Dorsey priznaje da je zabranjivanje priče o laptopu Huntera Bidena na Twitteru bila „potpuna greška“

Jack Dorsey
8 komentara

U četvrtak su predstavnici glavnih platformi društvenih medija, uključujući Google, Facebook i Twitter, pozvani na kongresno saslušanje zbog dezinformacija kako bi odgovorili na navode koji se tiču nekontrolisanih aktivnosti i doprinosu širenju neprimjerenog sadržaja.

Tokom šestosatnog saslušanja sa predstavnicima Doma Komiteta za energiju i trgovinu, izvršni direktor Twittera Jack Dorsey rekao je da je platforma napravila „potpunu grešku“ zabranivši korisnicima da objavljuju zloglasni izvještaj New York Posta koji navodno sadrži e-poštu Hunter Bidena, u oktobru 2020.

U to vrijeme Twitter je takođe zamrznuo nalog novina na dvije nedjelje, pozivajući se na navode da su informacije dobijene „hakovanjem“ laptopa Hantera Bidena. Platforma je takođe zahtjevala od NYT da izbriše određeni broj postova s povezanim pričama. Sve ovo Dorsey je danas objasnio kao „grešku u procesu“.

„To je bila bukvalno samo greška u procesu. Ovo nije bilo protiv njih na poseban način“, rekao je Dorsey kongresnom odboru. „Ako otkrijemo prekršaj, zahtjevamo da ga ljudi isprave. To smo promijenili na osnovu toga što su željeli da izbrišu taj tvit, sa čime se u potpunosti slažem. Ja to shvatam. Ali to je nešto što naučimo. “

„Čitav njihov nalog koji je dvije nedelje bio blokiran greškom izgleda kao zaista velika greška. Da li je neko odgovarao u vašem odjeljenju za cenzuru za tu grešku?“ – pitao je republikanac iz Luizijane Stiven Scalise.

Izvršni direktor Twittera odgovorio je da platforma nema „odjeljenje za cenzuru“ da bi ograničila određeni sadržaj, ali je odbio da odgovori na pitanje o tome kako se „greška“ dogodila.

Scalise je takođe napomenuo da se „lažni“ sadržaj može retvitovati, podsjećajući na članak „Washington Post“ o telefonskom pozivu između tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trimpa i glavnog istražitelja izbora u Georgiji, nakon što je Trump od njega zatražio da „pronađe prevaru“ i takođe rekao da bi bila „nacionalni heroj“ ako to učini.

Redakcija je kasnije priznala da je priča netačna, izdavši ispravku, rekavši da su Trumpovi komentari „pogrešno citirani“.

„Danas postoje tvitovi koji još uvijek pogrešno karakterišu čak i na način na koji je Washington Post priznao da nije u redu, ali te pogrešne karakteristike i dalje mogu biti proslijeđene. Hoćete li zaboraviti to pitanje i početi da ih uklanjate kako bi odražavali ono što je čak i sam Washington Post priznao da su lažne informacije? “Pitao je predstavnik Doma Dorseya.

Rekao je da su Twitterove „obmanjujuće informativne politike fokusirane na izmanipulisane medije, javno zdravlje i građanski integritet, to je to“.

Rasprava o dezinformacijama kuća

Generalni direktor Googlea Sundar Pichai, izvršni direktor Twittera Jack Dorsey i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg govorili su 25. marta u dvostranačkom odboru, raspravljajući o odgovornosti društvenih medija za ono što korisnici objavljuju.

Baveći se zamršenim problemom da li bi trebalo cenzurisati sadržaj na platformama društvenih medija, i republikanci i demokrate složili su se da se propisi moraju promijeniti, ali su se kosili oko korjena problema.

Republikanci tvrde da „pristrasne“ platforme društvenih medija napadaju konzervativni sadržaj, dok su demokrate tražile dodatna ograničenja kako bi se blokirale dezinformacije i govor mržnje koji štete zajednicama, uključujući LGBTQ +, crnačku zajednicu, azijsko- američke i španske govornike.

Istražitelji su se pozvali na reformu člana 230 Zakona o pristojnostima komunikacije koja uklanja odgovornost od medijskih platformi za ono što objavljuju njihovi korisnici. Zuckerberg je posebno rekao da bi „sigurno pozdravio zakonodavne pristupe u toj oblasti“, pozivajući druge platforme da budu restriktivne poput Facebooka.

Hunter BidenJack Dorsey
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

Ovaj lazljivi junkie bi trebao kazneno odgovarati jer je provodio otvorenu cenzuru pred same izbore i agitirao za mumiju.i utjecao na izbore.to se dogodi kada smo,godinama,davali sve vise ovlasti društvenim mrežama.koje sada mogu blokirati istrazivacki novinarski rad i sprijecavati istrage nad kvaziuglednim osobama.nadam se da Ce New York post iscijediti ovog junkiea i pocet malo ceprkati po njemu.hvala.

mQstar
3 godine prije

Večeras Pasha. 🌬
Crveno more & Evergreen 💦

3 godine prije zadnji put uredio mQstar
politicki nekorektan
3 godine prije

…ovoga bi u vojsci “cebovali”

Max
3 godine prije

Muljaju.

Boba Lazarević
3 godine prije

Jack Horseshit pokazuje i kako je microdosing greška.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI