Kina i Rusija neće pristati na svjetski poredak nametnut od Washingtona

Hegemonija SAD
27 komentara

Svaki narod želi izbjeći svjetski poredak kojeg se želi nametnuti iz Washingtona i de facto uspostavu američke globalne hegemonije, u intervjuu za Press TV je izjavio Dennis Etler, profesor antropologije na Sveučilištu Cabrillo u Kaliforniji.

Američki ministar obrane James Mattis je upozorio na činjenicu da Rusija i Kina, zahvaljujući svom tehnološkom napretku, osporavaju vojnu dominaciju Sjedinjenih Država, što ugrožava svjetski poredak kojeg se nameće iz Washingtona. Ministar Mattis je 12. lipnja pred Odborom za oružane snage u Zastupničkom domu američkog Kongresa najavio “povratak borbi za prevlast u kojoj vidimo oporavljenu i agresivnu Rusiju i Kinu, sve više sigurnu u sebe, te koja počinje rasti kao supersila, što ugrožava međunarodni poredak”.

“Agresivni američki imperijalizam je s izjavom svog ministra obrane dobio više nego jasnu potvrdu”, upozorava profesor Etler.

Profesor ističe “kako SAD sebi uzimaju za pravo da putuju svijetom i prkose bilo kojoj zemlji koja se ne ponaša u skladu s američkim pravilima i svim narodima koji nastoje zaštititi svoj suverenitet i razviti učinkovitu kopnenu, pomorsku i zrakoplovnu obranu protiv američkih agresija, koje doživljavaju kao prijetnju”

Dennis Etler je uvjeren “da je američki ministar obrane James Mattis uvjeren kako Rusija i Kina moraju priznati vojnu nadmoć Sjedinjenih Država, ako s njom žele razviti pozitivne odnose kao s hegemonističkom silom”.

“Ako ne, one postaju parija države koje moraju biti podčinjene”, nastavlja Etler.

“No, Sjedinjene Države i njihovi saveznici nameću sankcije i embarga, destabiliziraju cijele narode, financiraju pobune i vojno interveniraju kako bi osigurali kontrolu svjetskog poretka, a ne Rusija i Kina. Sjedinjene Države su te koje izazivaju druge narode na njihovu teritoriju, a ne Rusija i Kina”, kaže antropolog.

Analitičar je također istaknuo “kako, umjesto priznavanja strateških interesa koje mogu imati Rusija i Kina, Sjedinjene Države vole izazivati ova dva naroda, a ne obratno”.

hegemonija
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Q-90651
6 godine prije

Američka globalna hegemonija znači jednopolarni svijet.
Svijet pod Anglo-Saxonskom čizmom.

tuf
6 godine prije

Jučer su se opet sastale članice BRICS-a koje predstavljaju skoro 50% stanovništva planete. Ameri bi trebali početi mijenjati svoje imperijalističko, anglo-centrističko poimanje riječi “svjetski” kao i “međunarodne zajednice”. Još uvijek se koriste arhaičnim riječnikom 20-og stoljeća.

gostgost
6 godine prije

americko globalisticki svjetski poredak je cetvrti reich koji postoji i vodi trci svjetski rat svim sredstvima protiv cijelog covjecanstva ukljucujuci i njihove vlastite gradjane tko to ne vidi slijep je i glup tako da se svi u svijetu trebaju udruziti protiv tog zla bez obzira na medjusobne razlike

NSU
6 godine prije

Ipak moramo priznati da su im nacionalni parkovi prelijepi!

Antonio
6 godine prije

Uh ama je ovaj naslov neatraktivan za cetivo ispod. Ko ne zna da se Kina i Rusija…?
A novinaru ovo si trebao ovako nasloviti: UGLEDNI PROFESOR IZ SAD PRIZNAJE DA VASINGTON DESTABILIZIRA CELE NARODE

USA exceptional
6 godine prije

Da, trebalo je reci
….upozorava utjecajni svjetski profesor Etler.

lolo
6 godine prije

kepec putin podržava sirijskog diktatora assada i bombarduje oporbu. uz to uvlači kinu, iran i prevtljive turke u rat. LOGIČNO je da će ih amerika sve išamarati i nabiti nogom u guzicu.

davor
6 godine prije

Kada to govori Mattis zločinac koji je masakrirao svadbu u Mukaradeebu u Iraku onda to ima težinu..

dalmata
6 godine prije

Ko visoko leti,nisko pada.Da USrA kolina ne cinu “jakove,jakove” oce rec da se usuduju odavno bi on “demokratski” napali i Majku Rusiju i Kinu i Iran i sve po redu.Batina ima dva kraja.STVARNO bi volija vidit da USrA imbecili skoz odlipu pa da vidin kome mater prede crnu vunu,LJUDI,naglasak na LJUDI,ako smo iole ljudi uvik vazi ona istoriska “Bolje grob nego rob”,zato se ne bojte,99 % populacije nema sansu za opstanak ako zavlada Zapadna kuga.Svi smo osudeni na polaganu smrt,da bi se stare u,USrA prdonje bogatike i bahatile,mi,99% nemamo nista,jer su odavno nase zivote proglasili “usputna steta”.NE BOJTE SE ako i sutra Rus i Kinez upotrebu A bombe,samo da izbrisu sotonin smrad,oni imaju sta izgubit mi nemamo.Neka svi ono koji radu ovo sta radu,konacno utuvu u svoje samoprivilegirane tikve,ko vas jebe, mi cemo umrit uspravno,ali vas okot sotonine kuje ce krepat

Laki Topalović
6 godine prije

Merkel je u govoru od prije dva dana koristila riječ MULTILATERALNI SVIJET, pametnome dosta

Outsider
6 godine prije

Treba biti svjestan da su od amera skoro svi digli ruke. Totalno promasena investicija i rupa bez dna. Samo se ceka pravi momenat da istina izadje i bude prihvacena globalno. Slijedi naplata,problem je sto nista vrijedno ne posjeduju.

Zvrk
6 godine prije

Krivo. One već sada ne pristaju.

Georgij Žukov
6 godine prije

Kina i Rusija ima da obore americke vojne avione u zracnom prostoru sirije ili sjeverne koreje , ima da potope nosace aviona , ako je mogao jeda jebeni trgovacki brod unistiti americki razarac valjda mogu i oni ,ocekujem odgovor na americku hegemoniju i terorizam inace sve ostaje na bla bla bla .

Matematika
6 godine prije

Zanimljivo da genetska blokada mozga nekih naroda toliko iskrivljava percepciju,da iako su veliki vjernici ne mogu razlikovat zlo od istinske dobrote,postavlja se pitanje zasto ne mogu progledat i vidjet istinu,vec prianjaju za demone ne prepoznavajuci njihova zlodjela!Ne cini drugome sto ne zelis da drugi tebi cine!Nitko ne bi trebao stvarat teroriste u drugim zemljama a pogotovo ubijat ljudsku rasu zbog novca i pljacke.Radi se o borbi protiv covjecnost !Ipak sunce izlazi na istoku a pada na zapadu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI