Facebooku, Twitteru i Telegramu prijeti kazna od gotovo milijun dolara zbog ne brisanja spornog sadržaja

Rusija - cenzura
12 komentara

Divovi društvenih mreža Telegram, Facebook i Twitter suočeni su s novom kaznom u Rusiji u iznosu od 72 milijuna rubalja, odnosno 988.605 dolara, zbog odbijanja brisanja nezakonitog sadržaja.

„Sud [moskovski okrug Tagansky] primio je dva protokola u vezi s Telegramom, sastavljena prema Administrativnom zakoniku Ruske Federacije, zbog ‘propuštanja brisanja podataka iz izvora informacija prema zakonima o informacijama, informacijskoj tehnologiji i zaštiti informacija.’ Maksimalna sankcija za ovo je djelo novčana kazna do osam milijuna rubalja”, izjavio je sud u subotu.

Pet protokola za sličan prekršaj zaprimljeno je protiv Facebooka i još dva u vezi s Twitterom. Sudska ročišta bit će održana 14. rujna. Facebook se trenutno suočava s još jednom kaznom u Rusiji od 40 milijuna rubalja (549.231 USD), dok se Twitter i Telegram suočavaju s dodatnim kaznama od 16 milijuna rubalja (219.688 USD) svaki za iste prekršaje. Tvrtke nisu željele platiti, a Facebook se pokušao žaliti na prethodne odluke suda, ali bez uspjeha.

Ukupno je od početka godine samo Facebook dobio 49 milijuna rubalja (672 800 dolara) iznosa koje mora platiti kroz kazne u Rusiji. Ruski nadzornik medija Roskomnadzor od veljače sastavlja administrativne protokole u vezi s društvenim mrežama i instant glasnicima koji nisu uklonili postove s pozivima na sudjelovanje u neovlaštenim političkim akcijama u zemlji.

Odvojeno, prošlog mjeseca ruske su vlasti kaznile Facebook, Twitter i uslugu razmjene poruka WhatsApp zbog toga što nisu obrađivale privatne podatke ruskih korisnika isključivo unutar zemlje. Rusija je sve pažljivija u pogledu regulacije društvenih medija, dok su mnoge kazne izrečene od početka 2021. zbog raznih kršenja sadržaja. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije ove godine optužio je tehnološke tvrtke da rade bez odgovornosti i da donose odluke samo iz svojih vlastitih interesa.

“Ove platforme su, naravno, prvenstveno tvrtke … i što je primarna briga poduzeća? Ostvarivanje dobiti. Nije ih briga hoće li ovaj ili onaj sadržaj nanijeti štetu ljudima na koje je usmjeren”, rekao je ruski predsjednik u veljači, naglasivši da je glavni problem što IT tvrtke sve više počinju kontrolirati svijest ljudi.

Griješiš predsjedniče Putin. Ove tvrtke osim profita guraju i globalističku političku agendu koju svakodnevno trpimo. Kada Facebook obriše stranicu s milijun pretplatnika ili zabrani reklamiranje, jer im se ne sviđa sadržaj, tada gubi novac.

U normalnoj državi, koju nam opisuju već stoljećima, odluku o brisanju računa ili sporenih poruka, može donijeti samo nevisan sud, a ne kojekakvi plaćenici. Zakoni točno definiraju što je govor mržnje, a što sloboda izražavanja. Mislimo na zakone od prije par godina, a ne nove koje stvaraju kriminalci.

Društvene mreže
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

Nije poanta opetovana novčana kazna (čiji je navedeni iznos navedenim tvrtkama kikiriki), već poruka da moraju poštivati ruske zakone, kao i ruskim korisnicima da ih izbjegavaju.

Mikojan
2 godine prije

Nezakonit sadržaj !? Što to znači, zabrana izražaja, zabrana govora, zabrana pisanja ?
Pero (tipkovnica) opasnija od puške ?
Nije, mene to ubiti ne može ali puška u dobrog strijelca može.

Max
2 godine prije

To je gušenje slobode

crodaemon1
2 godine prije

Pala cijena Facebook dionica radi ovog 🙂

Davidschwartz
2 godine prije

Facebook je prvenstveno CIA-ina politička platforma, aplikacija za nadzor, kontrolu i oblikovanje javnog mnijenja diljem svijeta. Slobodna, ali uistinu slobodna platforma za komentiranje ne postoji. Postoji li negdje mjesto gdje možeš slobodno barem opsovati ili reći što zaista misliš, bez zadrške i ikakve cenzure?

Sven
2 godine prije

Ovaj planet je kao lud zbunjen normalan. Em nije dobro kad se uplicu kao u nedavnom apple slucaju em nije dobro kad se ne uplicu .

Vanja
2 godine prije

Možda je u hrvatskom drugčije,ali mislim da nije.Nebrisanje se piše zajedno.

Saladin
2 godine prije

Cuj NE brisanja 😁

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI