Euroskeptik François Asselineau – iznenađenje predsjedničkih izbora u Francuskoj

Predsjednički kandidat François Asselineau - UPR - Francuska
29 komentara

Za medije nepoznat, a za ljubitelje politike disident, François Asselineau je najveće osvježenje predsjedničkih izbora u Francuskoj. I pored “jakih” etabliranih kandidata koji još nisu prikupili potrebne potpise, iz političke sjene neočekivano je izašao “novi” kandidat. Prikupivši preko 500 potpisa, Asselineau je službeno postao kandidat za predsjednika Republike Francuske i to sedam dana prije isteka roka.

O kakvim se potpisima radi?

Nakon usvajanja novog Ustava Francuske 1958. (Peta Republika), Charles de Gaulle je 1962. odlučio uvesti opće pravo glasa gdje svatko može birati i može biti biran za predsjednika Republike. Želeći spriječiti kandidature kandidata koji svojim profilom ne sliče jednom predsjedniku, uvedena je izborna predselekcija. Radi se o jednostavnom pravilu: za prezentirati se na predsjedničkim izborima svaki kandidat je dužan priložiti 500 potpisa osoba koje su prethodno dobile povjerenje građana na lokalnim, regionalnim i državnim izborima (predsjednici općina, parlamentarci, senatori…). U Francuskoj broj osoba koje mogu dati svoj potpis jednom kandidati iznosi 47.000.

Svaki kandidat ima 2 tjedna za prikupiti 500 potrebnih potpisa. Od nedavno, podrške su javne, što predstavlja jedan oblik pritiska na potpisnike. Kandidat koji prikupi 500 potrebnih potpisa dobiva od države 153.000 € za početak kampanje.

Tko je François Asselineau?

Prije nego je ušao u politiku, François Asselineau je svoj put započeo kao visoki funkcioner. Posjeduje diplome najprestižnijih visokih škola u Francuskoj: HEC i ENA. 1993. godine se priključuje desnici i postaje bliski suradnik i šef kabineta političke legende Charlesa Pasqua, poznatog po izjavi: “Obećanje veže samo onoga kome je namijenjeno“.

Kao uvjereni euroskeptik, 2007. osniva političku stranku UPR, koja svoj program temelji na suverenizmu. Tvrdnje da Francuska treba izaći iz eurozone, Europske unije i NATO-a, su Asselineau onemogućili pristup globalističkim medijima.

Kao veliki informatički “Geek” i dobar poznavalac funkcioniranja društvenih mreža, Asselineau svoju kampanju vodi na internetu. Prolazeći gradovima Francuske, a posebno Parizom, na svakom koraku su vidljivi plakati Asselineaua koje vrijedno lijepe njegovi internet aktivisti. Bez obzira na tišinu medija, popularnost Asselieaua raste iz dana u dan. Razlog nisu ni plakati ni njegova osobnost, već smjelost u iznošenju tvrdnji zbog kojih ga mediji etiketiraju teoretičarem zavjere. Bez obzira na medijska etiketiranja, tvrdnje Françoisa Asselineaua su vrlo dobro argumentirane i potkrepljenje materijalnim dokazima.

François Asselineau, vjerojatno neće ugroziti postojeće kandidate, međutim sigurno će otvoriti “zabranjene” teme o kojima se ne smije pričati u medijima. Teme koje će dodatno uzdrmati sustav, te bar malo osvijestiti politički pasivne građane. Predsjednički izbori u Francuskoj su presudni za Europsku uniju, a time i za Hrvatsku. Radi li se o “novoj francuskoj revoluciji”, vrijeme će pokazati. Danas u Europi jedino Francuska ima sposobnost oduprijeti se globalističkim idejama. Ima kvalitetne ljude koje mediji perfidno kriju i posjeduje nuklearno oružje koje je garant mira u Francuskoj i Europi.

Za kraj vam nudimo izjavu predsjedničkog kandidata Françoisa Asselineaua, koja svakoga tjera na razmišljanje:

“Kada sam kao drugi završio najprestižniju privatnu školu HEC, nitko me nije primijetio. Kada sam primljen u ENA nitko nije primijetio da sam primljen. Kada sam završio kao drugi ENA nitko nije obratio pažnju. Ista stvar kada sam postao kandidat… Kada budem izabran za predsjednika nitko neće vidjeti kako sam došao.”


Nekoliko točaka iz programa stranke UPR koju vodi François Asselineau:

  1. Vratiti političku i ekonomsku neovisnost Francuske napuštanjem eurozone i Europske unije primjenjujući članak 50 Ugovora iz Maastrichta.
  2. Napuštanje NATO saveza.
  3. Borba protiv duga tako da se Centralnoj banci omogući financiranje države i lokalnih jedinica.
  4. Reformirati, depolitizirati i profesionalizirati Ustavni sud.
  5. Nacionalizirati strateška poduzeća i prirodne resurse.
  6. Masovno graditi socijalne stambene jedinice.
  7. Vratiti kontrolu nad protokom kapitala, roba, usluga i osoba.
  8. Unaprijediti građanske slobode, uključujući i pravo na tajnost komunikacije, korespondencije i telekomunikacije.
  9. Stvaranje javnog informativnog servisa koji će garantirati ravnopravnost svih ideja u javnom informiranju.
François AsselineauPredsjednički izboriUPR
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tuzlak
7 godine prije

Mislio sam da su ti francuzi za Evropu a tek sada vidim da i tamo ima pametnih ljudi.

jale
7 godine prije

Istovremeno, kako se priča o raspadu EU zakuhava, mnogi zapadni politički analitičari to pokušavaju sagledati kroz prizmu raspada Jugoslavije, a neki od njih barataju sa nama potpuno nepoznatim i šokantnim činjenicama iz tog perioda. Phil Butler, amerikanac, napisao je svoj osvrt prije godinu, dvije, ali se nekako dogodilo da ga mainstream mediji izvlače iz naftalina baš ovih dana. Butler tvrdi da bi Jugoslavija da nije uništena danas bila jedna od najjačih ekonomska sila Evrope ponajprije zbog partnerstva sa 120 država nesvrstanih, a onda zbog svega drugog kao što su izuzetno obrazovanje, jaka industrija, program zapošljavanja. Meni to hoće reći da se Evropa i USA sada jako kaju što su poticale raspad naše bivše zajedničke države i da bi dali što – šta danas da se taj proces može vratiti unatrag. Svakako, sa današnje geopolitičke pozicije, zapad bi jako volio da su ovi prostori politički i administrativno jedinstveni i da tako… Čitaj više »

Dopidzilomi
7 godine prije

Niti jedna zemlja nije ušla u EU voljom i glasom svojih građana. Nego izmjenama i promjenama zakona a naročito o glasovanju, laganju i varanju birača.

PanSlaven
7 godine prije

1) ovi koji mogu potpisati su prethodno selekcionirani
2) čovjek ‘posjeduje diplome najprestižnijih visokih škola u Francuskoj’
3) Prije nego je ušao u politiku, François Asselineau je svoj put započeo kao visoki funkcioner
= kukavičje, ne jaje, nego mućak. Rezerva za Lepenku. Sve je pod kontrolom, brinite se

vv-olt
7 godine prije

Od tih osam tocaka nigdje se ne govori o izlasku iz North Atlantic Terrorist Organization.

Travis
7 godine prije

Još jedna ruska pudla.

Perun
7 godine prije

Da napišem nešto i na temu. Nikad čuo za čovjeka ali program je dobar. Mislim ipak da se malo prekasno uključio u trku da bi mogao konkurirati za eventualni drugi krug ali nikad se ne zna. Ako je podmetnut to će se pokazati po tome kome će prepustiti svoje glasove ali ako ljudi koji žive u Francuskoj i bolje poznaju situaciju kažu da nije podmetnut onda bih zasad odbacio takve kalkulacije.

Tomica
7 godine prije

Čim se ovako iznenada, neočekivano, suprotno od stava i interesa onih koji jesu na vlasti, pojavi neki lik, refleksno postajem sumnjičav. Sigurno će podijeliti glasove sa Le Pen pa vjerujem da će u konačnici ispasti iz utrke i on i ona.

Dunja
7 godine prije

Meni je kćer tamo, kaže da je baš ozbiljan lik ..

subaru
7 godine prije

Ako ovaj nije podvaljen ima bolji program od Lepenke.

čitatelj portala
7 godine prije

Mislim da je ovo djelovanje koje ima zadaću pokopati Le Pen. Rasap glasova francuskih nacionalista.

Dusica22
6 godine prije

Zaboravili ste vrlo vaznu tacku broj 15 programa gospodina Aselina pod kojom se zabranjuje CIPOVANJE ljudskih bica. Novinari nase stampe opisuju njega kao euroseptika ali nigde ne videh informaciju o tome da 8 clana od 11 kandidata za predsednika Francuske zeli ili izlazak iz unije ili ponistavanje ugovora sadasnjih sa unijom, radi vracanja slobode odlucivanja francuskom narodu.Gospodo novinari, postoje 8 euroseptika, a ne samo jedan ! Gospodin Melenchon zeli stvaranje novog saveza nesvrstanih…Pitam se pitam samo zasto velike sile kao Engleska i Francuska zele da pobegnu od Evropske Unije kada je tako “dobra” po misljenju pojedinih koji se guraju da u nju udju po svaku cenu ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI