Državne vijesti u Velikoj Britaniji podučavaju djecu o ‘bezobzirnom’ Putinu i ‘besramnoj’ Rusiji

Putin
53 komentara

Da li je Vladimir Putin “najopasniji čovjek na svijetu?” Ako vjerujete istim izvorima vijesti kao i nastavnici britanskih škola, onda jeste. Možda je dobra stvar što djeca ne obraćaju pažnju.

Kada se škole u Britaniji na kraju ponovo otvore u septembru, djeca neće samo učiti čitanje, pisanje i matematiku. Povrh ovih osnova, njihovi nastavnici će ih hraniti propagandom zbog koje bi Herr Goebbels pocrvenio.

Izvor propagande o kojem je riječ je The Day, sajt za vijesti koji je osnovao tim etabliranih novinara i koji je usmjeren na tinejdžere.

Dizajnirana za upotrebu u učionici, svaka The Day priča predstavljena je zajedno sa nizom provokativnih pitanja i vježbi kako bi se mladi naučili da „razmišljaju sami i sarađuju sa svijetom“.

Iako je fokusiran na Veliku Britaniju, The Day se koristi u učionicama širom svijeta kao nastavno sredstvo.

Nedavni članak opisuje ruskog predsjednika Vladimira Putina kao “najopasnijeg čovjeka na svijetu” i sugeriše “da se ništa ne može učiniti da se ta problematična država Rusija dozove pameti”. Čitava spoljna politika Moskve je „besramna“, a Putina opisuju kao čovjeka koji uživa u podmetanju nemira na Zapadu. Opširne optužbe za rusko uplitanje u američke izbore 2016. tretiraju se kao činjenice, kao i glasine da se Putin umiješao u britanski referendum o Brexitu i u opšte izbore prošle godine.

Djeci je takođe predstavljeno mišljenje Billa Browdera da je Rusija “mafijaška država koja vodi mafijaške poslove.” Browder, sajt to izostavlja, je magnat i prevarant koji je tokom ruske privatizacije devedesetih godina prošlog vijeka zaradio milijarde dolara u Rusiji i proglasio sebe kao anti-Putin aktivistu nakon što je njegov izvor prihoda presječen.

Ispod članka se od djece traži da odgovore na brojna pitanja, poput „Da li bi Rusija trebala biti protjerana iz Ujedinjenih nacija?“ pa čak i da napišu kreativnu priču o tome kako bi bilo sresti Putina tokom njegovih KGB dana. Nadalje, predlaže se skorija široko kritikovana priča bez dokaza New York Timesa, o tvrdnji da je Rusija plaćala talibane da ubijaju američke trupe u Avganistanu, kao dodatno štivo koje bi pomoglo djeci da postanu “stručnjaci” za sve Putinove poslove.

The Day sebe ne smatra antiruskim istraživačkim centrom za djecu. Sasvim suprotno. Ironično je da je njegov osnivač, Richard Addis, želio je da osnuje sajt za borbu protiv varljivog novinarstva, prevara, „naklonjenog izvještavanja“ i „priča u kojima je istina sporna“ – lažnih vijesti, drugim riječima.

U toj potrazi podržala ga je Komisija britanske vlade za lažne vijesti i podučavanje vještina kritičke pismenosti u školama, koja se udružila sa The Day kako bi sastavila sramotni izvještaj u 2018. godini i otkrila da samo dva procenta britanske omladine posjeduje sposobnosti kritičkog razmišljanja da primijeti lažne vijesti.

„Jasno je da su naše škole apsolutno vitalne u podsticanju djece da kopaju kroz smeće i istjeraju istinu“, rekao je Addis tada. Priče na sajtu sa naslovima poput „Putin Strašni“ i „Toksični Putin u misiji da zatruje Zapad“ tačno su ono što Addis smatra uravnoteženim novinarstvom.

Ravnoteža, međutim, nije uobičajena osobina britanskih posmatrača Rusije. Dugo očekivani „izvještaj o Rusiji“ u britanskom parlamentu oslanja se gotovo u potpunosti na „navode“ kako bi poduprli tvrdnju da Moskva „predstavlja značajnu prijetnju za Veliku Britaniju“. Izvještaj se čak oslanja na članke BuzzFeeda da bi potkrijepio svoje klimave tvrdnje.

Poruka The Daya možda neće pasti na plodno tlo. Prema istom izvještaju vlade, samo četvrtina starije djece vjeruje vijestima koje pročitaju na mreži. Ako je tako, propagiranje The Daya moglo bi biti uzaludno.

obrazovanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
3 godine prije

Ponavljaju se ’30e godine SADa… masinerija mass media radi svoje

enkol
3 godine prije

Englezi s svojom imperijalnom propagandom ispiru svom narodu mozak.
Oni su zeljni pljacke tudjeg.
Nekad sunce nije zalazilo s njihovog imperija a danas su nacija sarlatana, ucjenivaca i spletki.
Zive jos uvijek dobro, imaju zivotni standard pri samom vrhu, vise lopovlukom i pljackom nego radom.

Fenix
3 godine prije

E moji Englezi bolje vi brinite sto ste u Londonu manjina nego o Rusima.

nekoime
3 godine prije

– Kako prepoznati lažnu vijest?
– Napisao ju je novinar.

ivi.tz
3 godine prije

Gbr = kraljevska palata=leglo pedofila.

zgvaca
3 godine prije

To je jedna dobra vjest. Dok glupi mali Englezi uce kako je Putin Babaroga mali Kinezi i Rusi uce Matematiku, Fiziku i Kemiju. Svjet se nece promjenit za godinu ili dvije. Ali dvije do tri Generacije mogu napravit razliku. Zato bi me vise brinulo da mali Englezi uce Quantenfiziku i Nanotehnologiju nego bajke o zloceston Putinu.

nije bitno tko
3 godine prije

Putin če jednog dana otiči sa vlasti, a kretenoidni Englezi če imati zatucane mozgove.

Cudo
3 godine prije

Ima jedna narodna – Tko o poštenju, kurva o poštenju….
Toliko o Englezima koji prozivaju svih.
Englezi su u osnovi ako se pogleda počinili povijesno najveći genocid nad svima, najviše zbog moći i novca, a potom jer vole nanositi zlo ( govorim o kruni i njenoj politici, da se slučajno ne misli da smatram sve Engleze istima sa krunom, iako nisu daleko od toga u globalu ).

Ive
3 godine prije

Zivim u Velikoj Britaniji, svijedok sam svakodnevne antiruske propagande, pljuvanja po Rusiji Putinu, jer za Britance to su sve komunisti, sve je korupcija, lazi, propaganda i diktatura. No pokusao sam traziti povijest razloge i izvore tenzija izmedju Rusije i Velike Britanije. Nisam uspio ronaci pa eto ovim putem molim da netko tko zna ili ima izvor na WWW da mi pomogne dade informaciju gdije da trazim.
Ono sto znam da tenzije nisu od jucer da su tenzije postojale jos iz doba carske Rusije, madaje carska obitelj Rusije i kraljevska obitelj VB u bliksom krvnom srodstvu tako je Car Nikolaj i kralj George V kao braca od iste majke i oca toliko slicni i fizicki i …

Stara kuka
3 godine prije

Već sam na drugoj temi napisao. Nije Britanija slučajno domovina Georgea Orwella, Aldousa Huxleyja, H.G.Wellsa a bogami i masonskog pokreta. Ta anglosaksonska kultura, unatoč stalnim lijepim pričama o demokraciji, slobodi i ljudskim pravima svako malo pokaže svoje pravo totalitarno lice. Tajna elitistička udruženja, špijuniranje stranih zemalja ali i svojih vlastitih građana, zavjere i “crne” operacije u inozemstvu i vlastitoj zemlji, su zaštitni znak kako Britanije tako i drugih zemalja anglosaksonskog kruga – SAD. Kanade, Australije, Novog Zelanda. Nije da i drugi to ne rade, ali nitko tako intenzivno i nitko nije ranije počeo od Anglosaksonaca. Ali to nije sva. Neprekidna propaganda, ispirianje mozga i agresivno nametanje svojih “vrijednosti” putem medija i industrije zabave, masivna upotreba tehnologije u nadzoru i kontroli (kamere, praćenje mobitela, prisluškivanje, satelitski nadzor), cenzura nepoćudnoih mišljenja (internet) sve su te pojave najizraženije u anglosaksonskim zemljama a iz njih uglavnom i vuku korijene. A za ove plandemije, tko… Čitaj više »

JumpingJackFlash
3 godine prije

Evo da opet citiram kako je to lijepo objasnio David Icke:
“Britanija je majka svih prevara!”

Ana
3 godine prije

Samo u Britaniji???

Zuzor
3 godine prije

Divno je videti da su Britanci i dalje šaka jada.

davor3
3 godine prije

JumpingJackFlash
Dobro pises, pogledao sam onaj video i kad je zavrsio onda se upalio slijedeci video.
To je bio intervju s ruskim princom Rostislav Romanov, direktni naslijednik cara Romanova.
Momak daje intervju za RT i kaze
Russia my heart & soul
i objasnjava kako voli Rusiju.
Rodjen u Britaniji, veci Britanac od samog Engleza, daje intervju na engleski, ne zna ruski.
Buduci da i sam zivim vanka u tudjini, zaboli me nesto oko srca i stegne me u grlu.
Uzto je i financijski promasaj, gola kost.
Dalje necu, razumjete cete.

Tanja
3 godine prije

Adrenokromaš.

I ostali adrenokromaši će početi gadno pizditi, em nema droge, em polako padaju.

Ad astra
3 godine prije

Pojedinačno repliciranje bi iziskivalo dosta vremene, a pošto je većina komentara obojena animozitetom ptrema Englezima napisat ću svoj osvrt na večinu komentatora. Najbolji komentar mi je jednog komentatora koji kaže da je Engleska uvijek zastupala svoje interese. Pitam ga, a čije interese bi trebala zastupati? Drugi biser je s tiskom novca. Pa kad je to tako jednostavno zašto i drugi to ne rade. Sjećam se 90-tih i srpskog tiskanja novca koji je završio ogromnom inflacijom. Kaže čovjek u Londonu mu sinu uz prijetnju nožem oteli mobitel. U Beogradu lik ušetao s Uzijem u birc s namjerom da izrešeta suparnike. London nesiguran, a Beograd je ok. Kaže jedan komentator da su Englezi radili nered po svijetu. Ima jedna država koja je započela WWI pa zbrisala na Krf. Ta ista država je napravila strašan zločin ubivši 7000 zarobljenika u jednom danu. Možeš si zamisliti da su bili na vlasti 5 godina. I… Čitaj više »

Jozo
3 godine prije

Rusi će da rasture malu Britaniju kao beba zvečku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI