Jemenske snage zauzele planinski masiv na jugu Saudijske Arabije

1 Jemen
13 komentara

Iako trpe teške zračne udare, pomorsku, kopnenu i zračnu blokadu od strane saudijskog režima, jemenske snage pokreta Ansarullah, Huti milicije i dijelovi bivše jemenske vojske koji su ostali odani svrgnutom predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu su pokrenuli ofenzivu unutar teritorija Saudijske Arabije i zauzeli planinu Malhamah, te uporišta saudijske vojske u mjestima Faridah  Jaberi.

Vojni stručnjaci navode kako je ova akcija dio većeg plana kojim se želi spriječiti ulazak saudijskih snaga u sjeverozapadni Jemen, budući da su Huti milicije i takozvani borci ”Narodnih odbora” sada uspostavili nadzor nad velikim pojasom pograničnog saudijskog teritorija koji je pun klanaca i stjenovitih planina. U vojnom smislu je uspostavljena ”neprolazna zona” za snage saudijskog režima, koju s protuoklopnim i pješačkim naoružanjem može nadzirati vrlo malo boraca.

Uz prethodne kopnene i pomorske raketne napade su se jemenski borci uspjeli infiltrirati na saudijski teritorij i gerilskim napadima razoriti saudijske utvrde na uzvisinama na jugu kraljevstva.

Iako slabo obučeni i naoružani, jemenski borci su pokazali da je važnija moralna nadmoć u bitkama, koja je bila presudna u porazu odlično naoružane i opremljene saudijske vojske, koja je u trku napuštala napadnute položaje i povlačila se na sjever.

Jemen
FOTO – Uporišta u planinskim masivima Saudijske Arabije koja su zauzeli jemenski borci

Siromašni Jemen ponižava najbolju vojsku Perzijskog zaljeva (FOTO)

Alij Abdulah SalehHuti
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dalmata
6 godine prije

Bili ovi ratnici primili Dalmatinca za segrta?

Ana
6 godine prije

“Iako slabo obučeni i naoružani, jemenski borci su pokazali da je važnija moralna nadmoć u bitkama, koja je bila presudna u porazu odlično naoružane i opremljene saudijske vojske, koja je u trku napuštala napadnute položaje i povlačila se na sjever.”

X3M
6 godine prije

Saudijski princ je prijetio Rusima da ih mogu u Siriji rijesiti u par sati.
Ovi u sandalama sa kalasnjikovima iz orginalne serije 47 ih samaraju ko malu djecu.

Kakav bi rezultat saudijci imali protiv malo bolje obucene i opremljene vojske?

(Pri tome nemislim na Rusku vojsku nego nesto manje, tipa Tigrovi ili Pustinjski Sokolovi)

Jupiter
6 godine prije

Ako sam bosonog , to neznači da neznam da jašem raketu po brdima Saudijske Arabije

Hash
6 godine prije

Neka to bude početak kraja anglosaxonske nakaradne tvorevine, nazvane ne po narodu nego po zloj familiji,koja sa islamom nema veze. Osim sto kontrolišu najvažnija svetilišta a uspjeli su izvrnuti islam po želji tvoraca i pretvoriti ga u skaradni vahab/salaf pokret, ne religiju.

Tadmur
6 godine prije

Ujka Sem i Bibi imaju pouzdane * saveznike * u eventualnom sukobu sa Iranom.Kukala im majka..!!!Hrabri potomci ćoravog beduina svaki dan pokazuju svoje junaštvo kada treba osjeći ženi glavu na raskrsnici i objesiti čovjeka na igralištu.Najgori blentavi i zatucani ološ koji hoda zemljom.Oni su dokaz kako se milijarde mogu pretvoriti u kamaru neupotrebljivog željeza.

System Failure
6 godine prije

Pojavila se vijest da su po prvi put srusili saudijski vojni avion i to iznad teritorija SA!!!

Crni žutokljunac
6 godine prije

Eto ovi praktički bosonogi borci rade gubitke nadmočnom agresoru.Imaju dugu tradiciju samostojnosti iz koje crpe volju za otporom.Srce je jače od najmodernijeg oružja.Nadam se da ga ima u svima nama.Kad nas još stisnu,uz osviješćenost trebaće nam i srćanost.

Nil1
6 godine prije

evo javljaju srusili saudijski vojni avion

Mate
6 godine prije

Dobre vijesti 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI