fbpx

Eksplozija u Kalinovki je slomila kičmu ukrajinskom topništvu

Eksplozija u Ukrajini

U utorak kasno navečer je izbio veliki požar u skladištu streljiva ukrajinske vojske udaljenom oko 20 kilometara od grada Vinice s 370 000 stanovnika. Zbog siline eksplozija su vlasti naredila zatvaranje zračnog prostora u krugu od 50 kilometara i evakuaciju lokalnog stanovništva. Među prvima su evakuirani mještani obližnje Kalinovke, a kasnije i sva obližnja sela. Ukupno je evakuirano oko 30 000 ljudi.

Prema prvim izvješćima je u skladištu streljiva u Kalilnovki bilo 188 000 tona municije. Kasnije su brojke varirale od 80 000 tona do čak 300 000 tona, ovisno o izvorima.

Premijer Vladimir Grojsman je nakon posjete terenu izjavio da je za havariju kriv ”inozemni faktor”, referirajući se na sabotažu planiranu i provedenu od strane ruskih službi.

Za sada ne postoje točni podaci o šteti, ali je prema lokalnim medijima to jednu od najvećih skladišta topničke municije u zemlji u kojem je bilo pohranjeno streljivo za sustave ”Smerč”, ”Uragan” i ”Grad”.

Osim verzije premijera Grojsmana koji optužuje ”inozemni faktor”, postoji još nekoliko tumačenja o mogućim razlozima incidenta. Zastupnica Nadežda Savčenko je izjavila da je požar namjerno podmetnut kako bi se sakrili tragovi ilegalne trgovine oružjem i transfera ukrajinskih projektila u Južni Sudan. Treća verzija je ”nemar časnika i vojnika”, za koje se tvrdi da su dužnost često obavljali pod utjecajem alkohola.

U ovom slučaju postoji puno slučajnosti. Havarija u skladištu u Kalinovki se dogodila u na rođendan predsjednika Porošenka u njegovoj rodnoj regiji Vinice, samo dan li dva nakon objave rezultata istrage koju je proveo Amnesty International, koji je izvijestio da ukrajinsko oružje za ove sustave ilegalno završava u Južnom Sudanu.

Incident dogodio u vrijeme donošenja odluke o slanju u Ukrajinu američkog oružja. Ove ”slučajnosti” su indikativne, jer je uz nedavni sličan incident u Mariupolju i onaj u ožujku u Balakleji, regija Harkov, može imati dalekosežne posljedice.

Prema riječima ravnatelja ukrajinskog Instituta za analizu, Kijev će sada teško dobiti ne samo najnovije obrambeno ubojito oružje, koje je priželjkivao, nego i nesmrtonosnu opremu.

Ministarstvo obrane Ukrajine je izračunavalo gubitke i bez dovršene istrage tvrdi da oni iznose najmanje 800 milijuna dolara. Vojni tužitelj središnje regije Ukrajine pokrenuo je kaznenu prijavu zbog sabotaže počinjene na objektu na vojnom teritoriju.

Međutim, nakon havarije ovakvih razmjera postoji vjerojatnost da se nikada ne utvrde točni razlozi požara koji je izazvao detonacije i uništenja većeg djela skladišta.

Osim što dovodi u pitanje američke isporuke oružja, incident je onemogućio  ukrajinsku vojsku za vođenje daljnjih operacija na istoku zemlje. Požar u skladištu u blizini Vinica je slomio kičmu ukrajinskoj vojsci, manjak topničkog streljiva bi mogao prisiliti Kijev da se vrati na put Sporazuma iz Minska.

”Eksplozije u vojnim skladištima u Ukrajini tijekom protekle godine su značajno su oslabile borbenu učinkovitost ukrajinskih snaga”, izjavio je Oleg Petrenko, bivši militant neonacističke bojne Azov, sada zastupnik Vrhovne Rade i član frakcije Bloka Petra Porošenka .

Prema Petrenku, uništenje skladišta u Balakleji u regiji Harkov, koje se dogodilo u proljeće, i nedavni požar u Kalinovki, doveli su u pitanje borbene sposobnosti ukrajinskog topništva, koje je nakon uništenja ukrajinskog zrakoplovstva ostalo ”kičmu” Oružanih snaga Ukrajine.

”Ako je nakon Balakleje kapacitet našeg topništva oslabljen, što će biti nakon Kalinovke, gdje su bili projektili za višecijevne raketne sustave i bacače? Sada će naše topničke mogućnosti još više pogoršati, a one su ključne za vođenje ovog oblika rata”, kazao je Petrenko.

Prema preliminarnim podacima Glavnog stožera Ukrajine, u skladištu je bilo pohranjeno oko 83 000 tona streljiva, uključujući i projektile za sustave ”Smerč”, ”Uragan” i ”Grad”. Iako snimke sugeriraju suprotno, navodno je uništena ”tek trećina od ukupne količine streljiva”. Ivan Vinnik, tajnik Odbora za nacionalnu sigurnost Vrhovne Rade, štetu procjenjuje na najmanje 800 milijuna dolara.

S obzirom da Ukrajina sama ne proizvodi streljivo, postavlja se pitanje koliko je realno da Kijev nastavi rat u Donbasu. Ranije su ukrajinski generali više puta naglasili da na raspolaganju imaju sve manje streljiva za borbene aktivnosti.

Privremeno je problem bio riješen tako da je Kijev projektile dobivao iz zemalja bivšeg socijalističkog tabora, koji su potajno prebačeni u Ukrajinu. Međutim, zemlje bivšeg Varšavskog ugovora, koje ove projektile šalju i na Bliski istok islamističkim skupinama u Siriji, nemaju beskonačne rezerve.

Prema riječima Ruslana Borotnika, ravnatelja ukrajinskog Instituta za analizu i politiku, eksplozije u skladištima streljiva utječu na imidž Ukrajine u svijetu. Eksplozije u Balakleji i najnovija u Kalinovki znače veliki gubitak reputacije za zemlju i za aktualnu vladu.

“Kako eliti u Kijevu dati novo oružje, ako nije u stanju čuvati ni postojeći vojni arsenal”, rekao je stručnjak i dodao da su šanse da Porošenko dobije američko oružje sada znatno manje.

Porošenko ima koristi od sporog rata, jer je broj streljiva u Ukrajini doista ograničen”, kaže politički analitičar i bloger Anatolij Nesmijan.

“Prije rata je Ukrajina imala 2,3 milijuna tona municije. Naravno, takve količine je teško brzo potrošiti, pa čak i prodati. Pretpostavlja se da je barem polovica tog arsenala ostala u skladištima ukrajinske vojske i Porošenko ima vremena voditi spori pozicijski rat protiv Donbasa”, dodao je Nesmijan, koji vjeruje kako je rat u Donbasu adut u rukama Porošenka kojeg koristi u igri s Rusijom i Zapadom.

Po njegovom mišljenju, Porošenko uživa u ulozi predsjednika koji se suočava sa snažnim agresorom, što mu je na drugoj strani izgovor kako da stalno traži pomoć Zapada.

Međutim, ova ”igra” može davati rezultate godinu ili dvije. Ali što dalje? Naravno, tko u Kijevu uopće razmišlja što će biti za godinu dana, a da ne govorimo o dužem razdoblju. Njihovi planovi se svode na razdoblje od mjesec ili dva, jer se situacija neprestano mijenja.

grad 122mm
FOTO: raketa Grad 122mm IZVOR: 112 Украина

Govoreći o eksploziji u Kalinovki, požari u vojnim skladištima su tipični za većinu post-sovjetskih zemalja. I u Rusiji su takvi požari bili česti, sve do sredine 2000-ih, kada su praktično služili za ”otpis” oružja i ostalog vojnog materijala. No, posljednjih godina je kontrola u ruskoj vojsci pooštrena, pa su požari znatno rjeđi.

U Ukrajini se pljačka oružja i vojne opreme nastavlja i pod novim vlastima nakon prevrata u Kijevu. U sovjetskom je razdoblju ”Kijevska vojna oblast” bila najbogatija od svih vojnih oblasti, jer se tradicionalno pretpostavljalo da će zapadna agresija uz uporabu konvencionalnog, nenuklearnog oružja, najvjerojatnije krenuti iz tog pravca.

Nakon 1992. godine su ogromne zalihe oružja ostale na raspolaganju ukrajinskim generalima i njima bliskim strukturama. Jasno je da su oni u vrijeme kada su ukrajinske vlasti malo pažnje posvetile razvoju vojske oružje počeli prodavati širiti diljem svijeta. Nisu slučajno mnogi “lordovi oružja” usko povezani s predstavnicima ukrajinskih vlasti i vojske. Stoga je bi najvjerojatniji uzrok požara mogao biti pokušaj prikrivanja kriminala, što se službeno naziva ”otpisom nestalog materijala”, kao što je rekla i Nadežda Savčenko.

Sam Porošenko je u situaciji u kojoj od dvije opcije mora izabrati onu koja je za njega manje zlo. Konkretno, to znači da mu rat pomaže u obuzdavanju radikalnih nacionalista koje će slati na istok zemlje, jer ako stane rat, oni će se vratiti u Kijev i počet će tražiti svoj udio u vlasti.

S druge strane, više od tri godine je to rat u koje ukrajinske snage nižu poraze i nisu ostvarile nijednu značajniju pobjedu. Pobjede ukrajinske vojske u zapravo nemoguće, jer pokretanje bilo kakve velike ofenzive može ponovno dovesti do žestokog odgovora lokalnih snaga, potpomognutih ruskim umirovljenim vojnim savjetnicima, dragovoljcima i veteranima iz raznih ratova, a ne bi manjkala ni prikrivena pomoć u oružju, opremi i streljivu od strane Moskve.

Međutim, nezadovoljstvo ovom situacijom budi nelojalnost u redovima ukrajinske vojske prema Porošenku i malo je vjerojatno da će predsjednik Ukrajine zaustaviti vojne operacije pod izlikom da nema streljiva za ukrajinske oružane snage.

Porošenko kao da ni sam ne zna je li za njega opasnije zaustaviti operacije protiv vojske Donbasa ili ih podržati, ali bez ikakvih izgleda za pobjedu?

Tri požara u vojnim skladištima

Za mnoge stručnjake tri požara u vojnim skladištima u Ukrajini samo ove godine nisu slučajnost. Ako se događaju zbog nepoštivanja pravila o skladištenju, kako to nitko nije zaključio nakon velikog požara u Balakleji u ožujku? Nitko nije vidio ni izvješće o tom incidentu, ni što se prema službenoj verziji uopće dogodilo.

Do sada se uglavnom sve pripisivalo ili nemaru ili namjenom ”otpisu vojnog materija”. Najnovija verzija, zbog koje je ljut i Zapad, je skandal oko ilegalne prodaje oružja Južnom Sudanu.

Postoje i male šanse da sve ovo Petra Porošenka prisili da se vrati Sporazumima iz Minska. Naravno da će se cijelu situaciju pokušati iskoristiti Porošenkovi protivnici, koji će ga pokušati kompromitirati na sve moguće načine.

Mihail Saakašvili, koji kao apatrid slobodno luta Ukrajinom, već je izjavio kako je eksplozija bila ”rođendanski poklon Putina Porošenku i njegovim Vinicama”.

Petro Porošenko i njegov štićenik, zapovjednik ukrajinske vojske Viktor Muženko, napadaju se sa svih strana da su oslabili ukrajinsku vojsku.

Što se točno dogodilo u Kalnivoki, to za sada nitko ne zna. Istraga nije provedena, a mogući su svi razlozi o uzrocima požara o kojima se govori  u medijima. Konačno, možda je pravu i ukrajinski premijer Grojsman, koji tvrdi ”kako su sabotažu isplanirale i obavile ruske službe”. Ako i jesu, malo je vjerojatno da će se to dokazati.

Pozitivno u svemu je što će civilno stanovništvo Donbasa moći malo predahnuti, jer su projektili za sustave ”Smerč”, ”Uragan” i ”Grad” u ratu koji traje više od tri godine uglavnom bili namijenjeni njima i razaranju stambenih područja i civilne infrastrukture.

Sada su na potezu američki Kongres i predsjednik Trump, koji bi trebali odlučiti hoće li, prema Porošenkovim riječima, Kijevu poslati ”obrambeno ubojito oružje vrijedno pola milijuna dolara”. Ako Washington i donese tu odluku, otvara se pitanje koje je najsigurnije skladište u Ukrajini, ako takvo uopće i postoji, za tako velike isporuke ”zapaljivog” oružja. Dok su u pitanju bile kacige, čizme i uniforme, još se moglo riskirati, ali sa sustavima i projektilima ”Javelin” će to biti puno teže.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
30 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Imenjak
Gost
Imenjak
4 godine prije

није случајно да се та експлозија догодила кад и откриванје споменика мајору милану тепићу.

Ante
Gost
Ante
4 godine prije

Dogodio se šverc komerc. Tri slična požara su se dogodila i sada će za sve okriviti Ruse tako je najlakše. Osim toga tko je u Ukrajini prodao rakete motore Sjevernoj Koreji i za to su vjerojatno krivi Rusi.

davor
Gost
davor
4 godine prije

e ljudovi,ajmo otvoriti žiro-račun za pomoć ukrajinčici da si opet mogu kupiti bombice za ”potapanje brodova”

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije

U svakom slučaju, čak i ako jesu Rusi, ali da jesu bilo bi puno ranije, dobro je… Kako god da jest.

Ivo
Gost
Ivo
4 godine prije

Nadežda je bez sumnje u pravu. Iza eksplozije stoje američke tajne službe, kao i ukrajinska obavještajno-gangsterska hobotnica. Motivi za izazivanje ovakvih eksplozija su prilično jasni i ubijaju nekoliko muha u šutu: 1. Prikrivaju se ogromni manjkovi nastali uslijed neprestanog šverca ukrajinskog oružja i municije u Siriju i ostala mjesta gdje… Pročitaj više »

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
4 godine prije

Epsko-licemjerni-sarkazam 21. stoljeća. Ameri postavljaju kojekakvo oružje za masovno uništenje u razo-raznim državama tobož saveznicama radi zaštite od mrskog im nepirijatelja uglavnom prvog susjeda, vrše vojne agresije i okupacije država koje im nisu nikakva prijetnja, a Rusija ne smije jednako tako pomoći svoje sunarodnjake Ruse u Donbasu koji su izloženi… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
4 godine prije

Ako netko želi smjestiti Rusima, premalo je galame. Svi mediji bi optuživali Rusiju. Aevo ima se cifra ako je to stvarno prodano na crnom tržištu. A to nije onda 800 milijuna nego dupla cijena crnog tržišta. Izgleda najlogičnije.

Andrej
Gost
Andrej
4 godine prije

Ma lako za to što su popucali prozori nakon eksplozije raketa. Mene više brine da se “inozemni faktor” ili kakogod to nazvali ne dogodi u jednoj od njihovih nuklearki, jer ćemo tada i u šetnju odlaziti u skafanderima i sa Geigerovim brojačem.

logo
Gost
logo
4 godine prije

ne treba brinuti da ukrajinci nece imati dovoljno granata evo dok je dacic zapricavao ruse vulin otisao i potpisao vojni pakt grcima rusima bugarima i ukrofasistima nekakva kviclinska pravoslavna nato eu koalicija objavljeno u jutarnjem veceras

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Tko god da je ovo uradio , skidam kapu petokraku , u svakom slucau bolje da je ovo zlo eksplodiralo u skladistu , nego da je ubijalo ljude .

emi
Gost
emi
4 godine prije

Kraj 90-tih ili pocetak 2000-tih , okolina Odese , najvece skladiste raketa S-300 i ostalih PVO raketa, izbija pozar koji je sasvim slucajno primecen u samom zacecu i ugasen odmah cime je spaseno 90% inventara. Naknadnom inspekcijom je utvrdjeno da je 2\3 raketa neupotrebljivo jer su razmontirane da bi se… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik