fbpx

EU neovisna o Washingtonu – Mogućnost ili samozavaravanje?

SAD hegemonija

Sva postojeća dokumentacija dokazuje nepobitnu činjenicu da je Europska unija feud Sjedinjenih Država, odnosno, da ne djeluje bez pristanka i prihvaća sve stavove i sve zapovjedi iz Washingtona.

No, kada bi njemačka i francuska vlada, pogotovo sada kada je Velika Britanija izlazi iz EU zbog Brexita, zauzeli neovisan, suvereni stav, svijet bi možda ipak dobio priliku da se osujete napori Bijele kuće da se i dalje ratovima “rješavaju” međunarodna pitanja, a posebno da se odustane od prakse nasilnog uklanjanja “nepoćudnih” vlada.

Rezultat bi bio jača Europa s većom ulogom u međunarodnim odnosima, koja će se stvarno boriti protiv pošasti terorizma i koja će ići smjerom deklariranih vrijednosti.

Politika sankcija, koja uzrokuje uzajamnu štetu i uvijek nailazi na odgovor, morala bi se radikalno transformirati u diplomatski, transparentan i plodan dijalog.

Međutim, postoje ozbiljne sumnje da će se to dogoditi. Prošlo je vrijeme kada se Francuska hvalila Napoleonom i njegovom moći, koji je naglašavao vrijednosti Francuske revolucije. Prošlo je vrijeme kada je Njemačka imala Bismarcka, koji je konsolidirao njemački identitet. Mi nastavljamo živjeti u razdoblju kada je jednom moćna Velika Britanija pristala na diktat, prepustila svu moć svojoj bivšoj koloniji i postala poslušna do ekstremnih razmjera.

Danas njihove vlade znaju da su špijunirane od strane glavnog saveznika i nema nikakve reakcije, osim neučinkovitih pritužbi, izrečenih samo zato što se nešto moralo reći. Jasno je da je politička ovisnost ključnih europskih vlada o Washingtonu gotovo potpuna.

Zašto su ne uzimaju u obzir i druge zemlje Europske unije? Razlozi su jednostavni. Na njih se i ne računa prilikom donošenja nekih odluka, jer one samo ispunjavaju svoju obvezu da glasaju i uglavnom ne iskazuju buntovni stav. Istina, postoje državnici poput Orbana ili Zemana, ali oni imaju minimalnu težinu da bi predlagali različite opcije koje bi bile prihvaćene, čak i kada potiču Europsku uniju da ne pristaje na diktat izvana.

Navodna proturječja između EU i Sjedinjenih Država za cilj imaju stanovništvu nametnuti stavove ključnih državnika s jedne i druge strane Atlantika i da se insistira na militarističkoj politici.

No, apsurd ove situacije je da Europska unija izlaže riziku svoj teritorij i svoje građane, a to j sve samo ne patriotski stav. Naime, kakvog patriotizma ima u prihvaćanju odluke Washingtona i Pentagona da financijske, vojne i industrijske globalne elite svoj sukob premjeste u područje EU, gdje živi preko pola milijarde djece, žena, muškaraca i staraca, gdje su gradovi i sela kojima prijete posljedice razornog oružanog sukoba, možda i konačnog nuklearnog Trećeg svjetskog rata?

Sjedinjene Države sigurno neće biti epicentar tog sukoba, nego Europa sa svojim stanovništvom.

Istina je da samo Francuska i Njemačka imaju dovoljno snage da se suprotstave samovolji SAD-a, ali vlade u Parizu i Berlinu ne pokazuju nikakve znakove da će nešto promijeniti u tom smislu. To se vidi i u nedostatku neovisnosti kod europskih lidera, koji pristaju i traže američko tutorstvo, a krajnji rezultat je gaženje vlastitog suvereniteta.

Ljudi očekuju veliku reakciju u tim zemljama, čiji bi lideri mogli ući u povijest kao oni koji su svoju kulturu i moć iskoristili da mir postane međunarodna konstanta. Međutim, vodstvo Francuske i Njemačke radije prihvaća planetarni sukob, umjetno stvoren da pogoduje korporativnoj eliti.

Ovo jeste pravo vrijeme za ustati i surađivati kako bi se uspostavila pravda i globalni mir. Nažalost, ni Emmanuel Macron, kao ni kancelarka Merkel, koja se navodno “sukobljava” s Trumpom, a na drugoj strani gleda kako bi uspostavila njemačku hegemoniju nad ostatkom EU, nisu lideri koji Europsku uniju mogu transformirati u neovisni međunarodni čimbenik, koji će se oduprijeti diktatu i svjetsku donijeti mir i stabilnost.

Ovim se potvrđuje i teza da je EU nemoguće transformirati i da se mora raspasti, jer niti je “europska” niti je “unija” naroda, nego američki feud kojem je svrha da se u njemu odvija sukob elite s ostatkom svijeta.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
16 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
ive
Gost
ive
3 godine prije

Potpisujem od riječi do riječi!

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  ive

Autor je napisao americki feud. Ne! Americki kapital je taj koji nas drzi taocima!

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

EU ovisna o Ruskom plinu.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Navedena dilema verovatno egzistira u glavi prosečnog stanovnika EU!?
“Elita” iz Brisela, i ostalih centara EU nema dilemu !!
A o svemu odlučuju Gospodari Novca.

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Ni mogucnost, ni samozavaravanje, nego jednostavno -zavaravanje!

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

EU zemlje Imaju vrlo malo strateške neovisnosti, a osim toga gdje će se Njemačka suprotstaviti SAD-u kad ima par desetaka tisuća američkih vojnika na svom tlu i par tisuća obavještajaca. Prije mi se čini da SAD pritišće Europu s ciljem da potpuno prizna vazalski odnos i odrekne se bilo kakve strateške (financije, energetika, ključni resursi) neovisnosti. Europa postaje strateški sve manje bitna SAD-u, (pored južnog Pacifika gdje brane ekspanziju Kine, i bliskog istoka), ali ne misle naravno otići iz nje, samo što će to očito pod Trumpomm htjeti dodatno naplatiti. U svakom slučaju, čini se da je doista došao kraj globalizmu i sad se ponovno zauzimaju strateške pozicije.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
3 godine prije
Reply to  žrec

Mislim da je u pitanju činjenica da i amerikanci i eu vrlo dobro znaju u kakvim su go–ma,i da iz njih nema izlaza,barem ne časnog,pa ustrajavaju na samodrestrukciji do kraja.ne mogu sada reći za—ali smo,ima li itko pametan da sredi situaciju,jer ih u prvom redu bankari drže za m–a,a bankare nije briga za državama i ekonomijama,oni su država za sebe.prevelika je moć u njihovim rukama,tako da su poitičari samo piuni u njihovoj igri.da nije tako ne bi se tako lako razvrgavala savezništva,i od prijatelja stvarali neprijatelji.kad se nekome uskrati novac nastaju veliki problemi,i političari su spremni na sve da ostanu na vlasti.

Mzuda
Gost
Mzuda
3 godine prije

Ili kako rece ona fino odgojena americka dama ms. Victoria N. : fu**EU

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  Mzuda

@Mzuda, kakva “dama” takav odgovor..

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije

Odličan članak, osim rečenice:” Istina je da samo Francuska i Njemačka imaju dovoljno snage da se suprotstave samovolji SAD-a,” Stvarno ? Hvala u svakom slučaju.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

To niti treba niti ce Rusija i Amerika dopustiti.

Ellessar
Gost
Ellessar
3 godine prije

Iskreno ne znam koliko je EU u mogucnosti usprotiviti se hegemoniji amerike jer antagonizam između naroda EU nikada nije nestao. Britanci i dalje prizeljkuju povrat stare slave, francuzi uzivaju u svojoj samodopadnosti i neskrivenom nacionalnom ponosu, a nijemci i dalje vjeruju da su Nadrasa. Mediteranski dio je uvijek bio opijen plodovima Dioniza i nikada nije ni bio previse zainteresiran za neki visi zajednicki interes. A cijelom tom, loše raspoređenom, mozaiku kultura, navika i običaja pridodajmo još i multi-kulti podvalu koja je proizasla iz dekadencije velikih nacija EU. Dolazak radne snage iz kolonija je možda omogućio pojedincima bogaćenje i lagodan život, ali se nije smjelo dozvoliti getoiziranje. Možda bi sve drugačije izgledalo da se inzistiralo na asimilaciji. I opet je dekadentnost, obijest i gledanje s visoka omogućilo stvaranje nepremostivih razlika između starosjedioca i došljaka. Nemojmo zaboraviti ni smanjenu reprodukciju starosjedioca koja je jos jedan od odraza želje za lagodnim životom bez obaveza. Centar financijske moći je između 2 WW-a prešao Atlantik odakle je i pokrenut WW2 čime je zabijen jedan od zadnjih čavala Starome svijetu. Vrhnje su brali ameri dok se EU dizala iz pepela. Prvo su (sa prostora EU) otisli svi bitni znanstvenici toga vremena, za njima je krenulo i… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Ellessar

@Ellessar- Vrlo dobro. Mala nadopuna. I SAD i EU imaju jedan zajednički problem a taj je da sve manje žive od proizvodnje a sve više od usluga, burzovnih mešetarenja i perpetuiranja novca. Jasno je da to neide u nedogled. U svakom slučaju, jedini spas za EU bi bio prikopčati se euroaziskom tržištu tj otopliti odnose, za početak, sa Rusijom.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Piretis

Pire…valja znati da Rusija ne ide na unistenje USA.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Ellessar

Ellessar..Ellessar…kapa dole kralju,svaka ti je ka u Njegosa. Kada bih znao da bi povratak nezavisnosti znacio Multieticnu ravnopravnost a ne prevlast DE i IV reich povukao bih svoje rijeci od maloprije u suprotnom i sama ideja o seperatizmu od USA je opasna….Nijemci su jedini ludi da naprave sr..e,kako si lijepo rekao jos se smatraju nadrasom. Ono sa lagodnim zivotom bez obaveza ti je vrh kralju,citav pasus tuce u celo…..

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Kada se Amerikai Ujedinjeo kraljevstvo povuku iz baza na teritoriji Nemačke,može se pričati na temu nezavisnosti Evrope.Kakva je trenutna situacija to se neće ostvariti ni u dalekoj budućnosti.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik