Gazprom prije isteka roka raskida sve ugovore s Naftogazom Ukrajine

Kijev - plinska - kriza
53 komentara

Nakon odluke Arbitražnog suda u Stockholmu, Gazprom je pokrenuo raskidanje svih ugovora o opskrbi i tranzitu plina Naftogaza Ukrajine, izjavio je rukovoditelj ruske državne tvrtke Aleksej Miller.

“Gazprom je nakon presude Stockholma bio prisiljen odmah pokrenuti postupak raskida ugovora s Naftogazom Ukrajine o opskrbi i tranzitu plina”, rekao je Miller.

Dodao je “kako je Arbitražni sud u Stockholmu, vođen dvostrukim standardima, donio asimetričnu odluku o ugovorima za opskrbu i tranzit plina ukrajinskog Naftogaza”.

“Naime, arbitražna odluka je znatno narušila ravnotežu interesa stranaka u okviru tih ugovora”, rekao je Miller.

Prema njegovim riječima, suci su svoju odluku pojasnili oštrim pogoršanjem stanja ukrajinskog gospodarstva, pri čemu su od traženih 16 milijardi, naložili Gazpromu da ukrajinskoj kompaniji plati naknadu od 2,56 milijardi dolara.

“Ključno je da se oni bore s gospodarskim problemima Ukrajine na naš trošak. U takvoj situaciji je bilo kakav nastavak ugovora za Gazprom ekonomski neprikladan i neprofitabilan”, rekao je Miller.

Podsjetimo da postojeći ugovori Gazproma s Naftogazom za opskrbu plinom i za tranzit plina u Europu ističu krajem 2019. godine, ali ih je ruska strana odlučila raskinuti ranije.

Od 1. ožujka je Gazprom obustavio isporuke plina Naftogazu Ukrajine, a ukrajinska tvrtka je priopćila da će zbog ekstremno hladne zime doći do nestašica plina i bit će potrebno uvesti režim štednje. Kijev je upoznao Europsku uniju o mogućem uvođenju izvanrednog stanja u sustavu tranzita plina u zemlji.

Europska komisija hitno traži sporazum između Kijeva i Moskve

Trenutna situacija između Rusije i Ukrajine je uplašila Europsku komisiju koja se boji da bi tranzit ruskog plina u EU preko Ukrajine mogao biti obustavljen, izjavio je potpredsjednik Europske komisije za energetiku Maroš Šefčovič.

“Europska komisija smatra da ova situacija izaziva zabrinutost ne samo za izravne isporuke plina Ukrajini, nego i za tranzit plina u Europsku uniju”, izjavio je Šefčovič i dodao kako Europska komisija poziva Rusiju i Ukrajinu da hitno pronađu rješenje za situaciju u opskrbi plinom.

“Europska komisija poziva sve pogođene strane, tvrtke i relevantna ministarstva Ukrajine i Rusije da pronađu neposredna rješenja u skladu s odlukama Arbitražnog suda u Stockholmu”, rekao je Maroš Šefčovič, ali Gazprom ostaje pri svom stavu o raskidu ugovora i obustavi isporuka plina Naftogazu.

Porošenko: Smrznimo se da zajedno uništimo “plan Kremlja i Gazproma”

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je pozvao Ukrajince da odgovore na inicijativu Naftogaza i sami smanje potrošnju plina, uključujući smanjenje temperature grijanja svojih kućanstava. To će, prema mišljenju ukrajinskog predsjednika, omogućiti  zemlji da se ujedini “protiv sljedeće provokacije Kremlja”.

“Gazprom je od Ukrajine izgubio parnicu u Stockholmu i smanjio za 20 posto tlak u plinovodu na svojoj strani sustava, samo kako diskreditirao Ukrajinu. Uništimo ovaj scenarij. Dovoljno je da nekoliko dana u domovima smanjite temperature za jedan stupanj”, napisao je Porošenko napisao na svojoj stranici na Facebooku.

“Osobno se pridružujem ovoj inicijativi, također pozivam sve državne institucije da što je moguće više smanje temperaturu u prostorijama. Također pitam građane da nekoliko dana smanje grijanje za samo nekoliko stupnjeva ili da što više izbjegnu gubitak topline u svojim domovima”, rekao je Porošenko u priopćenju.

Gazprom
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
6 godine prije

Cirkus….

Sinisa
6 godine prije

Ofanziva sa Istoka?

Ivo Lola
6 godine prije

Počelo je…

posmatrac
6 godine prije

Na srecu, merkelica je napravila severni tok, pa cemo preziveti jos jednu zimu!Danke dojcland..

shumadinac
6 godine prije

Evropska komisija se sa razlogom brine – Ukrajinci će uzimati iz tranzita koliko im treba, Gasprom će zavrnuti ventile a do proleća još daleko.
Kako se samo sve uklapa…

davor
6 godine prije

Sve ide po planu američkih ološa. Sada je iduća faza opet demoniziranje zlih Rusa zbog prejeftinog plina u odnosu na “energetsku nezavisnost” koju s bitno skupljim plinom (bilo čijim osim ruskim) nude zapadne demokracije. Ukrajinski političari glume hrčke u kotaču, još tamo od 2008-e samo se kotrljaju bez cilja i mozga.

igi
6 godine prije

“Europska komisija smatra da ova situacija izaziva zabrinutost ne samo za izravne isporuke plina Ukrajini, nego i za tranzit plina u Europsku uniju”, izjavio je Šefčovič i dodao kako Europska komisija poziva Rusiju i Ukrajinu da hitno pronađu rješenje za situaciju u opskrbi plinom.
…..EU je gomila kurvinih sinova koji su u biti i donjeli ovu sudsku odluku….gazprom treba odjebati govna i postaviti eksploziv pod cijevi na ulazu u ukrajinu.

Sinisa
6 godine prije

Pametan ne moze popustiti koliko budala moze zategnuti!
“”Predsednik SAD Donald Tramp zbog situacije u Ukrajini produžio je sankcije Rusiji na godinu dana, saopštila je Bela kuća.””

Vovadin
6 godine prije

Do sada nas biste slušali, slušajte nas sada!

cool
6 godine prije

Dobar je ovaj Porošenko, pravi cirkusant; Ukrajinci su ga stvarno naježili do daske, ne vezano za plin, to je samo jedan segment priče.

Georgij Žukov
6 godine prije

Svi narodi i drzave svijeta imaju jedan te isti problem , odnosno istu sudbinu , 10% kapitalista na zapadu ili 10 % oligarha na istoku zive “kao bubreg u loju ” na grbaci 90 % proleterijata koji svaki dan ustaje samo sa jednom misli , kako prezivjeti dan .

No medjutim, proleterijatu se glupost jos nekako i moze oprostiti ali kukavicluk nikako , drzave odnosno drzavna “uredjenja” u kojima 90 % ljudi nema osnovne uvjete za zivot dostojan covjeka ,poput ukrajine ili Ex republika SFRJ trebali bi ih svojom brojnoscu pretvoriti u prah i pepeo , jer takve drzave sluze iskljucivo banditima i lopovima .Posten covjek u tim drzavama nema sto traziti .

aziz
6 godine prije

https://youtu.be/fHlb-0d97mU

Glupi Porošenko i jadan ukrajinski pravoslavni narod…sve se vraća sve se plaća..bog vidi sve..

Rustam
6 godine prije

Ovo je veliko! Cini se da Rusija jaca brze od ocekivanog. Jos jedan mandat i bit ce to druga prica.

Son of Alerik
6 godine prije

Kad se Njemačka ujedinila 1990, onda je SR Njemačka raskinula ugovor kojeg je DDR imao s TLM-om iz Šibenika. Na račun odštete, Nijemci su isplatili 80 milijuna DM. A onda je hrvatska Vlada dio tog novca (12 milijuna DM) prebacila Aluminiju Mostar koji je zahvaljujući tom novcu ono što je danas.
Odnosno, ugovori se moraju poštovati. Zato i stoji u svakom “U slučaju spora nadležan je sud u..”
U slučaju Ukrajine je prekršeno puno toga. Rusija koristi svoju poziciju i moć, a Ukrajina osim početnog impulsa sa strane koji ju je doveo do sukoba s Rusijom, je ostala sama, nemoćna promijeniti išta.
Hoće li sutra Rusija prekinuti isporuku plina Europi? Zašto ne bi, ako može? A može.

Kenan
6 godine prije

Čini se da se cijela situacija komplicira zbog naravno uvijek iste stvari,profita.Tako će i ova priča imati pozitivne i negativne utjecaje.Pozitivni će biti što će Gazprom umjesto krađe plina od strane Naftogaza naplaćivati isti putem Sjevernog Toka 2,Ameri će napokon moći utjerati nekom svoj LNG(ruski preko drugih zemalja),i cijena plina će općenito ovim potezom narasti na europskom tržištu.Negativne znamo,Ukrajinci i Bogu teški,neće se moći grijati ni jeftinim ugljenom iz Donbasa,a bome ni jeftinim plinom iz Rusije.

Ara
6 godine prije

Sveo ovo ide malo prebrzo
prvo lavrov u ženevi
onda putin jučer
danas ovo
hmm
što je potaklo putina na onaj govor , ne vjerujem predizborna kampanja bio je to govor upućen zapadu
Samo zašto? Kakve info imaju da su osjetili potrebu da im poruče da ne pomišljaju na preemptivni udar?
Opasno se kuha

gost
6 godine prije

Ajoj Porosenka i izjave hahaha

Anarho
6 godine prije

Ne razumijem ovu ukrajinsku politiku. Najprije blokiraju uvoz ugljena iz “okupiranih” podrucja, a ne zele blokirati uvoz plina iz domovine tog istog okupatora i agresora i jos buncaju o “provokacijama iz Kremlja” … pa po njihovoj logiki trebali bi biti zahvalni Gazpromu sto ce ubrzati proces njihovog oslobadjanja iz kandzi agresora.
Treba pipicu sto prije zatvorit da se skrati ova agonija. Narod ce se morati dici protiv pravih okupatora u Kijevu, sto prije to bolje …

John
6 godine prije

usakrajina ionako strateski tezi energetskoj neovisnosti a ovo je upravo korak u tom smjeru. cini se dobro za obje strane u trenutnoj situaciji. hladne glave i proracunato treba voditi energetsku politiku

Vlastimir
6 godine prije

Narodna poslovica “Ko drugome kopa jamu sam u nju upadne”,ovde je ostvarena.Izgleda da je zlo još uvek jače od dobra, zahvaljujući masonima i katoličkoj crkvi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI