Da li će se ispitivanja o navodnoj šemi podmićivanja ponuđača nastaviti ako Biden zauzme ovalni kabinet?

Joe Biden
5 komentara

Izborna kontroverza potpuno je pomračila priču o Hunteru Bidenu, koja je prošlog mjeseca kružila na društvenim mrežama. Analitičar sa Wall Streeta Charles Ortel objasnio je šta će se dogoditi sa istragom Senata o navodnim šemama „plati pa igraj“, Bidenovim i drugim istragama dinastičkih političkih porodica, ukoliko Joe Biden preuzme dužnost.

Senatori Chuck Grassley (R-Iova) i Ron Johnson (R-Visc.) jasno su stavili do znanja da će nastaviti ispitivanje u američkom Kongresu inostranih poslova koje je sklopio sin bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, Hunter, bez obzira na to ko će položiti zakletvu kao američki predsjednik u januaru 2021.

„Neću zatvarati oči“, rekao je Johnson, predsjedavajući Stalnog pododbora za istrage Senatskog odbora za državnu bezbjednost i vladine poslove. „Uvjeren sam da će biti više finansijskih transakcija koje će vjerovatno biti otkrivene.“

Republikanski senatori, koji su ranije objavili izvještaj o sumnjivom poslovanju porodice Biden i potencijalnim sukobima interesa koji uključuju inostrane saradnike Huntera Bidena i politički uticaj njegovog oca, otkrili su dodatne detalje o finansijskom poslovanju Bidenovih sa inostranim kompanijama 18. novembra.

Da li će GOP nastaviti da kopa o Hunteru Bidenu?

Sudbina istrage Senata u vezi sa Bidenovima visi o koncu s obzirom na predstojeću trku u Georgiai 5. januara 2021, koja će odrediti sudbinu gornjeg vijeća, prema analitičaru sa Wall Streeta i istraživačkom novinaru Charlesu Ortelu.

„Istraga Senata će se vjerovatno nastaviti samo ako republikanci zadrže kontrolu nad tim tijelom“, kaže on. “Trenutno republikanci imaju 50 mjesta, dok demokrate i saveznički nezavisni imaju 48 mjesta. Ako demokrate pokupe obje preostale trke drugog kruga, Senat bi bio izjednačen, 50 – 50. Ako Biden i Harris budu inaugurisani, Harris bi razbila bilo koji izjednačen rezultat i predala efikasnu kontrolu Senata demokratama, u tom slučaju bi resursi za nastavak punopravnih istraga o korupciji i zločinima u porodici Biden sigurno bili odbačeni“.

Novi izvještaj GOP senatora djelimično se zasniva na dokazima Tonyja Bobulinskog, bivšeg poslovnog saradnika Huntera Bidena, koji se javio u oktobru navodeći da je bivši potpredsjednik učestvovao u poslovnim šemama njegovog sina. Pristavši da sarađuje sa senatskim Odborom za nacionalnu bezbjednost u oktobru, Bobulinski je otkrio da je sa njim razgovarao Savezni istražni biro (FBI) u vezi sa Hunterovom ulogom u Burisma Holdings, ukrajinskoj kompaniji za prirodni gas.

Ipak, Ortel izražava skepticizam u pogledu potencijalne istrage, sugerišući da su “male šanse da će Senat ili Predstavnički dom nastaviti ispitivati navode Bobulinskog i pitanja vezana za dugotrajnu, opsežnu korupciju porodice Biden i ranjivost na strane uticaje” ako Biden osvoji Ovalni kabinet.

„Mejnstrim štampa širom svijeta takođe vjerovatno neće dalje zahtjevati istrage tvrdnji koje se čine mnogo značajnijima od bilo kojih tvrdnji iznijetih i sprovedenih protiv Donalda Trumpa i njegovih saveznika“, smatra analitičar sa Wall Streeta.

Dobrotvorne organizacije Biden & Clinton: „Trgovanje novcem za uticaj“

U međuvremenu, konzervativni američki mediji rasvijetlili su još jednu potencijalno štetnu epizodu za porodicu Biden i njenu neprofitnu Biden Inicijativu za rak, koju su 2017. godine osnovali bivši potpredsjednik Joe Biden i njegova supruga. Prema dosijeima IRS,  dobrotvorna organizacija tokom prve dvije godine nije davala donacije, već je potrošila milione dolara „na plate bivših pomoćnika Washingtona, koje je angažovala“, kako je New York Post izvijestio 14. novembra. Neprofitni entitet je naglo obustavio svoje poslovanje 2019. godine nakon što se Joe Biden pridružio predsjedničkoj trci. Priču je prvobitno objavio Washington Free Beacon u junu 2020.

„Kao što vidimo po ledeničkom tempu kojim se vrše masovne dobrotvorne prevare i korupcija u koje su uključene„ dobrotvorne organizacije “bliske Billu, Hillary i Chelsea Clinton, čini se da će šokantne mane mnogih dobrotvornih organizacija „Biden ‘previdjeti’ IRS i Ministarstvo pravde“, kaže Ortel. „Gotovo se čini da je dinastičkim političkim porodicama dozvoljeno da trguju novcem za uticaj putem neprofitnih organizacija oslobođenih poreza, kao neformalni preduslov za obavljanje funkcije“.

Ortel, koji istražuje navodnu prevaru Fondacije Clinton u posljednjih nekoliko godina, više puta je skretao pažnju na to da su FBI, DOJ i IRS decenijama prikrivali finansijske i organizacione razlike organizacije.

Istovremeno, iste vladine agencije nestrpljive su da krenu u potragu za konzervativnim entitetima i republikanskim političarima, primjećuje analitičar, pozivajući se na represiju protiv NRA ranije ove godine i dobrotvornih organizacija koje je vodila porodica Trump.

MSM će i dalje gubiti tržišni udio i uticaj

Američki mejnstrim mediji uglavnom su prećutkivali Bidenovu dobrotvornu kontroverzu, septembarski izvještaj Senata u kojem su detaljno opisane sumnjive finansijske transakcije Bidena, kao i tvrdi disk koji navodno potiče sa laptopa Huntera Bidena.U istom smislu, MSM se klonio rasvjetljavanja novog istraživanja koje su Grassley i Johnson objavili prošle nedjelje.

Ovaj trend će se vjerovatno nastaviti, prema Ortelu, koji vjeruje da će “alternativni mediji morati obaviti zadatak”.

„Pojedinci sve češće dobijaju vijesti i informacije putem pretraživača i putem društvenih medija, umjesto preko tradicionalnih medija koji su već dugo svi za neregulisani globalizam, demokrate, a protiv konzervativnog ekonomskog i političkog razmišljanja“, kaže on.

Da bi ilustrovao svoju poentu, analitičar skreće pažnju na „veliki pad publike u emisijama Fox News od 3. novembra 2020. zbog njihovih užasnih izvještavanja i „analiza“ i sugeriše da „pokazuje koliko brzo publika koja gleda, gleda i reaguje“. On predviđa da će “Foxu vrlo brzo, naglo opadati gledanost, a u tradicionalnim medijima će vjerovatno ubrzati pad svih važnih prihoda od oglašavanja”.

„Glavni mediji nastavljaju da gube tržišni udio i uticaj, iako njihovi voditelji i stručnjaci vjeruju da ostaju izuzetno važni i relevantni, što je netačno“, zaključuje on.

Američki izbori 2020joe biden
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Sta se ima istrazivati kad svi znamo da nema mita i korupcije u SAD. Kao sto nema ni u Briselu.

Max
3 godine prije

Neće biti istraga ,,, Ako postane predsjednik to će biti zataškano

Tata i sincic
3 godine prije

Po nekim misljenjima, iznesenim prije izbora, slucaj Bidenovog sina bi vjerovatno pao u zaborav – ako Trump pobijedi! Nasuprot ocekivanjima, u slucaju sad vec vrlo vjerovatnog dolaska Bidena na mjesto predsjednika slucaj njegovog sina cak ce i mediji ponovo otvoriti tu temu, jer od necega moraju da zive, o necemu da izvjestavaju! A i republikanci nece propustiti veliku priliku za malu (ili mozda malo vecu) osvetu.
Mogao bi Biden uskoro pozavidjeti Trumpu i pozaliti sto se upustao u ovu trku, cije plodove bi lako mogao uzivati neko drugi (Kamala), ako tu bude mjesta za uzivanje!
Eto, jos rezultati izbora nisu definitivno potvrdjeni, a tema Bidenovog sina opet izlazi na povrsinu!

Alex
3 godine prije

Bidan Joe,hoće li doživit do Ovalnog ureda?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI