trenutno muljanje saudijaca i rusa…ono što je sada u američkoj perspektivi najvažnije jeste uz što manje žrtava i uz što kraće vrijeme skupa sa vazalima izvojevati vojnu pobjedu i planovi se za sada rade ili su već postali operativni.

markoo
Gost
markoo
1 godina prije
Reply to  igi

sa vazali, da, al ako tramp posalje usa vojsku dolje i kad se dio gringosa vraca u vodoravnom polozaju ,jer akcija se oduzila, hm hm, a drugi mandat ,izbori sve blize.

markoo
Gost
markoo
1 godina prije
Reply to  markoo

a u haitiju pocele demonstracije,tamo bi mogli poslat marince, kad bi bili sigurni da im se ne bi ponovila somalija.

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Amerika sankcijama nametnutim drugima u stvari največe gubitke ,dugoročno, stvara sebi …

benty20
Gost
benty20
1 godina prije
Reply to  Amater

Bi li to trebalo biti utješno? Šta znači nekom sirijcu ili irancu to što će se dugoročno sankcije njihovoj zemlji obiti o glavu Amerikancima (ako seuopće obiju) kad oni zbog tih sankcija ne mogu funkcionirati na način dostojan čovjeka u 21. stoljeću?

To je kao ono kad ti netko učini zlo i ti rečeš da će mu se vratiti to što radi tebi i drugima i stvarno mu se vrati. I što imaš od toga šta se i njemu vratilo to zlo? Hoće li ono nadoknaditi štetu koja je tebi učinjena? Hoće li ti vratiti izgubljeno vrijeme, novac i u konačnici ono najvažnije – zdravlje??? Ma neće! Pa kakve onda koristi od te “božanske pravde”?

Gost
Gost
Gost
1 godina prije

Gazprom banka je to javno opovrgnula iako je račun definitivno otvoren. Zašto?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Gost

Zato što ni Gazpromu nije svejedno hoće li se zbog Venezuele naći na nekim listama.

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Gazpromu se može amerika zaletjeti otpozadi…
Ako če Europa kupovati Ruske energente, če morati zaobiči sankcije…
Zato je Gazprom nedodirliv. Ili če amerika još gore ubiti baš svoj dolar i SWIFT….

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Pa ne moze Gasprom sakriti takvu informaciju od Amera.
Besmislica.
Komentator “Gost” je zna, ali eto Ameri nece znati, jer je Gasprom opovrgao, pa Gasprom nece dospjeti na “liste”. Lol.

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije
Reply to  Gost

Jer nije otvorila novi…
Ima stari.

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  Gost

vec sam ja rekao da sa gubitnikom nece niko.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Ali Baba i 40 iljad barela

Tom
Gost
Tom
1 godina prije

Dobro , al jos su to samo nagađanja , cinjenica je da je nafta trenutno vrlo jeftina da su u texasu dosta polja zaustavili trenutno jer nikog sad nafta ne spasava. Venezuela bi trebsla neku drasticniju pomoc od Rusa i Kineza jer sam Maduro sanse nema to da resi.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Većina zemalja će sve više tražiti sigurnost pod okriljem Rusije i Kine.
USA ne radi ništa osim što prizvodi KAOS.
Zavirite ako niste i na strari olinjali CNN.
Čak i oni priznaju da USA gubi bitku na svim poljima. Danas sam čitao baš na tom CNN da USA ostaje bez zlata.
Potrošeno.
Tako da ako nešto zaustavi USA u daljem širenju terora i straha vojskom sa 700(!!!) vojnih baza širom svijeta, bit će to,
BANKROT.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

USA je zabranija izvoz lake sirove nafte u Venecuelu. Samo Venecuela moze zabranit uvoz. Redovito brkate pojam uvoz i izvoz.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik