fbpx

Izgledi za budućnost? – Prije šest godina je Kijev krenuo na Zapad i nastala je Novorusija

Zastava Novorusije

Prije šest godina je počela pobuna na Trgu Neovisnosti u Kijevu, koja je u veljači 2014. dovela do svrgavanja legitimnog predsjednika Viktora Janukoviča i uspostave prozapadne vlade u Ukrajini. Ostatak priče je poznat. Istok zemlje se pobunio, Krim se ujedinio s Rusijom, a Kijev je poslao vojsku da slomi „separatističku pobunu“ u Donbasu i izgubio rat.

Nakon katastrofalnog poraza ukrajinske vojske u Debalcevu je vlada Petra Porošenka bila primorana na potpisivanje Sporazuma iz Minska, koji su postavili okvir za uspostavu mira u Donbasu, davanje posebnog statusa tim bivšim ukrajinskim regijama i rješavanje pitanja „ruske manjine“. Kada govorimo o ruskoj manjini u cijeloj Ukrajini, onda ne govorimo samo o etničkim Rusima, već i Ukrajincima ruskog govornog područja i onih koji i danas s većim simpatijama gledaju prema Moskvi nego prema Zapadu.

Novorusija je rođena s demonstracijama u Kijevu

Vrijedi podsjetiti i da je točno prije šest godina novinar Aleksandar Čalenko postavio zastavu Novorusije na svojoj Facebook stranici. 4. prosinca 2013. je bio dan prvog javnog predstavljanja te zastave. Do pobjede EuroMaidana je ostalo još par mjeseci, ali polovica zemlje je bila ljuta i prestrašena onim što se na EuroMaidanu u Kijevu događalo od samog početka. Bez obzira koliko su ih mediji pokušavali uvjeriti sve cijela zemlja podržava pobunu, pogrdne pjesme o „Moskalima“ su u Donbasu glasno odzvanjale od prvih dana.

Stanovnici jugoistočne Ukrajine povijesno su se više poistovjećivali s Rusima, odnosno s Moskovljanima, više nego s onima koji su se na Maidanu nazivali “pravim Ukrajincima”. Naravno, sve što se događalo im se nikako nije moglo svidjeti.

Podjela zemlje se dogodila prije pobjede prevratnika na EuroMaidanu, čak i prije nego je pala prva krv, prije ponovnog ujedinjenja Krima s Rusijom, prije spaljenih stanovnika Odese i prije prvih bombaških napada u Donbasu. Zastava Novorusije se podigla prije nego što su dragovoljačke bojne ukrajinskih neonacista krenuli na istok ubijati civile i tada još uvijek malobrojne pripadnike gradskih i seoskih milicija. Ali sama ideja Novorusije kao neukrajinsjkog teritorija, koja se s Ukrajinom ne poistovjećuje, pojavila se ranije. Naravno, govorimo o razdoblju ukrajinske neovisnosti.

I sada, proteklih šest godina, ukrajinska država nije učinila nijedan korak kako bi pokazala dobru volju prema tim ljudima, već se udaljavala od njih, sanjajući o povratku Donbasa bajunetima ili po „hrvatskom scenariju“ s nekakvom ukrajinskom verzijom „Erdutskog sporazuma“. Istina, uzeti bajunetima regiju koja je Ukrajinu napustila zajedno s metalurgijom i industrijom ugljena nije previše pametno, jer je Donbas taj koji tali čelik i proizvodi „bajunete“, a ne Ukrajina.

Usvajanje “zakona o jeziku” i “zakona o obrazovanju” također je jedan od glupljih poteza Kijeva, jer je Donbas govorio, govori i govorit će ruski jezik, a sigurno se neće htjeti vratiti u zemlju u kojoj će mu biti zabranjen materinji jezik. I opet, ponavljamo, to vrijedi za Ukrajince takozvanog „ruskog govornog područja“, jer etnički Rusi tamo čine 45% stanovništva, Ukrajinci 50%, a  5% su pripadnici raznih manjina.

Kijev donosi ne baš pametne odluke o bombardiranju mirnim naselja, bolnica i škole Donbasa, jer su očevi, djedovi i pradjedovi tih ljudi vidjeli sličnu, čaki puno veću prijetnju za vrijeme nacističke Njemačke, ali se nisu predali. Danas je na istoku Ukrajine življi no ikada slogan: „Умираю, но не сдаюсь!“, prevedeno: „Umrijeti, ali se ne predati!“.

Video: Артём Гришанов – Умираю, но не сдаюсь / Dying but not surrendering

Zastava Novorusije obilježava šestu godišnjicu. Sama ideja Novorusije još uvijek nadahnjuje stanovnike Donbasa da se bore za svoje pravo na samoodređenje, a Kijev čini sve da ovu „regiju“, koja s protokom vremena sve više poprima oblike državnosti, čini sve da je otjera od sebe. Ali upravo to je ono što je neobjašnjivo.

Neobjašnjiva „greška“ Kijeva

Ovdje se opet moramo vratiti u 2013. i razdoblje prije EuroMaidana, kasnije prevrata u Kijevu, ujedinjenja Krima s Rusijom i rata u Donbasu. Ukrajina je prije rata, odnosno 2013. godinu, imala BDP od 183 milijarde dolara. Već 2014. je pao na 133 milijardi, 2015. na 91 milijardu, da bi se d0 2018. Uspio oporaviti i popeti na 130 milijardi.

Ali je prije rata dug Ukrajine godinama bio stabilan i kretao se od 30 do 40 posto BDP-a. Inflacija je 2013. bila 0,25 posto, a godinu ranije 0,5%, da bi 2015. već dosegla 48%. Dotokom kredita je inflacija stabilizirana na prihvatljivu stopu od 11%, ali je dug zemlje skočio na 80% BDP-a u 2015., da bi se provedbom „strukturnih reformi“, odnosno otkazima u javnom sektoru, privatizacijom gotovo svega što se još moglo privatizirati i uvođenjem tržišnih cijena, za industriju i stanovništvo, dug smanjio na 63,86 posto trenutnog BDP-a zemlje.

Nakon ustanka na istoku zemlje je Kijev svim silama pokušao uspostaviti nadzor nad bivšim regijama Donjeck i Lugansk. Razlog je više nego očit. Samouvjereni u pobjedu u Kijevu su na trenutak zaboravili da su gubitkom Donbasa ostali bez četvrtine izvoza i 38% proračunskih sredstava.

Planirana financijska blokada Novorusije, koju je tada ranije najavio bivši premijer Jacenjuk je konačno provedena predsjedničkim dekretom Petra Porošenka. Unatoč njihovim nesuvislim izjavama, poput: „Neka sada u Donbasu iz svojih pokrpanih jakni iscijede novac, ako ga imaju, a mi ćemo se brinuti za ostatak Ukrajine“, razloga za slavlje u Kijevu nije bilo, niti ga je moglo biti.

Brojke nikako nisu išle u prilog odluci Kijeva, budući da su Donjeck i Lugansk bile regije koje su držale cijelo ukrajinsko gospodarstvo na nogama. 2013. godine je jedino istok imao trgovinski suficit, 29% ukupnog izvoza zemlje je otpadalo na istočne regije, a uvoza samo 17,6%.

FOTO: Uvoz, izvoz i trgovinski deficit i suficit u Ukrajini 2013.

Ukrajina 2013

Dakle, u mirnoj 2013. godini, kada plaćeničke horde bivše zamjenice američkog državnog tajnika Victorije Nuland još nisu marširale Maidanom, dok su ulice ukrajinskih gradova bile mirne, a na istoku nije bilo tenkova, ni topničkih baterija koje bombardiraju Donjeck, Gorlovku, Lugansk i druge gradove i sela Donbasa, industrija i gospodarska situacija u Ukrajini je išla na ruku istoku, ali centralizirana država se brinula da Donbas doslovno izdržava i ostatak zemlje.

FOTO: Izvoz po pojedinim ukrajinskim regijama 2013. godine

Izvor po regijama

Kao što možete vidjeti, samo dvije bivše ukrajinske regije, Donjeck s 19,7% i Lugansk s 5,7%, ukupno su imale više od četvrtine tadašnjeg ukrajinskog izvoza. Krim i Sevastopolj tome dodaju još 1,7% i dolazimo do brojke koju Kijev teško može nadoknaditi.

Osim toga, treba napomenuti kako su u mnogim regijama umjetno napuhavani izvozni rezultati. Grad Kijev, na primjer, kao glavni grad države nije imao stvarnu proizvodnju, ali je ostvarivao „dobre rezultate“ budući da se svo carinjenje odvijalo u Kijevu, tako su se tom gradu pripisivali rezultati od carinjenja roba realno proizvedenih u različitim tvornicama na istoku bivše Ukrajine, koja je to postala uz blagoslov Europe i Zapada.

Objektivni pokazatelji govore da se 19,1% „izvoza“ Kijeva prepolovio, a analize nakon odvajanja Krima i Donbasa smanjuju stopu izvoza Kijeva na razinu od 3,1%.

Količina izvoza Donjecka i Luganska nije imala 100% odjela u „dobrim rezultatima“ Kijeva, ali je sudjelovala s četvrtinom „papirnatog izvoza“ rezultata glavnog ukrajinskog grada. Čak i bez tih usporedbi, činjenica je da su Donjeck i Lugansk u ukrajinskom ukupnom izvozu 2013. godine sudjelovali s 27 do 29%.

Zašto se govori o izvozu i zašto se ne govori o proračunu, na kojeg su tako često upozoravali u Donbasu? Zato što je Donbas bio motor koji je punio ukrajinsku državnu riznicu.

FOTO: Udio izdvajanja u središnji državni proračun Ukrajine po regijama

Davanja

Ukrajinska vlada ovo zove „transferima“ udjela u državni proračun po regijama. Za one koji ne znaju o čemu se radilo, treba reći što je ukrajinska vlada činila pod krinkom tih “transfera”.

Odmah se vidi zanimljiva činjenica da Donjeck i Lugansk imaju nesrazmjeran iznos „transfera“ od više od trećine svih proračunskih sredstava. Zašto? Odgovor je opet izvoz, a posebno oporezivanje izvoza.

Prema ukrajinskom zakonu, što nije ništa drugo već suludo kopiranje modela “Chicago Boysa” iz ranih ’90-ih, sve robe u gospodarstvu Ukrajine podliježu PDV-u. Iznimke su samo za određene vrste lijekova i medicinska oprema.

PDV se, kao centralizirani porez, slijevao u Kijev. Ovim su se modelom u Ukrajini cjelokupno gospodarstvo zemlje i sve druge dodane vrijednosti oporezivale po stopi od 20%.

Ukrajinski komunisti tvrde kako je i ruski Ali u situaciji s porezom na dodanu vrijednost je bila jedna zanimljiva

iznimka, a to je bio izvoz i kod izvoza roba izračunavanje PDV-a nije uključeno. Dakle, ako se roba izvozila iz zemlje, na nju ne postoji dodana vrijednost. To je razlog zašto su “Chicago Boysi” i insistirali na oslobađanju od PDV-a bilo kakvog izvoza.

U Donbasu su procijenili da će se na taj način vrlo brzo prekinuti svi proizvodni lanci koji potiču rast njihove ekonomije. U Ukrajini je, dakle, postojao PDV od 20% na sav uvoz, ali ne i na izvoz, a svakome je, tko se iole razumije u ekonomiju, jasno u čiju korist.

Takav se izrabljivački lanac vrlo učinkovito nametnuo Donbasu, regiji koja je tradicionalno vezana za proizvodnju i izvoz ugljena, koksa, željeza, ruda i tako dalje.

Predanost zemlje da od kompanija na istoku otima PDV, dok se, naravno, dio plaće isplaćivao bez PDV-a, bila je još jedna od glavobolja za lokalna poduzeća, koja su se oporezivala po nevjerojatnoj stopi od 20%.

Osim toga, Ukrajine je za sve regije imala uobičajenu stopu povrata PDV-a od 50%, dok je polovica ostajala u uredima u Kijevu. Sredinom 2013. je netko čak došao na briljantnu ideju „kako bi se mogli dogovoriti da to bude čak 60 ili 70%.

Dakle, obujam takvih “transfera” između Kijeva i Donbasa, opranih kroz shemu PDV-a, bio bi još nepovoljniji za „prljave Moskale“, ali je na kraju ispalo da je  gubitak Donbasa za Kijev označio gubitak trećine izvoza Ukrajine.

Jacenjuk i Porošenko su to voljeli pravdati činjenicom „kako će biti manje neprofitabilnih rudnika i manje umirovljenika kojima će se morati davati mirovine“. Podsjetimo, Ukrajina je jedina zemlja na svijetu koja ne isplaćuje mirovine ljudima koji su cijeli radni vijek uplaćivali doprinose u središnji proračun i mirovinski fond. Zbog toga povremeno, Kijevu stižu kritike iz Bruxellesa. Situacija je i dalje nepromijenjena, iako se u modernoj povijesti još nije dogodilo da nakon raspada jedne države oni koji su zaradili svoje mirovine ostanu bez njih.

No, prije ili kasnije, Kijev će morati isplatiti sve mirovine i zaostatke, iako je u jeku rata vrijeđao i poručivao narodu Donbasa „neka cijede svoje pokrpane jakne, možda ispadne koja grivna“.

Sam izraz dovoljno govori o odnosu „elite“ iz Kijeva, dijela središnje i cijele zapadne Ukrajine prema rudarima i radnicima u teškoj industriji i metalurgiji, čijim su se novcem do 2014. doslovno razbacivali.

No, dok „Moskali“ i „pokrpane jakne“ imaju nekakvu perspektivu, budući da je gotovo cijeli industrijski kompleks pod nadzorom DNR i LNR, središnja i zapadna Ukrajina će sada morati razmisliti kako se nahraniti svojim idealima o „slobodnoj“ i „demokratskoj“ krnjoj Ukrajini, jedinoj zemlji u Europi u kojoj ključnu riječ u vrhu vlasti, iako je trenutno na vlasti Volodimir Zelenski, još uvijek vode neonacisti kao Oleg Ljaško, Oleg Tjahnibok, Dmitrij Jarosh i slične neonacističke spodobe, koje, uvjetno rečeno, „umjerenim političarima“ poput Porošenka ranije i Zelenskog danas gotovo da diktiraju smjernice unutarnje i vanjske politike.

Sada krnja Ukrajina ima otvoren put ka „europskim integracijama“, ali se prema EU kreće vrlo sporo. Zauzvrat je ostala bez 75% proizvodnje ugljena. U Kijevu tvrde kako ga mogu kupiti za 80 dolara po toni, ali se na kraju pokazalo da je ugljen iz Južne Afrike ili Sjedinjenih Država skup i lošije kvalitete, tako da Kijevu o ugljenu ovisi o Rusiji, kojoj sada plaća tržišnu cijenu, često za ugljen iz Donbasa, koju u Ukrajinu ulazi kao „ruski“.

Na kraju se dogodilo da je Porošenkova politika Ukrajinu sve više gurala na rub ponora, a pokolni predsjednik Donjecke narodne republike, Aleksandar Zaharčenko, te njegov kolega Plotnicki iz Luganska su rekli „kako Donbas dovoljno zarađuje da sam može isplaćivati mirovine u Donjecku i Lugansku“.

Nevjerojatno je kako je Kijev uvjeravao „zapadne partnere“ da radi „pravu stvar“ s krađom umirovljenika Luganska i Donjecka i da je u redu oteti njihovu mirovinsku štednju, koju su u središnji proračun uplaćivali proteklih četvrt stoljeća.

Što će u konačnici učiniti Donbas?

Ako budu strpljivi, nastavit će voditi politiku koju vode. Već su povukli svoj dio bivšeg ukrajinskog BDP-a u suverene institucije na suverenom teritoriju. Zbog rata i zapadnih sankcija je u nepriznatim republikama situacija teška, ali je dovoljno da stanu bombardiranja da se pokrenu profitabilni i “neprofitabilni” rudnici, čime Donbas može utjecati na cijenu ugljena. Ostala im je i trećina bivšeg ukrajinskog izvoza, iako treba provjeriti trenutne brojke i opseg proizvodnje u odnosu na predratno razdoblje.

Što se tiče valute, to je već neovisan  financijski i porezni sustav, iz kojeg se isplaćuju mirovine, državni službenici i namještenici, ali prije svega vojska, jer bez jake i dobro opremljene vojske u trenutnim okolnostima Donbas ne može razmišljati o budućnosti.

Nakon takozvane „antiterorističke operacije“, odluka o „financijskoj blokadi“ DNR i LNR samo ubrzava raspada ionako nepostojeće Ukrajine.

Donbas će, kao što je uvijek i činio, raditi na “kratkom izvozno orijentiranom lancu”, čime će osigurati budućnost svojim stanovnicima, za stanovnike zapadne Ukrajine vječnim „Moskalima“ i „odrpancima“.

Možda je nakon ovih podataka sada jasnije zbog čega su se pobunili radnici i rudari u Donjecku i Lugansku i zašto više nisu htjeli slušati uvrede na svoj račun, i to od strane onih koji ničim nisu doprinijeli razvoju i opstanku Ukrajine kao neovisne države. Treba podsjetiti i da početni zahtjevi Donjecka i Luganska nisu imali separatistički prizvuk i samo su se tražili čisti računi kroz federalizaciju zemlje. Na njihove je zahtjeve odgovoreno masakrom u Odesi, potom takozvanom “antiterorističkom operacijom” od strane ukrajinske vojske, Nacionalne garde i paravojnih neonacističkih bojni, koji su sav svoj bijes iskalili granatiranjem civilnog stanovništva “odmetnutih proruskih regija”.

U tim okolnostima je odlučeno kako Ukrajina više ne može postojati kao unitarna država i pokrenut je proces razdruživanja kojega je sada nemoguće zaustaviti: Hoće li Donbas biti „država u državi“ unutar Ukrajine, ali sam na zemljopisnoj karti, ili će nastaviti funkcionirati kao nepriznati neovisni entitet na putu ka priznatoj neovisnosti, to su stvari o kojima će morati odlučivati Kijev. Ako se ne provedu „Sporazumi iz Minska“, političari u Kijevu će dati vjetar u leđa raspadu vlastite zemlje.

FOTO: Industrija i rudnici su u bivšim regijama  Donjeck i Lugansk su gotovo u cijelosti pod nadzorom DNR i LNR

Donbas

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
47 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Izmedju LNR I DNR postoje granicni prelazi tako da je Novorusija mrtvo slovo na papiru I utopija za stanovnike republika

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Oko

A šta si ti očekivao?

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  Oko

idi begaj….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Oko

To bio pa znaš. Imaju kontrolni punktovi jer su dva MUP-a i obavještajne službe, i vojske, ili bi trebali pustiti i iz Ukrajine i posvuda da se vozika i ide gdje tko s čim hoće. Otkrio si toplu vodu

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Bio na tri prelaza. Na najvecem na glavnom putu kod Debaljceva, na malo manjem na putu Krasni Luc – Sneznoe I na seoskom na ulazu u Nikisino. Objasni mi molim te kako dole stvari funkcionisu iz tvoje oniline perspektive

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Nemaviše Hitlera da ukrsjinskim nacistima priskoči u pomoć. Trump daje samo prazna obećanja, pa su vlasti u Kijevu već počeli razmišljat o privrednoj suradnji sa Rusima.
Potpisan je isporazum o transportu nafte i plin a kroz Ukrajinu.

denis
Gost
denis
1 godina prije
Reply to  Alex

Potpisan je sporazum o transportu NAFTE NE I PLINA!!!

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  denis

bice….zahladnelo je

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Kakve su ovo gluposti o PDVu? Jeste se pogubili u prijevodu ili? Nap. Ovaj dio: Predanost zemlje da od kompanija na istoku otima PDV, dok se, naravno, dio plaće isplaćivao bez PDV-a

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije
Reply to  Crodaemon

Ko to naplacuje PDV na izvoz? Naglasavam PDV

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Crodaemon

Misli se na povracaj pdv a izvoznicima. Ekonomisti verujem da bolje mogu da objasne.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije
Reply to  Ivan

Ne ne mogu, jer ako ga nema kako ce ga vratit

konrad
Gost
konrad
1 godina prije
Reply to  Crodaemon

da slažem se autor se malo pogubio oko PDV-a

mars
Gost
mars
1 godina prije

Nema vise te dobre volje i dobrih “ponuda” iz Kijeva, ma koliko bile iskrene a ne hinjene, koje bi rukovodstvo i stanovmistvo Donbasa dobrovoljno ponovo dovele u narucje Kijeva. Jednostavno mu vise ne vjeruju, ni sada ni u buducnosti. I tako ce biti sve dok stanovnistvo Donbasa ima svijest i… Pročitaj više »

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  mars

sledeci pokusaj ce se zavrsiti na granici sa poljskom

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije
Reply to  mars

Opet su mi obrisali komentar

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  mars

Slična situacija kakva se dogodila s Jugom,Zapadu je prestala biti zanimljiva i trebalo je to rasturiti.Ovdje je tadašnja Ukrajinska politika Rusiji prestala biti zanimljiva i trebalo je to rasturiti uz jednu napomenu a to je-Ukrajina je i Njemačkoj prestala biti zanimljiva,trebalo ju je preskočiti.Ostalo znate i sami.Uz jednu napomenu,Rusija je… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  mars

Mislis isto kao oni sto su pisali sanu1i2. Samo zapamti,laz i sjedit na dvje stolice ,vise ne prolazi.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

glupost je prelazna zato su se I odvojili od ostatka

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

9.12.2019 nakon sastanak u Parizu Normandijski grupě, vjela Ukrajina ide pod kontrolu Malorusije,to je gotova stvar.Njemacku iducih dvije godine dolazi preko 200 milioná migranata Kao i Francisku,islamizacija té dvije državě poceli prije 30 godina a sada to dolazi do finálně fáze.Znaci,imati ce svojih problema. dá se brinu o Ukrajini.Biti ce… Pročitaj više »

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Milane to si pisao i za 2019g pa ništa od tvojih predviđanja osim što samo guraš tzv GLOBALISTE u svakom komentaru a nemaš pojma tko su oni samo znaš da dolaze iz bunkera.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

“dolazi preko 200 milioná migranata”

😂😂😂

Milance, gde ih nađe toliko??

Prag
Gost
Prag
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

To je Hospodine naplánováno 2009 godine i kako se své to odvija.U Njemacku obě godine došlo přez 5 milioná migranata,samo sto mediji nití slovo o Tome,tome je zabráněno pisati..Proseči málo po njemackim gradovima..já sám svaki mjesec u Drezdenu, malí grad, pá vidím svaki pít káď dojem své vise tih emigranta..imám… Pročitaj više »

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Prag

Ceo Pakistan, kao najveća zemlja iz koje dolaze migranti, ima malo manje od 200 miliona ljudi. Ostale migrantske zemlje imaju daleko manje stanovnika. Da bi samo u Nemačku došlo tih 200 miliona migranata – trebalo bi da, ti prostori, bukvalno, ostanu bez stanovništva. Meni izgleda nerealno. Tim više što Nemačka,… Pročitaj više »

Realac
Gost
Realac
1 godina prije

Na ovom portalu ipak previse simpatizirate Rusiju i ostale saveznike,ali opet morate biti objektivniji. Istok Ukrajine je ustvari najsiromasnija regija,gdje ljudi zive u teskom siromastvu. Mi na Balkanu smo za njih Las Vegas. Bez obzira sto nisam simpatizer zapada,dajte malo da se vratite u stvarnost,jer ipak nije sve ni crno… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Realac

Pa pišu pozitivne vijesti sa zapada. Npr kako taj zapad propada i guši se u vlastitim go.. ima

Belegija
Gost
Belegija
1 godina prije
Reply to  Realac

Ovdje Rusija i Kina vode glavnu rijec, sve ostalo je nebitno, druga misljenja su nebitna i neinteresuju nas, bitno je sta kaze Putin i drug Xi Jinping.

Realac
Gost
Realac
1 godina prije
Reply to  Belegija

Evo jedno pitanje za tebe: Ako je tako,zasto kompletan svijet bjezi u zapadnu Evropu i SAD za boljim zivotom,a ne bjezimo u Rusiju,Ukrajinu,Bjelorusiju ili Kinu? Samo kritikujete,ali bi svi voljeli da zivite evropski nacin zivota,evropske plate koje su deset puta vece nego na istoku. Ako ste imalo realni,skuzit ce te… Pročitaj više »

konrad
Gost
konrad
1 godina prije
Reply to  Realac

Vrlo vrlo površno promatranje stvari! Tako kako si napisao trenutno jest, ali trend je suprotan. Rusija raste, Kina raste, treba raditi usporedbu u tim zemljama prije i sada kao i sa zapadnim zemljama prije i sada. Ovako je ono znaš, kruške i jabuke…Startna pozicija zapada nakon pada B. zida je… Pročitaj više »

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije
Reply to  Belegija

Ovo je u anti Zapadni portal – osim kad Zapad kupuje ruski plin i kineske proizvode, sve ostale vijesti ih prikazuju kao degeneriranu kliku koja nas truje cjepivima, vodom, hranom, vijestima, ratovima i državnim udarima. Kina i Rusija su stisnute na pola površine planete i samo se brane…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Saddam

Jednostavno. Otvori svoj portal.

Realac
Gost
Realac
1 godina prije
Reply to  Ivo

Zasto?

Da bi ti uzivao i onanisao na svaki pozitivan komentar? Da bi svrsavao na svaki povik Putina i njegovih saveznika. Izvini,ali ovaj portal je javan,a ne samo istomisljenicki. Ne pjeni bezveze,jer nije ovo udruzenje alkoholicara koji imaju svi do jednog isti cilj,jer imamo i mi svoje misljenje.

Vito
Gost
Vito
1 godina prije
Reply to  Realac

@Realac slično i ja razmišljam. Ni meni se ne sviđa američka fašistička politika i praksa, ali ovdje na portalu se ide u drugu krajnost i Rusija i Kina se idealiziraju. Ne sjećam se da sam pročitao članak koji kritizira nešto u Rusiji, ili ističe nešto pozitivno sa zapada. Mislim da… Pročitaj više »

konrad
Gost
konrad
1 godina prije
Reply to  Vito

Mogu se složiti ali donekle razumijem, svima nama je poznato da u Rusiji i Kini ima puno negativnosti ali kako iste ionako naglašavaju i uveličavaju mainstream mediji ovdje to nije potrebno, zato se prikazuju samo one dobre.

konrad
Gost
konrad
1 godina prije
Reply to  Realac

Odakle to da je Donbas najsiromašniji dio Ukrajine?! Možda je i bio dok je Ukrajina bila jedinstvena jer su im sve uzimali, sada je evidentno drugačije i Donbas IMA perspektivu dok Kijev NEMA!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Realac

Nije ti jasno o čemu pričaš, Donbas je najbogatiji dio Ukrajine. Informirati se prije lupetanja.

Nadalje, zaboli ikoga hoćeš li mu ti nešto povjerovati ili nećeš. Ako ti portal ne odgovara, lijepo potražiš drugi.

btw, s obzirom da si kako kažeš čitalac portala, pod kojim nickom inače pišeš, x@y vjerovatno?

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Realac

Jeli se cudis,mismo sedeseti jeli Americko mljeko u prahu i ucili Ruski.Onda sam se pito sedamdeseti,mi pobjedili fasista ,a idemo kodnji radit.Ovdje ne prolaze cinjenice ni Rezolucije Evrope,samo Rusija i Kina.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac, ajde jedi go..a! Ti si tipicni primjer onoga sta ovi idioti nisu odradili do kraja ’45!

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije

Ja sam dane provodio na PCu prateci ukrajinski Konflikt. Citam sve sta mi dodje u ruke u vezi Ukrajine i Malorusije.Ali ovaj Minski ugovor mi bas nepase. Ja znam da ce Putin na kraju odlucit sta ce sa Malorusijom da bude ali imam par nepoznanica. Ako se provedu izbori i… Pročitaj više »

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije
Reply to  zgvaca

@zgvaca Ja isto pratim stvari tamo i mogu ti reči sa 100 % sigurnosti da rusi za ukre imaju unapred razradžen plan za narednih 10 godina ako ne i više.Ova ukrainska priča je bila zamišljena kao zabijen nož u srce ruskoga sveta ali se sada kaže kao rupa u kasi… Pročitaj više »

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

car je opet ispao nesposoban, Ukrajina oslobađa sve površine na proljeće. Pa ćemo vidjeti i za plin kuda će se transportirati dalje.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Jack

Troll 2

tvingo
Gost
tvingo
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack ,na prolječe če se i tebi popraviti psihično stanje , sunce je melem …

Meštar
Gost
Meštar
1 godina prije

Strpljivo čekati, osnažiti vojsku, pa onda osloboditi Donbas. Poslije toga će Rusija sama nuditi Krim.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Meštar

😂🤣 dobra

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Meštar

vjerovatno ludi ukropi tako i razmišljaju

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Kad cemo jednom vidjet kartu koji su crtali i htjeli devedeseti neki pametni.Kad imas oruzje i moc ,onda su apetiti veliki.Svaka batina ima dva kraja.Priroda je jebena,kako sijes ,teko ces poznjet.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik