Iran navodno smišlja zavjeru za atentat na američku ambasadorku u Južnoj Africi kao osvetu za Sulejmanija

Qassem Sulejmani
19 komentara

Najviši iranski general Kasem Sulejmanija ubijen je u atentatu izvršenom napadom drona u Bagdadu u januaru, što je bilo direktno naređenje američkog predsjednika Donalda Trumpa. Ubistvo je zaoštrilo tenzije između dvije zemlje, a Iran je reagovao napadom na američke vojne baze u Iraku i pogubljenjem špijuna za koga se govorilo da je u SAD dostavio informacije o Sulejmaniju.

Iran vaga mogućnost izvođenja atentata kao osvetu za atentat na Kasema Sulejmanija, izvijestio je Politico pozivajući se na zvanične izvore upoznate sa obavještajnim podacima. Prema izvještaju, meta bi mogla biti američka ambasadorka u Južnoj Africi.

Prema neimenovanim zvaničnicima, Iran traži način da se osveti za ubistvo Sulejmanija, vansudsko ubistvo koje je direktno naredio američki predsjednik Donald Trump. Mogućnost da se izvrši atentat na američku ambasadorku znatno bi pojačala tenzije između zemalja, prema izvještajima.

„Američki zvaničnici su svjesni opšte prijetnje ambasadorki Lani Marks od proleća, rekli su zvaničnici“, napisao je Politico pozivajući se na neimenovane izvore, dodajući da se vjeruje da je iranska ambasada u Pretoriji umiješana u navodnu zavjeru.

Marks je navodno upozorena na navodnu prijetnju. Iako je američka vlada mogućnost da je ambasadorka meta smatrala mogućom, obavještajni podaci postali su precizniji posljednjih sedmica.

Izvori u Politico rekli su da ne znaju zašto bi Teheran smatrao Marks metom, budući da ona ima „malo, ako uopšte ima, veze sa Iranom“. Pretpostavljalo se da će ona biti lakša meta od ostalih američkih diplomata.

Zavjera za atentat bi, ako bude uspješna, uslijedila nakon ubistva vrhunskog iranskog generala Kasema Sulejmanija, koji je ubijen u udaru drona koji je naredio američki predsjednik u januaru 2020. Iran je reagovao izvedbom nekoliko raketnih napada na američke vojne baze u Iraku u danima nakon Soleimanijeve smrti, koji nisu odnijeli nijedan život, ali su mnogim američkim vojnicima, kako se navodi, uzrokovali psihičke traume.

Sulejmanijevo ubistvo žestoko je osudio Teheran, ali nije poznato da je Iran počinio odmazdno ubistvo, a zamjenik komandanta IRGC za politička pitanja, Jadollah Javani, tvrdi da:

Iran ne može „naći nikoga vrijednog kome bi se osvetio“, jer nijedan Američki vojni zvaničnik ne može se, prema vojnom komandantu, uporediti sa Sulejmanijem.

atentantQassem Sulejmani
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomi
3 godine prije

Sta bre otkrivate tajne planove Irana sace znat svi !!

Umpah Pah
3 godine prije

Lani nemoguce !
Mozda ove godine ?

Mikojan
3 godine prije

Slaba je vojska koja ovisi o jedonom generalu.
A da je mir zato jer ga nema, ne vjerujem.

Blut und Ehre!
3 godine prije

Umjesto što je iranska vlada gađala američku vojnu bazu trebali su gađati Trumpovog zeta Kušnera koji je i naredio likvidaciju Sulejmanija. To bi tek odjeknulo svijetom . Iranska vlada je dovoljno jaka da to napravi.

3 godine prije zadnji put uredio Blut und Ehre!
Bosanac
3 godine prije

Što se tiče generala, trenutni trend je: ubistva ili pokušaji ubistava raznih bivših i sadašnjih generala u Sirijskoj vojsci

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Kon
3 godine prije

Svi ponekad pogriješimo pisajući tekstove na portalu. Česte su pravopisne greške ali one u biti ne mijenjaju smisao teksta. Je li je ili ije, jeli ć ili č pravopisna greška ali razumljivo. No, kad novinar napiše ovakav naslov onda je to skandalozno.

piždro
3 godine prije

Neznaju više ni sami što bi slagali. Interesantno u sve ove laži ni sami nevjeruje!

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Planet zemlja
3 godine prije

Svijet je puno ljepse mjesto za zivot🤔😂😂😂🇮🇱 jel tako? 😂

Planet zemlja
3 godine prije

Ako pise politico,vjerojatno naruceni text.

Uno
3 godine prije

“Iran ne može „naći nikoga vrijednog kome bi se osvetio“, jer nijedan Američki vojni zvaničnik ne može se, prema vojnom komandantu, uporediti sa Sulejmanijem.”

A, to je u pitanju. Ja baš razmišljam šta bi sa onim pustim prijetnjama, kad ono problem.
Samo opušteno, već će se pojaviti neko vrijedan osvete… 🙂

Dokurčilomi
3 godine prije

Hahaha za prvog i najvažnijeg generala napast će neku veleposlanicu u čunga-lunga zemlji.

AntiNATO
3 godine prije

Samo kreteni podržavaju američki terorizam.

Max
3 godine prije

Točno . Iran ne može naći dovoljno vrijednu metu za svog najboljeg generala. Najmanje je to neka veleposlanica ili otpravnica poslova u trećem svijetu koja ni ne zna gdje je Iran. Njima bi poželjniji netko visoko pozicioniram. Ovo je američka medijska patka tipa Sadam dao Ubiti Busha” i slično.

Alex
3 godine prije

Ovaj lik pljunuti Ivan Zvonimir Čičak😆🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI